מעכשיו זו מחלה: התמכרות למשחקי מחשב ואגרנות כפייתית
ארגון הבריאות העולמי אישר את ספר האבחנות הבינלאומי ICD-11 הקובע את כלל המחלות וההפרעות הרפואיות. החידושים: התמכרות למשחקי מחשב ואגרנות כפייתית יוכרו כהפרעה פסיכיאטרית, בעוד שאי התאמה במגדר המיני תוסר מרשימת ההפרעות. לראשונה תוכר גם הרפואה המשלימה כתחום לגיטימי
הרפואה הקונבנציונלית מכירה לראשונה ברפואה המשלימה: ארגון הבריאות אישר את ספר האבחנות הרפואיות, ה-ICD-11 הקובע את כלל האבחנות והמחלות בעולם הרפואה.
לספר משמעויות רבות בכל הקשור למימון הטיפולים בבתי החולים וקופות החולים בעולם, ולהכרה בהפרעות גם בקרב חברות הביטוח.
קיראו עוד על אבחנות רפואיות:
מסמך רפואי ראשון: כך תזהו התמכרות לפייסבוק
מומחים: התמכרות לקניות צריכה להיות מוכרת כמחלת נפש
בלי סטיגמות: במה מטפלים הפסיכיאטרים - ומתי לגשת לטיפול?
ספר האבחנות ICD יוצא לאור אחת למספר שנים על ידי ארגון הבריאות העולמי, והוא נחשב לקוד המחייב את כלל משרדי הבריאות ברחבי העולם. הספר מסווג את כלל המחלות ההפרעות והבעיות הרפואיות המוכרות, כך שכל מטופל המקבל שירותים רפואיים או פרא רפואיים, מקבל "קוד ICD" לבעייתו. קידוד כזה, מאפשר לקופות החולים ולבתי החולים להסדיר את התשלום, לגבות תשלום מחברות הביטוח השונות, לאפשר תביעות רפואיות שונות.
הקידוד דרוש כיום לכל הפניה לבית חולים, שחרור מחדר מיון או אף הפניה לרופא מומחה. ללא קידוד, קופות החולים אינן יכולות להסדיר את התשלום לשירותים הרפואיים, ולמעשה ההפניה אינה יוצאת לפועל. לפיכך, לכל הוצאת ICD חדש ולאבחנות החדשות שבו, יש השפעה כלכלית עצומה על המטופלים, כמו גם הכרה באבחנות חדשות הנכנסות לתוקף.
בחודש אוגוסט האחרון הודיע לראשונה ארגון הבריאות העולמי על כוונתו להוציא ספר אבחנות חדש, הבא בתור בסדרה, ICD-11, שיחליף את ספר האבחנות הקיים בשנים האחרונות – ICD-10. כאמור, בספר החדש הוכנסו הפרעות ואבחנות חדשות, אבחונים שונים בוטלו ולראשונה כאמור נכנסה התייחסות לתחום הרפואה המשלימה, שהולך ותופס תאוצה גם בעולם המערבי וגם בישראל, כמערך טיפולי לגיטימי לצד הרפואה הקובנציונלית.
קושי להיפטר מחפצים
ספר האבחנות החדש שתוקפו יחל בינואר 2022, קובע לראשונה כי אגרנות כפייתית תיחשב כהפרעה נפשית. על פי ספר האבחנות החדש, מדובר בתופעה של "צבירת חפצים ומטלטלים בעקבות רכישה מוגברת או קושי להיפטר מחפצים – ללא קשר לערך הריאלי שלהם".
האגרנות הכפייתית נחשבת לבעיה משמעותית כשכמות החפצים שנערמים בבית מפריעה לתפקוד היומיומי. למשל כשאדם אינו מסוגל לעשות שימוש במטבח או בחדר האמבטיה עקב ערימות חפצים, או כשהחפצים גורמים לחבלות, נפילות וסכנה לשאר בני הבית.
אגרנות כפייתית היא קשה לטיפול, משום שרבים מהאגרנים אינם מבינים כי קיימת בעיה שמפריעה למהלך חייהם או לשאר בני הבית. אחרים מצליחים להבין את הבעייתיות במצב, אך מסרבים לטפל בה או מתייבשים בה.
