שתף קטע נבחר

לראשונה בקלפי: האם נצביע בחודש היחיד שבו לא נערכו בחירות

הכנסת ה-21 צפויה לשבור שיא בכהונה הכי קצרה. מתי נערכו בחירות בחופש הגדול? באילו שנים הלכו הבוחרים לקלפי במועד שנקבע בחוק? מה יקרה לשיא שבו מחזיק דוד בן גוריון? ובאיזה חודש טרם נערכו בחירות?

מאז קום המדינה נערכו בישראל 21 מערכות בחירות לכנסת ומערכת בחירות מיוחדת לראשות הממשלה ב-2001. אבל בחודש אחד בלבד לא נערכו בחירות - ספטמבר. הלילה (יום ג') הצביעה הכנסת בקריאה הראשונה על חוק פיזור הכנסת, לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו לא הצליח עדיין להרכיב ממשלה חדשה, ועל פי ההצעה הבחירות לכנסת ה-22 ייערכו ב-17 בספטמבר, פחות משבועיים לפני ראש השנה.

מצביעים בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג)
מצביעים בירושלים בבחירות 2019. האם יחזרו לשם באוגוסט או בספטמבר? (צילום: אוהד צויגנברג)
 

חוק יסוד הכנסת קובע כי הבחירות לכנסת יהיו ביום ג' השלישי לחודש חשון של השנה שבה תמה כהונתה של הכנסת היוצאת, אולם אם הייתה השנה שלפניה שנה מעוברת, יהיו הבחירות ביום ג' הראשון לאותו חודש. בפועל רק חמש פעמים הבחירות התקיימו במועדן - 1959, 1965, 1969 ו-1988. הבחירות ב-1969 אמנם התקיימו ב-28 באוקטובר, אך התאריך העברי - ט"ז בחשוון - התאים להוראות החוק. ב-1973 הבחירות גם היו אמורות להתקיים לאחר החגים, אבל הן נדחו בשל מלחמת יום כיפור.

 

 
אינפו גרפיקה מתי נערכו בחירות בישראל ()
 

סעיף 35 לחוק יסוד הכנסת קובע כי "החוק על התפזרות הכנסת יכלול הוראה על מועד הבחירות לכנסת שלאחריה, שלא יהיה מאוחר מחמישה חודשים מיום קבלת החוק". כלומר, אם החוק יעבור השבוע ניתן יהיה לערוך את הבחירות עד סוף חודש אוקטובר. אך גם כאן תיתכן התנגדות של הסיעות החרדיות, כיוון שהתאריך המאוחר ביותר - 29 באוקטובר - חל קצת יותר משבוע לאחר שמחת תורה - החג האחרון בחגי תשרי.

 

ומה עם בחירות בחופש הגדול? אם הבחירות יתקיימו ביום שלישי לפני שחלו 90 ימים להתפזרות הכנסת - אז הבחירות יתקיימו ב-27 באוגוסט, תאריך שעלה כבר בדיונים. אבל מדובר בתאריך שבו ישראלים רבים שוהים בחו"ל במסגרת חופשת הקיץ. מדובר במכה למפלגות המתבססות על מצביעים חילונים. אולם, עבור ש"ס ויהדות התורה מדובר במתנה של ממש.

 

למעשה, רק פעם אחת בתולדות המדינה נערכו בחירות באוגוסט. ב-1961, לאחר שדוד בן גוריון התפטר מתפקידו כראש הממשלה, נערכו בחירות מוקדמות לכנסת ב-15 באוגוסט (ז' באלול). גם הבחירות לכנסת השנייה (30 ביולי, כ"ו בתמוז)  והשלישית (26 ביולי, ז' באב) נערכו בחודשי הקיץ, אבל אז במדינה הצעירה לא יצאו אזרחים לחופשות בחו"ל. הבחירות לכנסת ה-11 נערכו ב-23 ביולי 1984 (כ"ג בתמוז), למרות הביקורת על כך שישראלים רבים שוהים בחוץ לארץ בחופש הגדול.

 

ואם אכן הכנסת הכנסת תפזר את עצמה, פחות מחודשיים לאחר הבחירות, זו תהיה הכנסת שכיהנה הכי פחות זמן. בתואר "המפוקפק" מחזיקה הכנסת השלישית, שנבחרה בנובמבר 1959 והתפזרה פחות משנתיים לאחר מכן באוגוסט 1961.

דוד בן גוריון ובנימין נתניהו (צילום: דוד רובינגר, EPA)
בן גוריון ונתניהו. השיא בכל מקרה צפוי להישבר(צילום: דוד רובינגר, EPA)

קלפי בחירות 2019  (צילום: AP)
ארכיון(צילום: AP)

התעקשות בן-גוריון לסלק את שר הביטחון לשעבר פנחס לבון מתפקידו כמזכ"ל ההסתדרות, והביקורת החריפה שספג מהשותפות בקואליציה, הובילו להתפטרותו. ניסיונותיו להקים ממשלה חדשה נכשלו. מפא"י לא הציגה מועמד אחר לתפקיד וב-13 מרס 1961 הכנסת החליטה על פיזורה ועל בחירות, שהתקיימו ב-15 באוגוסט. מפא"י קיבלה 42 מנדטים ובן-גוריון הקים ממשלה בראשותו בהרכב דומה. הוא כיהן במשך כמעט 20 חודשים ואז התפטר שוב "מסיבות אישיות", מכיוון שחש שאיבד את אמון חבריו בצל פרשת לבון.

 

גם הכנסת ה-19 לא שרדה הרבה זמן - והיא התפזרה קצת יותר משנתיים לאחר הבחירות.

 

אם הכנסת תפוזר, ראש הממשלה נתניהו יישאר בתפקידו לפחות עד הקמת ממשלה חדשה. בכך הוא ישבור באמצע חודש יולי את שיאו של בן גוריון ויהפוך לראש הממשלה שכיהן את הזמן הרב ביותר בתפקיד במצטבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
בחירות באוגוסט או בספטמבר?
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים