סליחה - את הסבתא או האמא?
התפתחות המדע הביאה ליותר ויותר נשים, שיולדות בגילאי 40, 50 וגם לאחר 60. לנשים ולנולדים שלום. גם הרופאים מאושרים, אבל לא מסתירים את החששות והקשיים
כשפורסמו ב-2005 נתונים לפיהם מעל 180 נשים בנות 50 פלוס ילדו בישראל בחמש השנים האחרונות, הורמו גבות רבות. היום, ב־2019, מספר הנשים שיולדות ילד ראשון או ילד נוסף בגילאים מבוגרים עומד כבר על מאות רבות, והרבה פחות גבות מורמות בשל כך. בכלל, בשנים האחרונות בארץ ובעולם הפכו לידות בגיל מבוגר נפוצות, כשרובן של הנשים האלו יולדות באמצעות טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) ותרומת ביציות מאישה צעירה. לתופעה סיבות שונות: יש נשים, שהמרוץ אחר הקריירה שלהן הביא אותן להחלטה לדחות את ההריון לגיל מבוגר, יש נשים שהחליטו לממש אמהות מאוחרת כאמהות חד הוריות, ויש שלא הרימו ידיים מטיפולי פוריות, והצליחו להרות רק בגיל מבוגר לאחר עשרות שנים של טיפולים. כל זה נגזר מהתפתחות המדע, שמשנה ומגביה את סף הפוריות של האישה.
לא מעט דוגמאות יש לכך מהעולם ומישראל. ב־2015 ילדה תושבת בני ברק בת 65 בן בכור, לאחר שיותר מ־45 שנה ציפו היא ובעלה לילד. בני הזוג ש' וח' נישאו כשהוא בן 21 והיא בת 19, ולא הצליחו להרות. הם המשיכו בטיפולי פוריות, כשהם שואבים כוחות מ"ברכה מכוננת" של האדמו"ר, רבי יעקב יששכר בער רוזנבוים (שנפטר ב־2012), שקבע, שהזוג יזכה לצאצאים.
המציאות החדשה יצרה גם לידות משותפות של אם ובת, כשאותה אישה הופכת במקביל לאמא ולסבתא. ב־2018 ילדה אישה בת 45 את בתה העשירית בביה"ח בבני ברק, ושעתיים לאחר מכן ילדה בחדר הסמוך בתה בת ה־25 את בנה השלישי.
היבטים בריאותיים, מוסריים וחברתיים
מציאות זו מעלה שאלות לא פשוטות גם באשר לבריאות הפיזית של נשים אלו, וגם באשר להיבטים המוסריים והחברתיים, שהם פועל יוצא של לידה בגיל מבוגר.
לא מעט רופאים טוענים, כי הריון בגיל מאוחר הוא מראש בעל סיכויי הצלחה נמוכים יותר, בשל התרחקות מגיל הפריון. עם זאת, הטיפולים הניתנים היום מאפשרים להרות גם בגיל מבוגר. הרופאים מתייחסים למצבה הבריאותי של אישה בוגרת ומדגישים, שאין כל בעיה של הריון עבור אישה שחצתה את ה־50 וחיה חיים בריאים לחלוטין, שומרת על תזונה מאוזנת ומבצעת אימוני כושר באופן קבוע.
מלבד תהיות בריאותיות, מעלה לידה בגיל מבוגר גם בעיות אתיות, כמו חשיבה על הילד שייוולד ועלינו כחברה. למשל, העובדה שאמהות אלו יהיו בנות 70 כשהבן שלהן יתגייס לצבא, ויכולתן הפיזית ואולי הנפשית לטפל בו עלולה להיות מוגבלת בשל גילן.
יולדת בת 54: "לא נתתי לקולות מהצד להפריע לי"
לנשים עצמן, אגב, אין בעיה עם ההחלטה ועם המציאות. להיפך – הן מאושרות, ומרגישות שהגשימו חלום. אתי (שם בדוי), שילדה לראשונה תאומים בגיל 54, סיפרה איך חיכתה שנים למצוא בן זוג נכון, עד שלבסוף, בגיל 50, החליטה לוותר על בן זוג, אבל לא על האמהות. "ההריון היה קל ומדהים, והתא המשפחתי החדש מספק לי אושר ומשמעות". יולדת אחרת בת אותו גיל שיתפה: "נכון, יש קשיים, ילדים הם שובבים. אבל אני ממליצה לכל אישה מעל גיל 50 שנמצאת במצב בריאותי טוב - לא לוותר. יש כל מיני קולות מהצד, ואני לא נתתי להערות כאלה להפריע לי. צריך המון אהבה, נתינה וסבלנות להיות הורה, בלי קשר לגיל. לי יש את זה".
הרופאים מתייחסים למצבה הבריאותי של אישה בוגרת ומדגישים, שאין כל בעיה של הריון עבור אישה שחצתה את ה-50 וחיה חיים בריאים לחלוטין, שומרת על תזונה מאוזנת ומבצעת אימוני כושר באופן קבוע