גבאי: "נרוץ עם מרצ או כחול לבן; לבטל את רוטציית גנץ-לפיד"
יו"ר העבודה אמר כי "בבחירות הבאות צריכות להיות שלוש מפלגות. אם יהיו יותר - העסק לא יעבוד. יש לבצע מיזוגים". גם יו"ר מרצ זנדברג קראה לריצה משותפת. ברק: "בליכוד יש סדקים עמוקים מתוך הבית; כחול לבן לא הפנימה שמה שקובע הוא קודם כל גודל הגוש ורק אחר כך גודל המפלגה"
יו"ר העבודה אבי גבאי אמר הבוקר (ו') בכנס הישראלי-חברתי של קרן ברל כצנלסון בתל אביב כי מפלגתו תרוץ בבחירות הקרובות "או עם מרצ או עם כחול לבן". לדבריו, יש לבטל את הרוטציה שהוסכמה בין יו"ר כחול לבן בני גנץ לבין מספר 2 במפלגתו, ח"כ יאיר לפיד. "החלטה צריכה להתקבל לפי השאלה 'מה יגדיל את המחנה כולו ויוביל לניצחון המחנה בבחירות' ולא לפי מה טוב לכל מפלגה", הוסיף גבאי. לדבריו הצטרפה גם יו"ר מרצ תמר זנדברג: "אני שבה וקוראת עכשיו למרצ ולמפלגת העבודה לרוץ יחד בבחירות הקרובות".
"במחנה שלנו יש חמש מפלגות", אמר גבאי. "בבחירות הבאות צריכות להיות שלוש. אם יהיו יותר - העסק לא יעבוד. צריכים להיות פה מיזוגים. לא יכול להיות שיהיה קמפיין שלם סביב למחנה השני יש 65 מנדטים. אם לא מעבירים חמישה מנדטים מצד לצד - לא יעזור כלום".
אלא שעוד לפני שמפלגת העבודה תתחיל בהיערכות לבחירות לכנסת ה-22, המפלגה תצטרך להכריע מי יהיה היו"ר בבחירות החדשות. אחרי הכישלון הצורב לפני כמה חודשים, דורשים בכירי המפלגה לקיים בחירות פנימיות לתפקיד היו"ר כדי להחליף את אבי גבאי לקראת הבחירות הבאות.
במפלגה ישנה מחלוקת כיצד ייבחר היו"ר הבא. ח"כ עמיר פרץ דורש לקיים בחירות בתוך חודש בקרב אלפי חברי ועידת העבודה. מועמדים אחרים מבקשים לקיים בחירות מקדימות בקרב 50 אלף חברי המפלגה. גבאי עצמו הציע לערוך בחירות בנובמבר 2019, אך ההצעה הייתה עוד קודם לפיזור הכנסת. ההערכות הן שבכל מקרה הבחירות לתפקיד היו"ר יתקיימו בשבועות הקרובים. במצב כזה גבאי אינו צפוי להתמודד שוב על ראשות המפלגה.
ברק: "בליכוד יש סדקים עמוקים מתוך הבית"
ראש הממשלה ויו"ר העבודה לשעבר, אהוד ברק, נשא גם הוא דברים בכנס: "הדבר החשוב היחידי הוא לנצח. בסיבוב הזה נתניהו נכשל באופן ברור. זה לא קרה לנו מאז "התרגיל המסריח" של פרס וציפי לבני ב-2008. אם היועמ"ש לא ימסמס פעם נוספת את השימוע - הוא יתקיים לפני הקמת הממשלה.
"הסדקים בליכוד מגיעים עמוק מתוך הבית. זו הוכחה חיה למה שנתניהו אמר לפני שנים, ש'ראש ממשלה ששקוע עד צוואר בחקירות' אינו יכול לכהן. אבל צריך להיות מפוכחים: כחול לבן נכשלה ביעד העיקרי - להביא למהפך. כולם מבינים שנתניהו בדרך לנקודת האל-חזור. כחול לבן לא הפנימה שהדבר הקובע הוא קודם כל גודל הגוש ורק אחר כך גודל המפלגה".
