שפיר: ההצבעה על פיזור הכנסת נכפית בהליך לא חוקי
בצל הדרמה הפוליטית והאפשרות של הליכה בחירות, אמרה ח"כ שפיר באולפן ynet: "אדם שחשוד בשוחד מנסה להכריח את הכנסת להתפזר בניגוד לחוק ולרצון הבוחר". לדבריה, "בליכוד יודעים שהמעשה הנכון זה לעצור את הטירוף הזה - אבל מפחדים". טיבי: "מצב חוקתי חסר תקדים"
בעיצומה של הדרמה הפוליטית שמתחוללת, שבסיומה נדע אם ישראל הולכת שוב לבחירות, אמרה היום (רביעי) חברת הכנסת סתיו שפיר (העבודה) באולפן ynet כי "לפי החוק בני גנץ צריך בחצות לנסות להקים ממשלה. זו לא בעיה אמיתית, זה אפשרי לחלוטין. זה מה שהציבור רוצה ואנחנו צריכים להגיע לשם".
לדברי שפיר, המהלך שנתניהו מוביל לפיזור הכנסת מתקיים "בניגוד לרצון העם": "שלחתי מכתב ליועץ המשפטי של הכנסת, איל ינון, בדרישה לעצור את ההליך הבלתי חוקי שמתרחש כרגע, כאשר ראש הרשות המבצעת, אדם שחשוד בשוחד, מנסה להכריח את הכנסת להתפזר וזה בניגוד לחוק ובניגוד לרצון הבוחר. הבוחר העניק 35 מנדטים גם ליריבו של ראש הממשלה, בני גנץ. כרגע לפי החוק מה שאמור להתרחש זה שבחצות הלילה יוכל בני גנץ לקום ולהתכבד בניסיון להקים ממשלה".
- נשיא המדינה אומר שאם הכנסת רוצה להתפזר - אין לו מה לעשות עם זה.
"אבל זה לא רצון הכנסת, בגלל זה המצב הזה הוא לא חוקי. העובדה שהיועץ המשפטי של הכנסת מוחלש על ידי הקואליציה וממלא את רצון הממשלה, לא את רצונה של הכנסת. ההצבעה נכפית על הכנסת בהליך בלתי חוקי. כרגע, וכולם יודעים את זה - אומר את זה בעצמו ראש הממשלה בתקשורת - הוא מנסה לפזר את הכנסת בכוח".
- אבל ליברמן אמר בעצמו שהוא לא ימליץ על מועמד אחר מלבד נתניהו, אז הדברים קצת בעלמא.
"יש אפשרויות אחרות. אם ליברמן עומד מאחורי העקרונות שלו והחליט שהוא רוצה למנוע מדינת הלכה, אז הוא צריך לבחור באלטרנטיבה. עדיין יש ימין. אולי חילוני, אבל ימין חילוני".
לדברי שפיר, "אנחנו נמצאים היום בקרב על הדמוקרטיה. במצב נורמלי, המערכת הפוליטית אמורה להתחלק לפי שורת עקרונות בנושאים מדיניים, בטחוניים, דת ומדינה, חברתיים וכו'.
"מה יקרה לאחר בחירות נוספות אם נקבל את אותם מנדטים פחות או יותר? שוב נתניהו יגיד שהוא לא מצליח להרכיב ממשלה? ומה הוא יעשה אז? שוב ידחה את השימוע ויימנע מלהגיע לבית משפט? אנחנו זזים בצעדי ענק למצב של שלטון יחיד שאיננו דמוקרטיה וזה מסוכן בעיקר בגלל שכל שומרי הסף הוחלשו לרמה כזאת שהיום איש לא עומד על המשמר.
"אנחנו היום בכנסת, ימין ושמאל, קואליציה ואופוזיציה, צריכים להתאחד כדי לשמור על הדמוקרטיה הישראלית. חבריו של נתניהו בליכוד - אנחנו יודעים שהם משקשקים מפחד - יודעים שהמעשה הנכון זה לעצור את הטירוף הזה אבל נורא מפחדים. צריך לפנות אליהם ולהגיד 'חברים, השליחות שלכם היא לציבור בלבד, ולא לאדם אחד שכדי לברוח מהכלא מוכן להשחית פה את הכל".
- תתמודדי על ראשות מפלגת העבודה אם יהיו בחירות מוקדמות?
"אנחנו נמצאים כרגע בקרב מאוד משמעותי, אני לא חושבת שהקרבות הפנימים של מפלגת העבודה הם הדבר שצריך להתמקד בו. יהיו בחירות מוקדמות, יהיו פריימריז במפלגת העבודה. אם נגיע למצב כזה, אני אעשה מה שצריך לעשות".
- למה לכם להימנע מבחירות? אולי בבחירות הבאות אנשים יחזרו אליכם.
"אנחנו לא מפחדים מבחירות, אפשר ללכת לבחירות, ומי שאכפת לו מהמדינה בוודאי לא יכול להרשות לעצמו להרגיש עייף או לפחד ממערכת בחירות נוספת. אבל המצב הנוכחי הוא שלא צריך בחירות, המצב הנוכחי הוא שיש מועמד נוסף, שקיבל את אותו מספר מנדטים, ח"כ בני גנץ, יש לו אפשרות להקים קואליציה, יחד עם העבודה ומרצ הוא נמצא על 45 מנדטים. למצוא את השותפים הנוספים זו לא בעיה אמיתית, זה אפשרי לחלוטין, זה מה שהציבור רוצה ואנחנו צריכים להגיע לשם".
טיבי: "מצב חוקתי חסר תקדים"
גם ח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל) התייחס לסוגיית החוקתיות של פיזור הכנסת: "אני לא בטוח שהחוק יגיע להצבעה שנייה ושלישית ואני לא בטוח שהקואליציה כולה תצביע בעד. אנחנו לא אמורים לרקוד לפי הספינים של נתניהו, למרות שהוא לא רוצה בחירות - אבל רוצה למנוע הגעה לנשיא.
"בחצות יחל מסלול חוקתי אחר: אם נתניהו לא יתקשר לריבלין ויודיע לו שהצליח להקים ממשלה - כאילו מבחינה חוקית הוא נכשל, ולנשיא יש שלושה ימים לקבל החלטה. מישהו כאן רוצה למנוע את יישום המסלול החוקתי של שלושה ימים של הנשיא באמצעות חוק הפיזור, וגם אם אחרי חצות יצביעו על פיזור הכנסת - שני המסלולים יתנגשו. זה מצב חוקתי מעניין וחסר תקדים. יכול להיות שמישהו מהאופוזיציה יעתור לבג"ץ בעקבות הניסיון של ראש הממשלה והליכוד לגנוב את שלושת הימים מהנשיא".