בין החפצים השכיחים הנאגרים אצל הסובלים מהתופעה, ניתן למצוא עיתונים ומגזינים, ספרים, בגדים, עלונים ומכתבים כולל דואר זבל המכיל פרסומות הנשלחות בתאי הדואר, חשבונות וקבלות ישנים, שקיות פלסטיק או קופסאות ריקות.
חלק מאגרנים "אוגרים" גם בעלי חיים רבים בדירות קטנות, ואינם מצליחים לטפל בהם עד כדי הזנחתם. לאחרונה הפכה שכיחה גם "אגרנות דיגיטלית" שבה אנשים אוגרים הודעות ומיילים ומסרבים למחוק אותם גם כאשר אין בהם כל צורך.
אגרן כפייתי לרוב מתקשה לנהל אורח חיים תקין, לא רק בשל ההפרעה למהלך היום יום, הקושי בהתנהלות מול שאר בני הבית, וביצוע פעולות שכיחות כמו נקיון והכנת מזון, אלא גם בשל העובדה שהם חיים בבדידות, אינם יכולים לארח אנשים בביתם, ומתקשים לשמור על היגיינה.
אגרנות כפייתית קשה לטיפול, אולם כאשר האדם פונה לעזרה, כולל הטיפול המרכזי - תרפיה התנהגותית קוגניטיבית – CBT, המטפל מסייע לחולה להבין כיצד סירובו להיפטר מחפצים פוגע בו, מטיל עליו משימות פרקטיות ובונה לו תוכנית שיקום. לעיתים מתווספות לטיפול גם תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI שהראו הצלחה מסוימת בטיפול בהפרעה.
התמכרות למשחקי מחשב
אבחנה נוספת שהתווספה לספר האבחנות החדש היא התמכרות למשחקי מחשב, תחת קטגוריית התמכרויות. על פי הערכות, תתווסף אבחנה נוספת – התמכרות לאינטרנט, אותה הגדיר כבר ספר האבחנות הפסיכיאטריות DSM.
האבחון הזה כולל את אלה המכורים לסמארטפונים, למחשבי טאבלט, לפטופים ומחשבים נייחים, לצד התמכרות למשחקי מחשב.
קריטריונים לאבחון ההתמכרות לאינטרנט יכללו בילוי זמן ממושך באינטרנט תוך ויתור על קשרים חברתיים או מטלות יומיומיות, צורך לבלות זמן ממושך כדי להגיע לדרגת סיפוק גבוהה ("היי"), אובדן עניין בעיסוקים אחרים, חוסר יכולת לחדול משימוש במחשבים ובסמארטפונים, והשימוש באינטרנט לשיפור מצב רוח ירוד או לבריחה מהמציאות.
רפואה משלימה ואי התאמה מינית
פרט לאלה נוספו חידושים נוספים במהדורת האבחונים. אחד החידושים המשמעותיים שיוצגו במדריך החדש הוא פרק על רפואה משלימה. מיליוני בני אדם מטופלים בענפי הרפואה המשלימה ברחבי העולם, אולם עולם הרפואה נטה "להתעלם" מכך, ולא להתייחס להשפעות הרפואה המשלימה על גוף האדם.
עם זאת, ידוע למשל ששימוש בצמחי מרפא עלול להתנגש עם טיפולים רפואיים, ובתוך כך מוכרת השפעת האקופונקטורה (הדיקור הסיני) על שיכוך כאבים, והתחום אף מוצג בספרי הנוירולוגיה כדרך לגיטימית לטיפול בכאב.
ספר האבחנות החדש אינו מתייחס ליעילות הטיפולים המשלימים וגם אינו ממליץ לבחור בטיפול כזה או אחר, אך עצם ההכרה בטיפולים בעולם הרפואה הקונבנציונלית, עשוי להיות בעל משמעויות כלכליות ניכרות, הן לצרכי החזרים כספיים, תביעות רפואיות ושילוב של הטיפולים לצד הטיפולים הרפואיים המקובלים.
התייחסות חדשה נוספת היא ל"אי התאמה מינית" - אנשים שחיים בגוף שאינו תואם את מגדרם הקוגניטיבי. עד כה התחום קוטלג כהפרעה נפשית ומעתה הוא ישתייך לפרק על רפואה מינית, ולא ייחשב עוד כהפרעה פסיכיאטרית.