שתף קטע נבחר

חמאס שיגר טיל? תקבלו הודעה בוואטסאפ

צה"ל בוחן אפשרות להעלות התרעות לרשתות החברתיות במקרה של ירי טילים: בוט בטלגרם, הודעה בפייסבוק או באינסטגרם וגם חלון קופץ בכרום והתרעות בטלוויזיה הרב-ערוצית. "זה העולם שאנו חיים בו", מסבירים בפיקוד העורף. עוד בתוכנית: התרעות על רעידות אדמה, חומרים מסוכנים וצונאמי

האם בסבב הלחימה הבא בעזה נקבל סיוע מבוט צבאי בטלפון שלנו? צה"ל בוחן בימים אלה פיתוחים ראשוניים של מערכות התרעה מבוססות רשתות חברתיות - פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר וגם וואטסאפ וטלגרם – המקומות שלפי ההנחה רובנו נמצאים בהם מרבית הזמן. פיתוחים נוספים יביאו את ההתרעות על השיגורים הישר אל מסך הטלוויזיה שלנו, אפילו אם אנחנו צופים בערוץ החיים הטובים או בסרט ב-VOD.

 

יירוט של כיפת ואפליקציית וואטסאפ (צילום: shutterstock, AP)
ההתרעות יגיעו לוואטסאפ שלכם(צילום: shutterstock, AP)

 

סגן-אלוף שלומי ממן, ראש ענף התרעה ושו"ב (שליטה ובקרה) בפיקוד העורף, אמר ל-ynet: "מדובר במערכת התרעה רב-ערוצית. מה שעושה האדם, עדיין תקפוץ לו התרעה. אם כרגע יש 800 אלף גולשים ב-ynet, אז קופצת להם התרעה באתר. ואם האדם נמצא בדיוק על הפייסבוק שלו, הטלגרם, האינסטגרם, זה קופץ לו שם. בכל הזדמנות שיש לנו להנגיש התרעות באמצעי נוסף, אנחנו דוחפים את זה כי זה העולם שאינו חיים בו".

 

האקתון פיקוד העורף (צילום: דובר צה
האקתון פיקוד העורף. "מקווים שנראה את הדברים האלה מבצעיים ועובדים"(צילום: דובר צה"ל)
 

תהליך בחינת ההיתכנות של התרעות ברשתות החברתיות נעשה במתכונת של האקתון כמו בעולם ההייטק, במסגרת אגף התקשוב והגנת הסייבר בצה"ל. סרן בן-ציון סוויד, ראש מדור התרעה בחטיבת לוט"ם (החטיבה להתעצמות טכנולוגית מבצעית) באגף התקשוב, מספר כי אנשי הפיתוח התחלקו לצוותים, כשכל צוות מפתח אפליקציה לאחת הרשתות החברתיות: "כל קבוצה ניסתה להראות איך אפשר בצורה מאוד נגישה ואמינה להנגיש התרעות לאזרחים, שממילא נמצאים ברשתות האלה רוב שעות היום".

 

הפרויקטים שפותחו דורגו לפי קריטריונים של התרעה בזמן אמת, יכולת להגיע לאוכלוסייה הרלוונטית להתרעה, מורכבות טכנולוגית, חדשנות, יצירתיות ועוד. הצוות הזוכה פיתח בוט לטלגרם, שמפנה את המשתמש מיידית לערוץ טלגרם רלוונטי למיקומו, שבו מופיעות התרעות לגבי אותו אזור בלבד. צוות אחר התמודד עם בעיית הפיד הבלתי צפוי של פייסבוק, שאינו מעלה בהכרח התרעות קריטיות לראש העמוד. צוות שלישי פיתוח תוסף לדפדפן כרום, שיקפיץ הודעה על המסך כשתגיע התרעה. "אנחנו מקווים שבעתיד הקרוב נראה את הדברים האלה מבצעיים ועובדים", אומר סוויד.

 

האקתון פיקוד העורף (צילום: דובר צה
סגן-אלוף שלומי ממן. חלק מההתרעות לא הגיעו לסמארטפונים(צילום: דובר צה"ל)

 

סגן-אלוף ממן אומר שההחלטה על שליחת התרעות ברשתות חברתיות תתקבל לאחר לימוד תוצאות ההאקתון ובחינת היכולת של הרשתות להציג התרעות בתוך שניות בודדות, לזהות את מיקומו של הגולש באחד מ-1,750 אזורי ההתרעה שקיימים כיום. בפיקוד העורף יבדקו גם את מידת האמינות של המערכות, כאשר השאלה החשובה ביותר היא האם ההודעות מגיעות בפועל לנמענים.

