שתף קטע נבחר

 

סדקים בכיפה הרדיואקטיבית באוקיינוס השקט

בשנות השבעים, אחרי עשרות ניסויים גרעיניים באיי מרשל, בנתה ארה"ב כיפה מבטון מסביב למכתש באי רוניט – כדי להיפטר מפסולת רדיואקטיבית שהצטברה. בעקבות סדקים שהתגלו בכיפה באו"ם מזהירים מדליפה

בתקופת הניסויים הגרעיניים של ארה"ב באוקיינוס השקט נחשב הניסוי "קקטוס" לצנוע יחסית. אך הניסוי שהיה במאי 1958 משפיע על איי מרשל גם היום – בגלל הכיפה שנועדה להגן על האזור מפסולת רדיואקטיבית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הכיפה – שאותה תיאר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש כ"סוג של ארון מתים" – נבנתה כשני עשורים אחרי הפיצוץ באוקיינוס השקט בניסוי הגרעיני "קקטוס". הצבא האמריקני מילא את המכתש שנוצר באי רוניט בפסולת רדיואקטיבית שהצטברה, הקיף את האזור בכיפת בטון בעובי של 45 ס"מ ואמר לתושבים באיים הסמוכים שפונו מבתיהם שהם יכולים לשוב.

כיפה כיפת ה קקטוס ניסוי גרעיני אי רוניט איי מרשל דליפה רדיואקטיבית (צילום: AFP)
הכיפה "קקטוס" באי רוניט(צילום: AFP)
  

בצבא האמריקני אמרו אז שמדובר בפתרון זמני, ולא נבנתה תחתית לכיפה. לאחרונה נראה שהתגלו סדקים בכיפת הבטון, ויש חשש לדליפה רדיואקטיבית לאוקיינוס. השינויים האקלימיים שמובילים לעליית גובה פני הים - ומסכנים במיוחד מדינות איים - מאיימים לפגוע בשלמותה של הכיפה.

 

ג'ק אדינג, שמייצג את האזור בפרלמנט של איי מרשל, כינה את הכיפה "מפלצתית". "היא מלאה בחומרים רדיואקטיביים שכוללים פלוטוניום 239, אחד החומרים הרעילים ביותר שמוכרים לאדם". הוא הוסיף: "הרעל מארון המתים דולף לסביבה שמקיפה אותו. וכדי להפוך את המצב לחמור אפילו יותר, אמרו לנו לא לדאוג מהדליפה הזאת בגלל שהמצב הרדיואקטיבי מחוץ לכיפה גרוע כמעט כמו המצב בתוכה".

כיפה כיפת ה קקטוס ניסוי גרעיני אי רוניט איי מרשל דליפה רדיואקטיבית (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

הכיפה הפכה לסמל הנזק של תוכנית הגרעין האמריקנית באיי מרשל. בין 1947 ל-1958 נערכו באטולים ביקיני ואנווטאק 67 ניסויים גרעיניים. חלק מתושבי האיים נדרשו להתפנות ולהתיישב במקום אחר, כולל תושבי אנווטאק. אלפים אחרים נחשפו לנשורת גרעינית וסבלו מבעיות בריאותיות קשות.

 

הכיפה באי רוניט נמצאת באטול אנווטאק. ב-1980, אחרי שבניית הכיפה הושלמה, קיבלו התושבים אישור לחזור הביתה. כ-800 איש חיים כיום בחלק הדרומי של האטול, 20 ק"מ מרוניט. אחרי שצבא ארה"ב עזב את האזור ממשלת איי מרשל קיבלה רשמית הסדר פיצויים "מלא וסופי" במטרה לתקן את העוול שגרמו הניסויים הגרעיניים. כבר זמן רב מתלוננים באיי מרשל שהפיצויים שהעניקה וושינגטון אינם הולמים, ובאו"ם אמרו שבנושא הזה ארה"ב דבקה ב"מסורת של חוסר אימון".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

מזכ"ל האו"ם גוטרש התייחס לנושא החודש אחרי שנפגש בפיג'י עם הילדה היינה, נשיאת איי מרשל. הם שוחחו על השפעות הניסויים הגרעיניים ועל החשש של דליפה רדיואקטיבית מהכיפה ברוניט. "האוקיינוס השקט היה בעבר קורבן כפי שכולנו יודעים. ההשלכות היו די דרמטיות, בעניין הבריאות והרעלת המים בחלק מהמקומות", אמר גוטרש.

 

שר החוץ של איי מרשל, ג'ון סילק, אמר שהוא מעריך את העובדה שגוטרש מעלה את הנושא לסדר היום. "אנחנו מרוצים שהמזכ"ל מוסר את ההצהרות האלה, מכיוון שלעיתים קרובות כל כך נראה שהקהילה הבינלאומית שוכחת את הנושאים האלה, שממשיכים להשפיע על האזרחים שלנו".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

סילק, שציין שהממשל האמריקני התחייב לפקח על הכיפה, המליץ לבצע בדיקה עצמאית של מצב הכיפה. ריה מוס כריסטיאן, שעומדת בראש נציבות הגרעין הלאומית של איי מרשל, אומרת שהמדינה "זקוקה לתמיכה של הקהילה הבינלאומית כדי לטפל באתגרים הבריאותיים והסביבתיים באוקיינוס השקט".

 

ההשלכות של דליפה מהכיפה לא ברורות. בדיקה של הממשל האמריקני ב-2013 הראתה שהנשורת הרדיואקטיבית בלגונת אנווטאק גבוהה כל כך, שגם נזק גדול לכיפה לא יסתיים בהכרח בחשיפה של תושבי האזור לקרינה במינון גבוה. נציג האזור בפרלמנט, ג'ק אדינג, אמר שמצב הכיפה הוא "גורם מתמיד של חרדה עבור תושבי אנווטאק. אנחנו מתפללים שהכיפה ברוניט לא תהפוך בסופו של דבר לארון הקבורה שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הכיפה "קקטוס" באי רוניט
צילום: AFP
מומלצים