צהרונים בסכנה, בניית הכיתות תיעצר: כך ישפיעו הבחירות על מערכת החינוך
ההכרזה על בחירות חוזרות מכניסה את משרדי הממשלה לתקופה ממושכת של שיתוק, ובמערכת החינוך נערכים לעיכוב תקציבים המיועדים לפעילויות חינוכיות ולהגדלת הכיתות בישראל. "ההיערכות לשנה הבאה תיתקע"
הצבעת הכנסת על פיזורה וכניסה למערכת בחירות נוספת גורמת בפועל לשיתוק משרדי הממשלה מבחינות רבות, בהם גם משרד החינוך. עתידן של תוכניות חינוכיות ותקציבים ייעודים אינו ברור בשלב זה, ואת מחיר המאבקים הפוליטיים צפויים לשלם התלמידים.
גורמים במערכת החינוך מספרים כי בשלב זה המשך פעילות הצהרונים, כחלק מתכנית "ניצנים" בגנים ובכיתות א'-ב' נתון בסכנה ממשית, וכי קיים סיכוי רב שאלו לא ייפתחו כסדרם בשנת הלימודים הבאה.
במסגרת הצהרונים, נשארים הילדים בבית הספר או בגן להמשך פעילות העשרה המועברת על ידי צוות חיצוני, ובמהלך שעות אלו הם מקבלים גם אוכל. משרד החינוך והרשות המקומית מסבסדים את עלות הצהרונים בסכום שבין 150 ל-600 שקלים לתלמיד בחודש, בהתאם למדד החברתי-כלכלי של הרשות המקומית. ואולם, המשך הסבסוד וגובהו תלוי בהחלטת הממשלה, שכן ובהינתן המצב הפוליטי הנוכחי, אומרים במערכת החינוך כי "המשמעות מבחינת ההורים שפשוט לא ניתן יהיה את תכנית 'ניצנים' בשנה הבאה כפי שהיה בשנת הלימודים הזאת".
מעבר להמשך פעילות הצהרונים, גם תקציבים ייעודיים בגובה של שני מיליארד שקלים, שמשרד החינוך מסתמך עליהם כתוצאה מהתחייבויות קודמות שעדיין לא הועברו לו מאחר וועדת הכספים לא התכנסה כדי לאשר העברת תקציבים אלו. הפגיעה המרכזית בעניין זה נוגעת יותר לפעילויות של מנהל חברה ונוער, המפעיל שורה ארוכה של תוכניות התערבות חינוכיות.
בין היתר מפעיל המנהל תוכניות לילדים ונוער בסיכון וילדים בחינוך הפנימייתי. "זו פעילות שרצה וזה כסף ששוריין", אומרים גורמים המכירים את הפרטים. "זה כסף שאמור להיות מועבר למשרד ושמסתמכים עליו, אבל מאחר וועדת הכספים לא התכנסה, אין אפשרות להוציא לפועל חלק מהתוכניות בשנה הבאה".
גם החינוך הבלתי פורמלי עלול להיפגע, במסגרת עיכוב התקציבים. "הרבה מאוד פעילויות בחינוך הלא פורמלי, בתנועות וארגוני הנוער עלולים להיפגע", אומרים במערכת החינוך. "גם תכנית 'אתגרים' במגזר הערבי תלויה בכספים הללו, שלא ברור מתי והאם יראו אותם כרגע". בנוסף, תפעול תוכניות מדעיות וטכנולוגיות, תחזוקה והפעלה של מעבדות הכימיה והביולוגיה בבתי הספר – כל אלו גם כן צפויים להיות מושפעים מהעיכוב בוועדת הכספים, שעוד לא בשטח מכירים היטב את המציאות הזו ומספרים על חוסר וודאות ועל סימן שאלה באשר ליכולת להפעיל תוכניות חינוכיות.
במועצת ארגוני הנוער אישרו כי קיים חשש ממשי מקיצוץ בתקציב פעילות המועצה בשנת הפעילות הבאה, המאגדת ארגוני נוער בהם לוקחים חלק כמעט 200 אלף תלמידים. "בשל העובדה שכל התחום של החינוך הבלתי פורמלי נשען על תמיכות ועל נדבות קואליציוניות ובמשך שנים לא ביססו תקציב למפעלים חינוכיים חשובים מאוד, ישנו איום ממשי על פעילויות חינוכיות בלתי פורמליות רבות, בהן תנועות נוער, ארגוני נוער, שנות שירות ומכינות אופק", אומר שלומי קסטרו, מנכ"ל מועצת ארגוני הילדים והנוער.
קסטרו ציין כי הוא "מקווה שיתאפשר למשרד החינוך לקיים את הפניות התקציביות הללו ולתעדף את פעילויות החינוך הבלתי פורמלי בתקציב הקיים. השגרה הקלוקלת של תוספות תקציביות על ידי גורמים בכנסת ובממשלה לא יכולה להתקיים ואת המחיר אנחנו עלולים לשלם. אנחנו מפעילים לחצים ואנחנו מצפים מראש הממשלה לפתור את הנושא מבעוד מועד וממשרד החינוך להיערך לכך ולמצוא פתרון".
עניין מרכזי נוסף אשר צפוי להיות מושפע ממערכת הבחירות הוא בינוי הכיתות. במערכת החינוך מספרים כי במסגרת תכנית החומש בעניין אמור להיות מתוקצב בינוי של כ-3,300 כיתות. היתרה שתאפשר בנייתן של 1600 כיתות עוד לא התקבלה במשרד החינוך. המשמעות: סימן שאלה סביב פתיחתן בספטמבר 2020.
"אין את היתרה ואין את התקציב להמשך הבנייה", מספרים גורמים המעורים בנושא. "אם התקציב הזה לא יגיע במהרה, כל ההיערכות לשנה הבאה תיתקע והכיתות לא יהיו מוכנות. יש לפחות שנה של תהליך בנייה כדי להיות מוכנים לקלוט את התלמידים בכיתות החדשות בספטמבר 2020. זה סדר גודל של מיליארד שקלים וחצי. כרגע אין אפשר להוציא הרשאות לרשויות להתחיל לבנות".
תחום נוסף שעלול להיפגע הוא תשלומי ההורים לבתי הספר בשנה הבאה. מדי שנה מאשרת ועדת החינוך של הכנסת את גובה התשלומים אשר יוכלו לגבות בתי הספר מן ההורים, וייתכן שהשנה, מפאת התפזרות הכנסת, אישור התשלומים יתעכב. היום חזר על קריאתו מטה המאבק לחינוך חינם וקרא להורים לא לשלם לבתי הספר, עד אשר הסכומים הסופיים לא יאושרו על ידי הכנסת.
"על משרד החינוך יהיה למצוא דרך לתקצב את כל התשלומים החיוניים כדי לקיים למידה תקינה בשנת הלימודים הבאה. בין היתר תשלום לביטוח, מימון לפרויקט השאלת ספרים, מגמות ועוד", נמסר מהמטה. "אל להורים לחשוב שעליהם לעבור על החוק ולשלם ובכך לספק פתרונות למשרד החינוך ואל למשרד החינוך להסיר מעליו אחריות ולפגוע בתלמידי ישראל. אנחנו קוראים להנהגות ההורים לא לחתום ולאשר חוזרי תשלומים לשנת תש"פ בניגוד לחוק".