 

"מי שפעל לפי ההנחיות ניצל" 

לדבריו, בעקבות סבב הלחימה האחרון בעזה הגיעו תלונות מאזרחים רבים על כך שאפליקציית פיקוד העורף לא העבירה להם התרעות: "בדקנו את הטענות האלה וחלקן היו נכונות. העלינו גרסה שמטפלת בבעיה וקיבלנו שיפור משמעותי גם באייפון גם באנדרואיד, אבל אני נזהר להגיד כי זה לא 100 אחוז ותמיד יכול להיות שיש מכשירים שהעדכון לא יעבוד בהם".

 

האם אתם יודעים להגיד שההתרעות מצילות חיים?  

"מהאירוע האחרון לפני שבועיים אנחנו רואים שאנשים שפעלו לפי ההתרעות של פיקוד העורף הצילו את חייהם. שלושה מתוך הארבעה שנהרגו, למעט אותו אחד שחטף טיל נגד טנקים לרכב, קיבלו התרעה ואם היו פועלים בצורה נכונה, בסבירות גבוהה היו מצילים את חייהם. אני כמובן לא שופט אותם, אלא אומר את הדברים כפי שעלו מתחקירים אצלנו".

 

34563345 (צילום: דובר צה
סרן בן-ציון סוויד, ראש מדור התרעה באגף התקשוב (צילום: דובר צה"ל)

 

בפיקוד העורף נעשה מאמץ מרכזי למיקוד ההתרעות רק למי שנמצאים בסכנה. "אני לא רוצה לשלוח לך מאות התרעות ביום, וראינו פרומו עכשיו בסבב האחרון עם 860 התרעות ביומיים, וזה רק בגזרה אחת ורק על אש בינונית", אומר סגן-אלוף ממן, "באש גבוהה משתי זירות זה יגיע לאלפי רקטות ביום, ואני לא רוצה להפיץ לכולם את כל ההתרעות, זה גם לא מעניין אנשים".

 

השיקול הזה מביא את פיקוד העורף לחפש אמצעים שמאפשרים שליחת התרעות ממוקדות, כמו שירותי הטלוויזיה החדשים מבוססי האינטרנט כמו פרטנר TV, ששיתוף הפעולה עמה אפשר כבר באירועים האחרונים להעלות התרעות על-פי אזורים בכל הערוצים. "היו לנו פידבקים מאוד יפים מההסלמה האחרונה, אנשים שראו VOD ופתאום ראו את ההתרעה ולא הבינו מאיפה זה בא להם", אומר ממן. לדבריו, כעת מפתחים מערכת דומה עם סלקום TV ואולם ניסויים שנערכו עם HOT ועם yes לא הוכתרו כהצלחה ונזנחו.

 

התרעת צבע אדום ()

 

האדמה רועדת? תקבלו התרעה אוטומטית

מערך ההתרעות הצה"לי אינו שוקט על השמרים והוא מתרחב להתרעה גם על סכנה שאינה מתקפת רקטות: רעידת אדמה, צונאמי, דליפה של חומר מסוכן או חדירה ליישוב. בתחום רעידות האדמה נוצר שיתוף פעולה עם המכון הגיאופיסי, שאחראי על הקמת "גדר סיסמית" לאורך השבר הסורי אפריקאי עם 120 חיישנים שמתריעים עם זיהוי רעידת אדמה. "הסנסורים האלה בסוף מתחברים למערכת ההפצה שלנו ושולחת התרעות אוטומטית לאזור הרלוונטי", אומר סגן-אלוף ממן.

 

הצורך להתריע על רעידת אדמה, הוא אומר, יצר בעיה חדשה: צפירה עולה ויורדת כמו בעת התקפת טילים עלולה לבלבל את הציבור, שירוץ למרחבים המוגנים בעוד שבעת רעידת אדמה יש לצאת מהמבנים אל השטחים הפתוחים. "התאמנו את הפלטפורמות כדי שההתרעה תהיה שונה. בטלוויזיה יופיע הכיתוב 'רעידת אדמה', ברדיו תשמע הכרזה 'אזעקה – רעידת אדמה - צא למרחב פתוח' ובצופרים במקום צפירה יופעל קובץ קול, שיכריז 'רעידת אדמה! רעידת אדמה!'"

 

בדרך דומה תופעל בצופרים לאורך קו החוף התרעה קולית במקרה של צונאמי: 'חשש לצונאמי! חשש לצונאמי!'. ממן אומר כי המערכת נוסתה בתרגול ארצי לפני כשלושה חודשים: "הפעלנו התרעה לצונאמי בכמה בתי ספר לאורך החוף ובסך הכל הסיכום היה טוב וזה כרגע הכיוון".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock, AP
חמאס שיגר טיל? תקבלו הודעה בוואטסאפ
צילום: shutterstock, AP
מומלצים