הלם מעליית הבדלנים בבלגיה: "יש כאן שתי מדינות"
מפלגת ימין קיצוני מהאזור דובר הפלמית רשמה הישג אדיר בבחירות הכלליות. באזור דובר הצרפתית שברו מנגד שמאלה, ובלגיה בדרך למבוי סתום פוליטי. הבדלנים יחזיקו כמעט בשליש מהמושבים בפרלמנט, העיתונים: "יום שחור, יש שתי בלגיות"
בלגיה המומה היום (ב') מנסיקתה של מפלגת ימין קיצוני פלמית בדלנית בבחירות הכלליות שנערכו אתמול. המפלגה, ששמה Vlaams Belang ("האינטרס הפלמי"), הגדילה את כוחה בפרלמנט משלושה מושבים ל-18, ואם מחשיבים גם את המושבים שגרפה מפלגת N-VA המתונה יותר הרי שהבדלנים הפלמים יחזיקו ב-43 מ-150 המושבים בפרלמנט הקרוב. העובדה הזו תהפוך את הקמתה של ממשלה פדרלית לקשה ביותר, אחרי שהאזור דובר הצרפתית של בלגיה פנה שמאלה עוד יותר מבעבר.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בלגיה, נזכיר, מורכבת מקהילה דוברת פלמית (ניב של הולנדית) בפלנדרייה, האזור הצפוני והעשיר יחסית, ומקהילה דוברת צרפתית בוולוניה, האזור הדרומי והעני יותר. השילוב בין שתי הקהילות הללו מקשה את התנהלותה במשך שנים, וכעת היא עלולה להיקלע למבוי סתום פוליטי. "אני חושב שהולך להיות קשה מאוד להקים ממשלה פדרלית", אמר בוב דלק, מצביע בן 43 מבריסל. "רואים שאלה שתי מדינות תחת דגל אחד. צריכים להפוך את המדינה הזו לקונפדרציה".
בעמוד הראשון של העיתון "לה סואר", היוצא לאור בצרפתית, התנוססה היום הכותרת "שתי בלגיות". בעיתון "דה מורחן" הכתוב בהולנדית הופיעה הכותרת "פלנדרייה מקצינה". בעיתון זה נכתב כי העובדה שבבחירות אתמול הפכה מפלגת "האינטרס הפלמי" למפלגה השנייה בגודלה בפלנדרייה הפכה את היום הזה ל"יום ראשון השחור". מפלגות המרכז-שמאל והמרכז-ימין המסורתיות יותר איבדו חלק מכוחן בפרלמנט. בוולוניה, האזור דובר הצרפתית, גדלה התמיכה במפלגת הירוקים ובמפלגת השמאל PTB, ועובדה זו צפויה רק להעמיק את הפילוג.
סקרים הראו בעבר שרוב הבלגים אינם רוצים שארצם, החברה בגוש האירו, תתפצל לשתי מדינות שונות, אבל פרשנים סבורים כי לחץ מצד הבדלנים בבלגיה עשוי לעודד בדלנים באזורים אחרים באירופה הרוצים לפרוש מהמדינה שבה הם שוכנים, כגון קטלוניה בספרד או סקוטלנד בבריטניה.
בבלגיה מתנהלות למעשה שתי מערכות בחירות מקבילות, האחת באזור דובר הפלמית והשנייה באזור דובר הצרפתית. בבחירות הללו אין מפלגות כלל-ארציות, וכשהן מסתיימות צריכים כמה מהכוחות הפוליטיים להתכנס ולהצליח להקים ממשלה פדרלית המשלבת גורמים פוליטיים משני האזורים. בעבר נודתה תמיד מפלגת "האינטרס הפלמי" מכל שדרות הממשל על-ידי המפלגות המרכזיות.
מנהיג ה-N-VA נשאל בעקבות התוצאות אתמול אם הוא מוכן לאפשרות של הקמת קואליציה עם "האינטרס הפלמי" בפלנדרייה, וסירב להשיב ישירות. הוא אמר רק שיסכים לדבר עם המפלגה, בהתחשב בכך שהגיעה למקום השני בבחירות. הוא נזהר גם מלקבוע אם אפשר יהיה להקים ממשלה פדרלית.
"ולוניה נעה שמאלה, שמאלה יותר מאי פעם", אמר. "הפער בין פלנדרייה לוולוניה מעולם לא היה גדול כל כך". הוא הוסיף כי כעת צריכה בלגיה לשקול האצלה רבה יותר של סמכויות לממשל המקומי. הדרישה שסמכויות רבות יותר יועברו מהממשלה הפדרלית לאזורים שמהם מורכבת בלגיה היא דרישה עקבית של בדלנים פלמים, ואילו בדרום העני יותר ההתנגדות לכך גדולה.
ראש ממשלת בלגיה שארל מישל, שמפלגת MR הליברלית שלו, מפלגה מהאזור דובר הצרפתית, איבדה מושבים בבחירות אתמול, נפגש היום עם מלך בלגיה במסגרת ההתייעצויות סביב השאלה מיהו הפוליטיקאי בעל הסיכויים הטובים ביותר להרכיב את הממשלה הבאה, כלומר זה שראוי לקבל את המשימה.
משמעות התוצאות אתמול היא שמישל, העומד בראש ממשלה זמנית מאז דצמבר, כשה-N-VA פרשה מממשלתו, עשוי להישאר בתפקיד עוד חודשים רבים, בעוד מנהיגי המפלגות מנסים להקים קואליציה חדשה. בשנת 2010, נזכיר, נדרשו לבלגיה 541 ימים – שיא עולם – כדי להצליח להקים ממשלה. בסופו של דבר הושבע לתפקיד ראש ממשלה סוציאליסט.