שתף קטע נבחר

 

דו"ח: 80% מבני הנוער בסיכון גבוה סבלו מאלימות מינית

הכפלה במספר הדיווחים ברשת על פגיעה מינית, שימוש נרחב בסמים בפריפריה: עמותת "עלם" מפרסמת תמונת מצב מדאיגה על מצב הנוער בישראל. כ-80 אלף ב"סיכון ממשי", שמאופיין במחשבות אובדניות ובבעיות קשות במשפחה. ריבלין: "יד שתושט לעזרה בזמן הנכון תמצא רצון להשתנות"

 

50% מבני הנוער בפריפריה צורכים סמים    (צילום: ירון ברנר, שמיר אלבז)

50% מבני הנוער בפריפריה צורכים סמים    (צילום: ירון ברנר, שמיר אלבז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כ-80% מבני הנוער והצעירים בסיכון גבוה סבלו מאלימות מינית – כך עולה מהדו"ח השנתי של עלם, העמותה לנוער במצבי סיכון, שהוגש הבוקר (יום א') לנשיא המדינה ראובן ריבלין, ומבוסס על מידע שנאסף מכ-21 אלף בני נוער שלהם סייעה העמותה במהלך שנת 2018. עוד עולה מהדו"ח כי שיעור הדיווחים והפניות ברשת בנושא פגיעות מיניות הוכפל בשנה שעברה, וכי מרביתם הגיעו מנערות וצעירות.

 

תופעה מרכזית נוספת שמצוינת בדו"ח היא שימוש נרחב בסמים בקרב בני נוער. על פי נתוני הדו"ח, 25% מבני הנוער שעלם פגשה ב-2018 משתמשים בסמים, כשבפריפריה השיעור מגיע ל-50%. ככל שהמצוקה גדולה יותר, כך רמת השימוש בסמים אינטנסיבית יותר. באותה שנה היו יותר פניות של בני נוער בגילאים 18-12 והתעניינות רבה יותר שלהם סביב נושא השימוש בסמים. בעמותה מציינים את הרשתות החברתיות כגורם שמאפשר לבני נוער נגישות גוברת לסמים.

אינפו גרפיקה דו

אינפו גרפיקה דו

כ-20% מבני הנוער, הצעירים והצעירות שפנו לעמותת עלם בשנת 2018 סבלו מאלימות במשפחה, ברשת או בקהילה. בקרב אוכלוסייה בסיכון גבוה, כ-50% מבני הנוער שפנו לעמותה סבלו מאלימות. בעמותה מציינים כי בשנה האחרונה בני נוער היו חשופים יותר לשיח אלים, חסר עכבות ולא מבוקר שמתקיים ברשתות החברתיות וכי היעדר דמויות מבוגרות, משפיעות ומיטיבות במרחבים הללו מגביר את האלימות בקרב בני הנוער. עם זאת, לרשתות החברתיות יש גם השפעה חיובית, בכך שמספר גדול יותר של בני נוער שיתפו בהן את האלימות המתרחשת בתוך הבית.

 

על פי נתוני עלם, כ-70% מבני הנוער בישראל, כ-560 אלף מתוך כ-800 אלף בסך הכול, מוגדרים נורמטיביים וסובלים מקשיים רגילים של גיל ההתבגרות. כ-15% מבני הנוער, שמספרם עומד על כ-120 אלף, מוגדרים בסיכון קל, המאופיין בבעיות בתפקוד, דיכאונות ושימוש בסמים ובאלכוהול. כ-10% מבני הנוער, כ-80 אלף, מוגדרים בסיכון ממשי, המאופיין בחוסר תפקוד במערכת החינוך, מחשבות אובדניות, נשירה סמויה, שימוש בסמים ובאלכוהול ובעיות רגשיות משפחתיות קשות.

נייד טלפון סלולרי בני נוער נערים אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
הדו"ח מראה כי שיעור הדיווחים ברשת בנושא פגיעות מיניות הוכפל בשנה שעברה, וכי מרביתם הגיעו מנערות וצעירות(צילום: shutterstock)

כ-4% מבני הנוער, כ-32 אלף, מוגדרים בסיכון גבוה, שמאפייניו הם נשירה ממסגרות נורמטיביות, ניתוק חברתי, שוטטות, כישלון בהשתלבות במסגרות, שימוש בסמים ובאלכוהול ועבריינות ופשיעה. כ-8,000 נערים, אחוז אחד מכלל בני הנוער, מוגדרים בסכנת חיים, שמאופיינת בחוסר קורת גג, עבריינות והרס עצמי, הפקרות מינית, ניתוק מהמשפחה ומהחברה והתמכרות לסמים ולאלכוהול.

 

כ-57.5% מבני הנוער שעלם פוגשת הם נערים, כ-42% הן נערות וכ-0.5% הם טרנסג'נדרים. כ-59% הם ישראלים ותיקים, כ-20% הם יוצאי חבר העמים, כ-11% יוצאי אתיופיה, כ-5% מהחברה הערבית והבדואית וכ-2% יוצאי צרפת.

 

 

הנשיא מקבל את דו"ח עלם    (צילום: לע"מ)

הנשיא מקבל את דו"ח עלם    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נציגי סיעת העבודה עם הנשיא ריבלין (צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90)
"יש לא מעט נערים ונערות שעשו שינוי והפכו להיות אנשים שהחברה בישראל גאה בהם". ריבלין(צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90)

הדו"ח הוגש לנשיא ריבלין במעמד יו"ר עלם שלמה ינאי, נשיאת עלם נאוה ברק, מנכ"לית העמותה ענבל דור קרבל ובני נוער, צעירים וצעירות המקבלים סיוע מהעמותה. ריבלין אמר כי "הנערים והנערות שנסיבות חייהם הובילו אותם אל הרחוב, על מצוקותיו ואכזריותו, הם הילדים והילדות שלנו. אתם ב'עלם' הובלתם ומובילים את השיקום והחיבור של נוער בסיכון".

 

הנשיא הוסיף כי "בטיפול בתיקי חנינות אני נתקל בנערים ובנערות שנסיבות חייהם הביאו אותם להסתבך בפלילים. יד שהושטה לעזרה בזמן הנכון, פגשה אצל הנער או הנערה רצון להשתנות והזדמנות לתיקון. יש לא מעט נערים ונערות שעשו שינוי והפכו להיות אנשים שהחברה בישראל גאה בהם - חיילים מצטיינים, חיילים קרביים, מפקדים. לרבים מהם אני מוחק את הרישום הפלילי ומסיר מהם את התיוג כעבריינים. תודה לכם על ידכם המושטת לבני הנוער הזקוקים לכך".

 

שלמה ינאי, ראובן ריבלין ונאוה ברק (צילום: מארק ניימן / לע
הנשיא ריבלין מקבל את הדו"ח הקודם של העמותה, לשנת 2017, מהיו"ר שלמה ינאי והנשיאה נאוה ברק(צילום: מארק ניימן / לע"מ)

נשיאת העמותה, נאוה ברק, הוסיפה: "מזה 35 שנה עלם מאתרת אלפי בני נוער בסיכון ומסייעת להם להתמודד עם מצוקותיהם. השנה זיהינו תופעות קשות ומדאיגות בקרב בני הנוער שפגשנו ואנו פועלים בנחישות לצמצם אותן ולתת מענים להתמודדות בכל המרכזים שלנו ברחבי הארץ".

 

בימים אלה מתקיים קמפיין ההתרמה של עלם, אשר מוקדש השנה לעבודת הרחוב בעמותה. צוותי ניידות הלילה של עלם מגיעים אל בני הנוער והצעירים למקומות שבהם הם נמצאים - ברחובות, בגנים ציבוריים, בכיכרות, במרכזי בילוי, במגרשי ספורט, במקומות מסתור ועוד ומסייעים להם בהתמודדות עם המצוקות השונות. לתרומות היכנסו לאפליקציית ביט ולחצו עלם, או באתר עלם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
אילוסטרציה
צילום: שאטרסטוק
מומלצים