שתף קטע נבחר

 

חשש בקואליציה: לא יתקבל רוב כדי לפזר את הכנסת

הסיעות הערביות הודיעו כי ישקלו מחדש את החלטתן בשל האפשרות שלא יתקבל רוב, וייתכן שבמקום לתמוך בהצעת החוק - הן ייעדרו מהמליאה או יימנעו מהצבעה. בכיר בליכוד: "ליברמן רוצה לחסל את רה"מ". ישראל ביתנו: "ספינים והטעיית הציבור". בתוך כך, בנט ושקד נפגשו בת"א

כשברקע הדיון במליאה בנוגע להצעת החוק לפיזור הכנסת - בקואליציה חוששים כי לא יהיה רוב של 61 חברי כנסת להעביר את הצעת החוק בקריאות שנייה ושלישית. בעקבות זאת, הסיעות הערביות הודיעו כי ישקלו מחדש את החלטתן וייתכן שבמקום לתמוך - הן ייעדרו או יימנעו מהצבעה.

 

בתוך כך, נפתלי בנט ואיילת שקד נפגשו בצהריים בלשכתו של יו"ר הימין החדש בתל אביב - זאת לאחר שבשיחות סגורות אמרה שקד כי היא מתכוונת להתפקד לליכוד. כעת, כך הנראה, היא שוקלת את צעדיה וייתכן שתשוב למפלגתו של בנט. 

נציגי האופוזיציה במזנון, מתאמים מהלכים ()
נציגי האופוזיציה במזנון הכנסת, מתאמים מהלכים

ראש הממשלה בנימין נתניהו נועד בצהריים (ד') עם שותפיו לקואליציה - שעות לפני פקיעת המועד להצגת הממשלה - ואמר: "כנראה שליברמן החליט להישאר מחוץ לממשלה".

 

בנימין נתניהו ואביגדור ליברמן (צילום: AFP)
בנימין נתניהו ואביגדור ליברמן(צילום: AFP)

 

בכיר בליכוד תקף את ליברמן: "הוא ממשיך להוליך שולל. אומר על כל הצעה 'אולי נשקול', מושך כמה ימים - ואז דוחה אותה. המטרה שלו היא לחסל את ראש הממשלה נתניהו כי הוא רוצה לרשת אותו. ליברמן שתמיד עשה דילים עם המפלגות החרדיות, לדוגמה כשסיכל מועמדות של ראש עיר חילוני לירושלים, פתאום מצייר את עצמו כמי שמייצג את הקול החילוני. בשביל כמה מנדטים ותאוות כוח ליברמן גורר מדינה שלמה לבחירות".

 

בישראל ביתנו הגיבו ואמרו: "אנחנו מצטערים על הסגנון והשפה בתדרוכים היוצאים מלשכת רה"מ. מהרגע הראשון 'ישראל ביתנו' הזהירה שמבחינתה יש אך ורק הצעה אחת - השלמת החקיקה בקריאה שנייה ושלישית בנוסח זהה לקריאה הראשונה. כל השאר זה ספינים והטעיית הציבור". 

 

גם בצוות המשא ומתן של הליכוד מורגשת אווירת נכאים. אחרי 42 ימים לא נחתם הסכם אפילו עם מפלגה אחת. גורם בצוות המשא ומתן אמר: "רק נס יכול למנוע את הבחירות".

 

הלילה בחצות יפקע המועד האחרון שנותר לנתניהו להקים ממשלה. מה שנראה בתחילה כקואליציה שכל שותפותיה ידועות מראש הסתבך מדי יום - והפך בתקופה האחרונה לעימות ישיר כאמור בין ראש הממשלה ליו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן - שלפחות כרגע תוצאתו נראית כבחירות חדשות, בפעם השנייה ב-2019.

 

הנשיא ראובן (רובי) ריבלין העלה אל הרשתות החברתיות סרטון בו הוא מפרט את האפשרויות העומדות בפניו על פי חוק בנוגע למשבר הפוליטי ואמר "אעשה כל שביכולתי כדי למנוע ממדינת ישראל ללכת אל מערכת בחירות נוספת". 

 

סרטון ההסבר שפרסם ריבלין

סרטון ההסבר שפרסם ריבלין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ח"כ זוהר: "הגענו למצב הזה בלית ברירה"    (צילום: ערוץ הכנסת)

ח"כ זוהר: "הגענו למצב הזה בלית ברירה"    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אם בשלב כלשהו יחליט ראש הממשלה שכלו כל הקיצין ושמבחינתו אין עוד אפשרות להרכבת ממשלה, הוא יבקש מנציגיו במליאה - ובראשם ח"כ זוהר - להניע את הדיון אל עבר הצבעה. אם במקרה כזה תסרב האופוזיציה לאשר הצבעה, ותבקש להמשיך בהליך הפיליבסטר, הקואליציה תוכל לכנס את הוועדה המסדרת של הכנסת ולהפעיל הליך ביורוקרטי המכונה "סעיף 98" הקוצב את כמות נאומי ההתנגדויות לחוק ומאפשר להביא את הצעת החוק להצבעה באופן מיידי.

 

במידה ועד 24:00 לא יהיה רוב של 61 ח"כים להצעת החוק לפיזור הכנסת ה-21, וראש הממשלה יכריז כי לא הצליח להרכיב ממשלה, קיימים שני תרחישים אפשריים. הראשון - שהצעת החוק תעלה להצבעה ותידחה על פי רוב. אז יעבור המנדט לנשיא המדינה ראובן ריבלין שיחליט האם להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על ח"כ אחר, או להכריז שהולכים לבחירות.