ח"כ עפר שלח (כחול לבן) התייחס לראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר כי "אחת המורשות הקשות שלו תהיה כמעט עיקור הממד המעשי מהחיים הפוליטיים". עוד אמר שלח: "כששואלים אנשים איך הם מגדירים את עצמם - כשבעה אחוזים מהציבור מגדירים עצמם שמאל, 14 מגדירים את עצמם מרכז שמאל, ו-80 אחוז מגדירים עצמם מרכז וימין" והוסיף כי "יש מקום למועמד ערבי גם בכחול לבן".
יו"ר חד"ש-תע"ל איימן עודה התייחס למקום חברי הכנסת הערבים בהרכבת הממשלה: "מאז 1977 ועד עכשיו הימין הפסיד רק פעמיים, בשני המקרים בזכות האוכלוסייה הערבית. הימין, ובמיוחד נתניהו, שהיה יו"ר האופוזיציה מול רבין והתמודד מול ברק ב-1999, הבין זאת הכי טוב מכולם. לצערי הרב השמאל לא הבין זאת. אם יעלה אחוז ההצבעה ונהיה לגיטימיים בחברה הישראלית אני אומר לכם - הימין הפעם לא ירכיב את הממשלה. בשביל זה צריך אומץ שותפות אמיצה בין מנהיגים אמיצים".
"ליברמן לקח אותנו כבני ערובה"
מאמר חריף שמתפרסם הבוקר בעיתון "המודיע" שבשליטת אגודת ישראל מעלה שוב את ההשערה שלפיה המשבר החריף בין ליברמן לחרדים הוא בלתי הפיך. "הדבר הכי נורא בכל הסיפור הזה", תוקף את ליברמן הפובליציסט של העיתון החרדי, היועץ מנחם גשייד, "זו העובדה שככל שאני מכיר אותך, ואני מכיר, אתה לא באמת התכוונת לחוק הגיוס. זה מעניין אותך כשלג דאשתקד.
"מכל ההצהרות הפוליטיות שלך עשרים שנה, זה הדבר האחרון שמעניין את רב"ט ליברמן. ולמרות זאת השתמשת בנו כבני ערובה. בצורה הכי אכזרית, הכי כפוית טובה, הכי צ'צ'נית. מכל הרבדים בציבור, החלטת ללכת לציבור החרדי על הראש בכל הכוח ובכל האמצעים".
בין הדברים, מתייחס כותב המאמר לכך שליברמן איפשר לחברי סיעתו להצביע בעד חוק טל ואילו במתכונת הנוכחית הוא שלח את סגנו להציג את החוק במליאה, ותוהה: "האם חוק שלדעתך הפך לסמל ראוי היה שתעביר אותו לסגנך דאז, הרב אלי בן דהן, להציגו בפני מליאת הכנסת? מדוע לא טרחת לעמוד שם על הדוכן ולהסביר. יודעי דבר טוענים שזה כמעט הדבר היחיד שנתת לסגן שלך לעשות. מדוע לא טרחת אז להבהיר את חשיבות סמל המאבק?
"אתה ידעת באותו לילה, שכמה חודשים לאחר הקריאה הראשונה, יש בחירות לראשות עיריית ירושלים. ידעת, שהסיכוי היחידי שלך לנצח בירושלים זה אם תקבל את תמיכת הסיעות החרדיות או חלקן. ולכן השיח שלך היה שונה לחלוטין באותם ימים. כעת, לאחר שהשגת את מה שהשגת, הלכת הכי רחוק שניתן בכפיות טובה. לו היית מסתער על החמאס כפי שהסתערת עלינו, המדינה שאתה כה חרד לגורלה היתה נראית טוב יותר".
המאמר מעמת את ליברמן מקטעים בספרו "האמת שלי". "באשר לסטיגמה של בריון גס רוח ומושך בחוטים מאחורי הקלעים עליה אתה מלונן בספרך, אני משאיר לך לשפוט עד כמה הסטיגמה שונתה ועד כמה אתה נהנה ממנה. אבל אם התנהגותך השבוע לא היתה בריונית, אז אין לי מושג למה כוונתך בהגדרת המלה בריון. מד ההתעקשות שלך, פועל במקביל למד השפלתך. ככל שאתה מושפל, או חש מושפל או תאב נקמה".