שתף קטע נבחר

 

הכנסת פוזרה סופית: בחירות ב-17 בספטמבר

נתניהו לא הצליח להרכיב ממשלה, והכנסת ה-21 פוזרה חודש בלבד לאחר השבעתה. 74 ח"כים תמכו בהצעת הפיזור ו-45 התנגדו. תאריך הבחירות: כשבועיים לפני ראש השנה. נתניהו: "הציבור בחר בי, ליברמן הוליך שולל. הוא חלק מהשמאל". ליברמן: "כניעה לחרדים". משדר מיוחד

 

 

משדר מיוחד

ישראל חוזרת לבחירות: בתום דרמה פוליטית שלא זכורה בתולדות המדינה, הכנסת ה-21 פוזרה הלילה (יום ד') חודש לאחר השבעתה. בנימין נתניהו לא הצליח להרכיב ממשלה ובחירות חדשות ייערכו ב-17 בספטמבר, חצי שנה בלבד אחרי הבחירות הקודמות ושבועיים לפני ערב ראש השנה. בהצעת החוק לפיזור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית תמכו 74 חברי כנסת, 45 התנגדו. משדר מיוחד: כל העדכונים והפרשנויות.

 

ההצבעה לפיזור הכנסת    (צילום: ערוץ הכנסת )

ההצבעה לפיזור הכנסת    (צילום: ערוץ הכנסת )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
בנימין נתניהו במליאת הכנסת(צילום: רויטרס)

רה
נתניהו מול העיתונאים לאחר ההצבעה(צילום: אלכס קולומויסקי)

רה
(צילום: יואב דודקביץ')

רה
(צילום: יואב דודקביץ')

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, שהתבצר בעמדתו בעניין חוק הגיוס לאורך המשא ומתן הקואליציוני, אמר בכניסה למליאה לקראת ההצבעה על פיזור הכנסת כי "מדינת ישראל, לצערי, הולכת לבחירות בגלל סירובו של נתניהו לקבל את הצעת ישראל ביתנו ולהצביע על חוק הגיוס במתכונת המקורית. 

 

"הסכמנו שהח"כים החרדים לא ישתתפו בהצבעה, וכל הצעות הפשרה נועדו למשוך את הזמן ולמוסס את החוק. מדובר בכניעה לחרדים. אנחנו שותפים לממשלת ימין אך לא נהיה שותפים לממשלת הלכה", אמר ליברמן. הוא ציין כי "החוק נועד למנוע גיוס כולל של חרדים בגלל החלטת בג"ץ, ואנחנו נמצאים במצב הזה לא בגלל מהות, עיקרון או הישגיות, אלא עניין טכני ומשפטי בלבד. על זה אנחנו הולכים לבחירות".

 

נתניהו תוקף את ליברמן אחרי ההצבעה    (צילום: אלי מנדלבאום )

נתניהו תוקף את ליברמן אחרי ההצבעה    (צילום: אלי מנדלבאום )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לראש הממשלה נתניהו הייתה תשובה לליברמן, ביציאה מההצבעות במליאה. "הציבור בחר בי, ליברמן לצערי הוליך שולל את המצביעים שלו. לא היתה לו שום כוונה מהרגע הראשון לבצע את מה שהוא אמר", טען נתניהו.

 

"הוא הציב דרישה ועוד דרישה, וכל פעם שהדרישה שלו היתה נענית היה מעלה דרישה חדשה", תקף את ליברמן. "בהתחלה לא הבנתי את זה, החרדים התחילו, הלכו לקראתו. ואחר כך הוא טען שהליכוד לא גמר עם המפלגות. קשקוש. גמרנו עם כולן. כשכחלון אמר סיימנו את ההסכם אבל אני לא רוצה לחתום לפני ליברמן. היה לנו שישים ויחד איתו 65. הוא לא התכוון להגיע להסכמות. הוא רצה בצורה הכי ברורה להפיל את הממשלה הזאת משיקולים של לקושש כמה קולות, כך הוא חושב, הוא לא יצליח".

 

נתניהו אף אמר שליברמן "הוא חלק מהשמאל", והבטיח קמפיין בחירות "חד, בהיר, שבו אנחנו ננצח".

