שתף קטע נבחר

רמב"ם: ניתוח לפתיחת דרכי נשימה - כשראש העובר מבצבץ מהבטן

כשסימה סנבטו מעפולה התבשרה שלעוברית שהיא נושאת בבטנה יש מום הגורם לחסימה בדרכי הנשימה, היא לא ידעה שזה יסתיים באחד הניתוחים הנדירים, המורכבים והמרגשים שנערכו בבית החולים רמב"ם. הניתוח, שבו היו מעורבים יותר מעשרים רופאים, אחיות ואנשי צוות, התבצע כשראשה של התינוקת הזעירה מציץ מרחם אמה, ושאר גופה עדיין בתוך הבטן. "מזל שהרפואה יכולה לתת תשובה גם למקרים קשים כמו של התינוקת שלנו"

בחדר הניתוח בבית החולים רמב"ם הצטופפו בשבוע שעבר יותר מעשרים רופאים, אחיות וטכנאים לניתוח נדיר ומורכב, אפילו במונחים של בית חולים אזורי גדול כמו רמב"ם, שהצוותים שלו רגילים לניתוחים מסובכים. את ההתרגשות שאחזה בכל הנוכחים קשה לתאר במילים.

  

הניתוח בוצע בתינוקת שהייתה במעקב במשך תקופת ההיריון של האם, משום שסבלה ממום שגורם לחסימת דרכי הנשימה. כל זמן שהתינוקת בבטן האם אין בעיה מכיוון שהיא מקבלת את אספקת החמצן החיונית שלה דרך השליה, אך הרופאים חששו שברגע הלידה, מיד לאחר ניתוק השליה, התינוקת עלולה להיחנק מכיוון שדרכי הנשימה שלה חסומות.

 

קיראו עוד

תופעות בהיריון - והרגע שצריך לגשת לבדיקה

הרופא שמנתח עוברים בתוך הרחם - ומציל את חייהם

כך משפיע העובר בבטן על אמו

 

  ( )
ניתוח נדיר. ראש הפגית בחוץ - הגוף בתוך הרחם

  

"הרופאים נלחמו על התינוקת שלי והצילו אותה"

"ההיריון שלי היה תקין", מספרת האם סימה סנבטו (31), תושבת עפולה. "חודשיים לפני הלידה עברתי בדיקת MRI, ואז הרופאים אמרו לי שיש בעיה במערכת הנשימה של התינוקת. הם לא אמרו לי בשלב הזה שזה עלול לסכן את חייה, ככל הנראה כדי לא להדאיג אותי, אבל הבנתי מהדברים שלהם שמדובר במצב קשה".

  

לדברי האם, הוסבר לה כי הלידה תהיה קשה וישולב בה ניתוח מורכב. "שמעתי את הרופאים, ומצב הרוח שלי היה קשה. בכיתי. בן זוגי, מני, והחברות שלי חיזקו אותי ואמרו לי שהכל יהיה בסדר ויעבור בשלום". "עברנו ימים קשים לפני הלידה והניתוח", מספר מני, "הייתה דאגה אמיתית שזה לא יסתיים טוב".

  

ב־16 במאי הוכנסה סימה לחדר הניתוח. "מהלידה אני לא זוכרת שום דבר. הניתוח בוצע בהרדמה כללית. לפני שהורדמתי מאוד פחדתי שאולי זה לא יעבור בשלום. דאגתי יותר לתינוקת שלי מאשר לעצמי".

  

הצוות הרפואי ברמב"ם ביצע ניתוח מורכב, שבמהלכו שלפו - כמו בניתוח קיסרי "רגיל" - רק את ראשה של התינוקת מבטן האם, ותוך שהיא ממשיכה לקבל חמצן מהשליה החלו הרופאים לפתוח בניתוח את דרכי הנשימה שלה. אלא שבמהלך הניתוח, כאשר רק ראשה של התינוקת מונח מחוץ לבטן, התברר כי הבעיה בחסימת דרכי הנשימה מצריכה ניתוח ארוך יותר מחלון הזמן שהטבע נותן - מכיוון שגם בניתוח קיסרי השליה מפסיקה בשלב מסוים לתפקד כספקית חמצן.

  

הרופאים פנו לביצוע פתיחת נתיב אוויר ישירות מהגרון, וידאו שהתינוקת מסוגלת לנשום, ורק אז השלימו את הוצאת התינוקת מבטן האם. כדי לעמוד במשימה המורכבת נדרש תיאום של מספר צוותים בו־זמנית - צוות הרדמה אחד לאם ואחד לתינוקת, צוות מנתחי פה ולסת, צוות מנתחי אף־אוזן־גרון, מיילדים ורופאי רפואת אם ועובר מומחים, צוות פגייה, וכמובן אחיות מכל התחומים.

  

מני, אביה של התינוקת, לא ישכח את הזמן בו ישב מחוץ לחדר הניתוח. "דאגתי", סיפר, "אבל הרופאים יצאו אליי במהלך הניתוח והרגיעו אותי. הם אמרו שהכל מתקדם ומתנהל כמו שצריך". סימה מוסיפה: "כשהתעוררתי אחרי הניתוח שמעתי שהכל עבר בשלום ושהתינוקת שלי בסדר. הרופאים סיפרו לי שהם נלחמו עליה, לא ויתרו והצילו אותה. הייתי מאושרת".

  

כעת מתאוששת התינוקת במחלקת פגים. ההורים השתחררו לביתם לאחר הלידה, אך שוהים ליד בתם עוד מספר שבועות ברמב"ם, עד שיושלמו הניתוחים לתיקון דרכי הנשימה.

  

בני הזוג מבקשים להודות לצוות הרפואי של רמב"ם. "מזל שהרפואה יכולה לתת תשובה גם למקרים קשים כמו המקרה של התינוקת שלנו ולהציל חיים", אמרה האם המאושרת. והאב הוסיף: "מגיעה תודה רבה גדולה מכל הלב לכל הרופאים והאחיות, על כל מה שעשו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולן
ביה"ח רמב"ם
צילום: דורון גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים