שתף קטע נבחר

 

דו"ח המבקר לא מפתיע את התושבים: "ירושלים מאוחדת רק בזבל"

הממצאים הנוקבים של מבקר המדינה על המצב בירושלים לא הפתיעו את התושבים. "כולנו חיים בזוהמה וטינופת כבר שנים", טענה אחת מהן על ניקיון העיר. את המצב הקשה במזרח העיר הסבירו: "יחס מפלה ופוגעני"

 

שביתת עובדי הניקיון בירושלים, ארכיון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שביתת עובדי הניקיון בירושלים, ארכיון(צילום: גיל יוחנן)

דו"ח מבקר המדינה על מצבה של ירושלים, שפורסם אתמול (א') לא מחדש הרבה למי שמסתובב בבירה. הרחובות מלוכלכים ומלאים בזבל וגם אתרי המורשת הרבים שהעיר התברכה בהם סובלים מהזנחה חמורה.

 

בעיית הניקיון עמדה במרכז שתי מערכות הבחירות האחרונות בבירה. למרות הבטחותיו של ראש העיר הקודם ניר ברקת לטפל בנושא ולהוסיף עובדי ניקיון – בשטח לא רואים את התוצאות.

לכלוך בירושלים (צילום: ענבר טויזר)
זבל ברחובות ירושלים. "ירושלים מאוחדת רק בזבל"(צילום: ענבר טויזר)

מצוקת הלכלוך הובילה לשיתוף פעולה נדיר מסוגו בירושלים – פעילים מכל המגזרים בעיר משתפים פעולה במטרה לקדם את הניקיון בעיר, תחת יוזמה שנקראת "הנסיך הקטן". הפעילים מציפים בעיות, מצלמים את הלכלוך ועובדים מול נציגי העירייה על פתרונות.

 

"הדו"ח רק מוכיח את מה שאמרנו כבר שנתיים – ירושלים מאוחדת רק בזבל. כולנו, דתיים, חילונים, חרדים וערבים, חיים בתוך זוהמה וטינופת כבר שנים, מתלוננים שוב ושוב ולא זוכים למענה נאות", אמרה אפרת גבעתי, ממובילי היוזמה. "הגיע הזמן לטיפול שורש יסודי. לא עוד תקציבים לתקנים נוספים ועוד כסף שירד לטמיון. אנחנו רוצים לראות את מצע הזבל, שהחתמנו עליו את ראש העיר בספטמבר, יוצא לפועל".

 

מבקר המדינה על דו"ח המבקר    (צילום: משרד מבקר המדינה)

מבקר המדינה על דו"ח המבקר    (צילום: משרד מבקר המדינה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גם הפעיל החברתי יוסי סעידוב מצטרף לביקורת: "למרות הארנונה הגבוהה ביותר בישראל, אנחנו מקבלים שירותים עירוניים גרועים שמבריחים מירושלים את אוכלוסייתה החזקה. גם הממשלה אשמה במצב. הפוליטיקאים מעלים את ירושלים על ראש שמחתם אבל לא עושים את המינימום כדי להעביר לכאן את משרדי הממשלה".

 

בעוד שבעיית הניקיון חוצה אזורים ומגזרים, דו"ח המבקר חושף שוב את הפערים העצומים בין מזרח העיר למערבה. בין הממצאים הקשים הבולטים: מחסור של כ-1,900 כיתות לימוד, 23 אלף ילדים שלא רשומים במערכת החינוך, ו-48 אחוז מהילדים בסיכון בירושלים הם ממזרח ירושלים.

בית ספר במזרח ירושלים. מחסור של כ-1,900 כיתות (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
בית ספר במזרח ירושלים. מחסור של כ-1,900 כיתות(צילום: אלי מנדלבאום)

"בזמן שאנחנו עסוקים בשאלות חשובות של איכות חיים, תושבי מזרח ירושלים עסוקים בהישרדות ובמאבק על מול פגיעות קשות בזכויותיהם הבסיסיות", אמרה עו"ד אשרת מימון, מנהלת פיתוח מדיניות בעמותת עיר עמים. "אפשר להבין שמקור הכשל הוא ביחס המפלה והפוגעני באלו שגם עבורם ירושלים היא בית".

 

פרק שלם בדו"ח ייחד המבקר לליקויים בשירותי רשות האוכלוסין במזרח העיר. המבקר מעיר על פרקי הזמן הבלתי נתפסים לקבלת השירותים הכי בסיסיים – לרשום ילד שנולד, להגיש בקשה להתאזרח, לקבל תעודת זהות ועוד.

התור הארוך בלשכת רשות האוכלוסין וההגירה במזרח ירושלים ()
התור הארוך בלשכת רשות האוכלוסין וההגירה במזרח ירושלים
 

קשיים בקביעת תורים לרשות האוכלוסיה וההגירה ()

קשיים בקביעת תורים לרשות האוכלוסיה וההגירה ()

תושבי מזרח ירושלים הם לא אזרחים ישראלים מלאים ומשרד הפנים נותן להם שירותים רק בלשכה בוואדי ג'וז בירושלים. בשנים האחרונות הצטברו תורים ארוכים מחוץ ללשכה, ורק אחרי עתירה לבג"ץ הוחלט לאפשר לתושבי מזרח העיר לקבל שירות הנפקת תעודות זהות גם במערב העיר.

 

מבדיקה שערכה הבוקר עו"ד עדי לוסטיגמן, שמייצגת רבים מתושבי מזרח ירושלים מול משרד הפנים, עדיין אין אפשרות לקבוע תור באינטרנט ללשכת רשות האוכלוסין במזרח העיר.

 

"לוקח פרק זמן ארוך ובלתי סביר עד לרישום תינוק חדש במשרד הפנים ועד אז הוא לא יכול לקבל שירותים בקופות החולים וביטוח לאומי", סיפרה. "ילד בן 16 שאין לו תעודת זהות נתון לבדיקות ביטחוניות פולשניות ומפחד לצאת לרחוב. זו שלילת חירות. נכון להיום התור הבא להגשת בקשה להתאזרחות הוא ב-2020. מהניסיון שיש לי, כבר כמעט 20 שנה, עולה בבירור שהתושבים לא רצויים מבחינת משרד הפנים".


פורסם לראשונה 02/06/2019 22:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל פרידסון
שביתת עובדי הניקיון בירושלים, ארכיון
צילום: יעל פרידסון
מומלצים