 

לראש הממשלה מצפה שימוע אצל היועץ המשפטי לממשלה, על ההחלטה להעמידו לדין בגין שוחד, מרמה והפרת אמונים בשלושה תיקים. מועד השימוע נקבע לתחילת אוקטובר, שבועיים אחרי הבחירות. כעת, עם פיזור הכנסת, יוקפאו גם היוזמות לשינוי חוק החסינות ולהגבלת כוחו של בית המשפט העליון.

 

דרעי: לצערי נתניהו צדק

זמן קצר לפני ההצבעה נתניהו כינס את מפלגת הליכוד וניסה להראות כי גם "ברגע זה ממש נעשה ניסיון למניעת בחירות". נתניהו פנה ברגע האחרון למפלגות החרדיות ולישראל ביתנו עם הצעת פשרה לחוק הגיוס, לפיה החוק המקורי יעלה כלשונו לאישור מחדש על-ידי מליאת הכנסת, ולאחר מכן יעלה לקריאה שנייה ושלישית בהסכמה משותפת.

 

יו"ר ש"ס אריה דרעי אמר לחברי מפלגתו: "ביקשתי סליחה מנתניהו על ששכנעתי אותו במשך חודש להכניס את ליברמן לממשלה. נתניהו אמר לי כל הזמן שליברמן פועל באופן אישי נגדו ולא ייכנס, ולצערי רה"מ צדק". גם באיחוד מפלגות הימין השלימו עם הבחירות ומסרו כי יצביעו בעד פיזור הכנסת "מתוך אחריות ציבורית לעתיד מחנה הימין" - ויקימו את מטה הבחירות מיד לאחר ההצבעה.

 

המליאה מתכנסת לקראת הצעת החוק של פיזור הכנסת (צילום: אלכס קולומויסקי)
הצעת החוק מונחת במקומותיהם של הח"כים(צילום: אלכס קולומויסקי)

רה
נתניהו נכנס לכנסת(צילום: AFP)

אביגדור ליברמן במליאת הכנסת  (צילום: יואב דודקביץ')
אביגדור ליברמן במליאת הכנסת (צילום: יואב דודקביץ')

מתיחות פנים-חרדית

בליכוד טענו כי אם הפשרה תידחה, החרדים ייאלצו לבחור בין החוק של ליברמן לבין גיוס מלא לחרדים כמו לשאר אזרחי המדינה. ביהדות התורה כינו את הפשרה "פייק הצעה" ודחו אותה על הסף. גורם במפלגה אמר כי יהדות התורה לא תאפשר לרה"מ להפיל עליה את האשמה בהליכה לבחירות חוזרות. גם ישראל ביתנו דחתה את ההצעה ואמרה כי התנאים שלה ידועים ועדיין בתוקף.

 

מנגד, יו"ר ש"ס אריה דרעי הוזעק למנהיגה הרוחני של התנועה, הרב שלום כהן, להתייעצויות על הצעתו של נתניהו. הרב חיים קניבסקי, מנהיג הזרם הליטאי ביהדות התורה, אישר לח"כ משה גפני להסכים להצעת הפשרה, אך במפלגות החרדיות העריכו כי ליברמן יטרפד את ההצעה בכל מקרה - ולכן אינם רוצים שהבחירות יירשמו על שמם.

 

בסביבתו של ליצמן אומרים כי ליברמן פסל את ההצעה על הסף ועל כן היא לא הובאה בפני האדמו"ר מגור, אך באגף החסידי של יהדות התורה זועמים על גפני ודרעי שהסכימו לפשרה - ושוב הציגו את האדמו"ר כסמן קיצוני. "הם עשו אמבוש למועצת גדולי התורה". לטענתם, לא היה צריך להביא את הנושא להכרעת הרבנים כשהיה ברור שליברמן מטרפד בכל מקרה את הצעת הפשרה.

 

יעקב ליצמן במליאה שמתכנסת לקראת הצעת החוק של פיזור הכנסת (צילום: אלכס קולומויסקי)
יעקב ליצמן(צילום: אלכס קולומויסקי)

אריה דרעי (צילום: אלכס קולומויסקי )
אריה דרעי בכניסה לכנסת(צילום: אלכס קולומויסקי )

רפי פרץ (צילום: אלכס קולומויסקי )
רפי פרץ(צילום: אלכס קולומויסקי )

בני גנץ ויאיר לפיד (צילום: עמית שאבי )
יקבל את המנדט? ח"כ בני גנץ(צילום: עמית שאבי )

חבר הכנסת ניר ברקת מהליכוד האשים בריאיון למשדר המיוחד של ynet את אביגדור ליברמן במצב שנוצר. "הדברים די גלויים וברורים", אמר ברקת. "ליברמן לוקח אותנו למשבר גדול. ההתעקשות שלו, לתפיסתי, אינה במקום.

 

"הסטטוס קוו שהיה מקובל במדינת ישראל מאז היווסדה בעניין בני תורה היה שמי שלומד שילמד, ומי שלא מתגייס לצה"ל", המשיך ברקת. "צריך לשים את הנושא הזה מאחורינו. אין באמת בעיה אמיתית, המתווה נועד לתת מענה לבג"ץ. יש לעם ישראל בעיות יותר רציניות, ואם יכפה עלינו בחירות זה שיתוק של עוד חצי שנה כמעט. לא תהיה ממשלה, שלא לדבר על התקצוב. זה מיותר לחלוטין, הציבור לא טיפש, הוא יבין מה הביא אותנו למשבר ויאמר את דברו".

 

ניר ברקת בריאיון ל-ynet    (צילום: גיל יוחנן)

ניר ברקת בריאיון ל-ynet    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

מאי גולן מתייחסת לפיזור הכנסת    (צילום: גיל יוחנן)

מאי גולן מתייחסת לפיזור הכנסת    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
רם שפע (כחול לבן) מתייחס לפיזור הכנסת    (צילום: גיל יוחנן)

רם שפע (כחול לבן) מתייחס לפיזור הכנסת    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

יו"ר מרצ, תמר זנדברג, קראה אחרי ההכרעה לריצה משותפת של מרצ והעבודה: "בבוקר אפנה למפלגת העבודה להיכנס לשיחות לקראת ריצה משותפת בבחירות. צו השעה הוא גוש שמאל גדול ומשמעותי לצדו של מרכז", מסרה.
 
לפני כן היא אמרה במשדר המיוחד של ynet כי "מה שברור הערב הוא שראש הממשלה נכשל בהרכבת הקואליציה. בליל הבחירות היו כאלה שהסתכלו בתמיהה על הנאום של גנץ. נתניהו באותו לילה נאם נאום ניצחון אדיר וכביר, שעכשיו מסתבר ככישלון אדיר וכביר. כל הכישלון הוא רק בגלל שנתניהו רוצה לברוח מכתב אישום. מעולם בתולדות המדינה לא היה ראש ממשלה שקיבל מנדט להרכיב ממשלה בעודו חשוד בעבירות חמורות.
 
"אני חושבת שאם היו חברי כנסת ושרים אמיצים בקואליציה שהיו קמים ואומרים 'עד כאן, נכשלת ואתה צריך להישפט' - אז כל המצב היה נראה אחרת", הוסיפה.

 

מוקדם יותר, בכירי מפלגת העבודה אמרו ל-ynet כי נתניהו פנה גם אליהם והציע להם "עד חצי המלכות" ובלבד שייכנסו לממשלתו החמישית. היו"ר אבי גבאי דחה את ההצעה שכללה את תיק המשפטים לשלי יחימוביץ' ואת נשיאות המדינה לעמיר פרץ.

 

בשיחות סגורות גבאי טען כי שליח של נתניהו הציע לו להצטרף בתמורה להסרת חוק החסינות ופסקת ההתגברות מסדר היום. גורם במפלגה טוען כי נתניהו שלח לגבאי כמה וכמה שליחים עם הצעות שונות - אך ההצעה האחרונה הייתה הקונקרטית ביותר.

 

בליכוד הודיעו גם על כך שהצליחו לסגור הסכמים קואליציוניים עם 60 ח"כים, אך במפלגת כולנו, שסיכמה להתמודד בבחירות הבאות ברשימה משותפת עם הליכוד, הכחישו את ההודעה. הליכוד הבהיר כי ההסכמים ייכנסו לתוקף רק כשאביגדור ליברמן יצטרף לממשלה. כל זה כידוע לא קרה - וישראל שוב תלך לבחור, אחרי 161 ימים בלבד.

 


פורסם לראשונה 29/05/2019 22:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  רויטרס
בנימין נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים