החופש לעבוד: כל מה שחשוב לדעת על עבודת בני נוער בקיץ
בני נוער רבים רוצים לעבוד בקיץ, ועל המעסיקים לעמוד במגבלות החוק מבחינת הגיל המינימלי, שעות המנוחה ושכר המינימום שמגיע להם. מה צריך לדעת? מדריך
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לגזור ולשמור: כללי בטיחות לעבודת נוער בקיץ
סכנת נפילה: כללי בטיחות מצילים חיים
זהירות מהתחשמלות: כללי בטיחות לבני נוער עובדים
מאיזה גיל מותר לעבוד?
עו"ד יעל דולב מסבירה שהחוק מתיר להעסיק כל השנה בני נוער מגיל 15, שחוק חינוך חובה לא חל עליהם, אך בחופשת לימודים רשמית מותר להעסיק בני נוער שמלאו להם 14 שנה. אם טרם מלאו לנערים 16 שנים, ניתן להעסיקם רק בעבודות קלות שאין בהן כדי להזיק להתפתחותם ולבריאותם, ובתנאי ששר העבודה מאפשר זאת. בהופעה ציבורית, אמנותית או לצורכי פרסום, או בצילומים לצורכי פרסום, מותר להעסיק מגיל 15 ומעלה - אלא אם התקבל היתר מתאים משר העבודה, אישור הורים ואישור רופא להעסיק בגיל נמוך יותר.
מה האישורים הדרושים?
כל נער עד גיל 18 (וגיל 21 בעבודות מסוכנות) חייב להוציא אישור רפואי לפני שמעביד יוכל להעסיק אותו. עו"ד עידן פפר מציין כי בעבר נדרש גם פנקס עבודה, אולם מ-2015 אין עוד צורך בכך. במקום זאת נדרש המעסיק להחזיק בעבודה צילום של תעודת הזהות של הנער (או של אחד מהוריו, אם אין לנער תעודת זהות) וכן אישור רפואי המעיד על כשירותו של הנער לעבוד. המעסיק חייב לשמור על האישור הרפואי של הנער ועל העתק תעודת הזהות שלו או של הוריו בתקופת העסקתו ובמשך שנה לאחר סיומה.
מה שעות העבודה לנוער?
מותר להעסיק בני נוער מקסימום שמונה שעות ביום, ולא יותר מ-40 שעות בשבוע. בגיל 16 ומעלה מותר להעסיק עד תשע שעות ביום, במקומות בהם נהוג יום עבודה באורך זה ומעלה, בתנאי שיש הסכם קיבוצי החל על המעסיק ובלבד ששבוע העבודה לא יעלה על 40 שעות שבועיות. חובה על המעסיק לבצע רישום של שעות העבודה. המנוחה השבועית של בני נוער היא 36 שעות רצופות והיא כוללת את יום המנוחה השבועי. אסור להעסיקם במהלך המנוחה השבועית.
מה הפסקות המנוחה והארוחה במהלך העבודה?
ביום עבודה הכולל שש שעות עבודה או יותר בני נוער זכאים להפסקה למנוחה ולארוחה של שלושת רבעי שעה או יותר, שמתוכה לפחות חצי שעה רצופה. עו"ד דולב מציינת כי ביום שלפני המנוחה השבועית וביום שלפני חופשת חג ההפסקה היא חצי שעה לפחות. בהפסקה של חצי שעה או יותר בני הנוער רשאים לצאת ממקום העבודה, אלא אם כן נוכחותם הכרחית והמעסיק דרש מהם להישאר בעבודה, ואז ייתכן שהזמן האמור לא ייחשב כהפסקה.
מותר להעסיק בלילה?
אין להעסיק נוער בין השעה שמונה בערב לשמונה בבוקר למחרת, ומגיל 16 אין להעסיק מהשעה עשר בלילה לשעה שש בבוקר למחרת. בתקופת חופשת לימודים רשמית (עד ה-1 בספטמבר) ניתן להעסיק בני נוער שמלאו להם 16 שנים עד חצות בתנאי שהמעסיק דואג להסעת בני הנוער לביתם, באמצעותו או באמצעות מי מטעמו (ולא בתחבורה ציבורית), מיד לאחר סיום העבודה. כן יש אפשרות לקבלת היתר מיוחד להעסקת נוער בלילה משר העבודה ביחס לנוער מגיל 16, בתנאים מסוימים.
ושעות נוספות?
אין להעסיק נערים בשעות נוספות. אם בכל זאת הועסקו, הם זכאים לתגמול מיוחד כמו מבוגרים.
המעסיק מחויב לשלם דמי נסיעות?
כמו לבוגר, נער זכאי להחזר בגין הוצאות נסיעה עד 22.60 שקל ליום (סכום שמתעדכן מעת לעת) או בסכום חודשי השווה למחיר כרטיס חופשי-חודשי / כרטיס נוער.
מה שכר המינימום?
שכר המינימום לבני נוער מחושב כאחוז משכר המינימום במשק למבוגר (5,300 שקל בחודש נכון להיום) בהתאם לגיל העובד. שכר המינימום לשעה מחושב לבני נוער לפי השכר החודשי המותאם לגילם חלקי 173 שעות חודשיות מותרות. עד גיל 16 עומד שכר המינימום על 3,710 שקל לחודש או 21.45 שקל לשעה. עד גיל 17 עומד השכר על 3,975 שקל בחודש או 22.98 שקל לשעה. עד גיל 18 עומד שכר המינימום על 4,399 שקל בחודש, ו-25.43 שקל בשעה.
מעסיק מחויב לשלם על תקופת ההכשרה?
יש לשלם עבור "תקופת התלמדות" או "תקופת ניסיון", ועל כל שעת עבודה מהשעה הראשונה. כמו כן, ימי הכנה וישיבות עבודה הם חלק בלתי נפרד מהעבודה, ועל כל שעה כזו צריך לשלם.
נער זכאי לקבל את פירוט תנאי העבודה?
על המעסיק למסור לנער הודעה בכתב, שבה יפורטו תנאי העבודה שלו, וזאת לא יאוחר משבעה ימים מהיום שהנער החל לעבוד אצלו. "משרד העבודה מבצע אכיפה משמעותית ביחס להעסקת נוער, בנוסף לאפשרויות של עובדים להתלונן על הפרת תנאים. אם יש התלבטות מומלץ להתייעץ", מציינים דולב ופפר.