 

האפשרות השנייה היא שבמקביל לכך שנתניהו יכריז שלא צלח את מלאכת הרכבת הממשלה, והנשיא יקבל את המנדט ולרשותו יעמדו 3 ימים להחליט כיצד לנהוג, חברי הקואליציה ימשכו את הדיון עד לקבלת רוב, ויעלו את ההצבעה לצורך העניין גם מחר. במצב כזה, במידה ואכן יהיה רוב - הכנסת תתפזר.

נפתלי בנט איילת שקד (צילום: רויטרס, אבי מועלם)
נפתלי בנט ואיילת שקד(צילום: רויטרס, אבי מועלם)

בפוסט שפרסם ליברמן אמש בחצות, 24 שעות לפני הדד-ליין, כתב: "אפילו אני, שנמצא הרבה שנים בפוליטיקה הישראלית וחשבתי שכבר ראיתי הכל, נדהמתי ביומיים האחרונים מעוצמת הלחצים, הפרנויות והספקולציות שנחשפתי אליהם. אינני איש נוקם ונוטר, לא מנהל ונדטה ולא מחפש להפיל את ראש הממשלה. להפך, עבדתי לא מעט שנים לצדו של מר בנימין נתניהו ועם כל הוויכוחים והמחלוקות שהיו בינינו, אני מכבד ומעריך את האיש. אני גם לא נגד הציבור החרדי. אני בעד מדינת ישראל, אני בעד מדינה יהודית, אבל אני נגד מדינת הלכה".

 

ח"כ זוהר: "הגענו למצב הזה בלית ברירה"

חלקו הראשון של הדיון בכנסת מוקדש לנאומים של חברי הכנסת מהאופוזיציה והקואליציה, ולאחר מכן תתקיים הצבעה על ההסתייגויות לחוק, שבהן דנה אתמול הוועדה המיוחדת שהוקמה בראשות ח"כ מיקי זוהר (הליכוד). על פי הסכם בין הקואליציה לאופוזיציה, יהיו עד שלוש הצבעות שמיות על ההסתייגויות.

 

ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), שהניח את הצעת החוק הפרטית לפיזור הכנסת, פתח את הדיון: "הגענו למצב הזה מחוסר ברירה ומתוך תקווה שעדיין תימצא הדרך להקים את הממשלה".

 

בהסכמות בין הצדדים הוחלט כי האופוזיציה תוכל לבקש לקצר את הדיון ולסיימו מוקדם יותר. במקביל, לבקשת ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן), הקואליציה תאפשר לאופוזיציה להאריך את הדיון מעבר לחצות לכמה שעות נוספות.

 

מרגע שיעבור החוק בקריאה שלישית ישראל תלך לבחירות באופן רשמי. נכון לעכשיו התאריך המיועד הוא 17 בספטמבר, אם כי המפלגות החרדיות מתנגדות לו ומעדיפות שהבחירות יתקיימו במהלך אוגוסט או לא יאוחר מתחילת ספטמבר, וזאת על מנת לאפשר לבחורי הישיבה - שלאחר מכן יוצאים לחופשה - לקחת חלק בבחירות. אם הכנסת אכן תפוזר היום, ולא יהיו שינויים של הרגע האחרון, סביר שהתאריך ישונה לקראת ההצבעה בקריאה שניה במליאה.

 

 

היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד איל ינון הסביר אתמול בדיון בוועדה מה יקרה למעשה מחצות: "המועד הזה רלוונטי לעניין פקיעת המנדט שקיבל ראש הממשלה מנשיא המדינה להקמת ממשלה. מחצות ואילך ראש הממשלה לא יוכל יותר להקים ממשלה, אך הכנסת יכולה להמשיך את פעולתה ולחוקק חוקים, לרבות החוק לפיזור הכנסת. אם יאושר החוק - הבחירות לא יוכלו יותר להידחות. זו נקודת אל חזור".

 

טיבי: "מצב חוקתי חסר תקדים"    (צילום: ערוץ הכנסת)

טיבי: "מצב חוקתי חסר תקדים"    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

טיבי: "מצב חוקתי חסר תקדים"

יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, אמרה כי "האופוזציה תנהל פיליבסטר עד חצות לפחות. אנחנו ערוכים גם לפיליבסטר של שלושה ימים לפחות, שהוא הזמן המקסימלי שבו הנשיא יכול להטיל הרכבת הממשלה על ח"כ אחר. אם ינסו להגביל את זמן הדיבור כדי למנוע זאת - לא נהסס לפנות לבג"ץ".

 

גם ח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל) התייחס לסוגיית החוקתיות של פיזור הכנסת: "אני לא בטוח שהחוק יגיע להצבעה שנייה ושלישית ואני לא בטוח שהקואליציה כולה תצביע בעד. אנחנו לא אמורים לרקוד לפי הספינים של נתניהו, למרות שהוא לא רוצה בחירות - אבל רוצה למנוע הגעה לנשיא.

 

"בחצות יחל מסלול חוקתי אחר: אם נתניהו לא יתקשר לריבלין ויודיע לו שהצליח להקים ממשלה - מבחינה חוקית הוא נכשל ולנשיא יש שלושה ימים לקבל החלטה. אלא שמישהו כאן רוצה למנוע את יישום המסלול החוקתי באמצעות חוק הפיזור, וגם אם אחרי חצות יצביעו על פיזור הכנסת - שני המסלולים יתנגשו. זה מצב חוקתי מעניין וחסר תקדים. יכול להיות שמישהו מהאופוזיציה יעתור לבג"ץ בעקבות הניסיון של ראש הממשלה והליכוד לגנוב את שלושת הימים מהנשיא".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיל סלמן
בנימין נתניהו
צילום: אמיל סלמן
מומלצים