החייל עם פוסט טראומה שרץ לנשיאות ארה"ב
סת' מולטון, שמועמד בפריימריז הדמוקרטיים, חושף בגילוי לב לילות של סיוטים וזעה קרה שמהם סבל אחרי חזרתו מעיראק: "השארתי ילד בן 5 להתפתל על הכביש". את המרוץ לנשיאות הוא מנצל למלחמה בסטיגמה ולהנגשת טיפולי נפש לסטודנטים וחיילים: "אתם לא לבד"
סת' מולטון, אחד מ-22 המועמדים בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות ארה"ב, מדבר בימים האחרונים בגילוי לב מרשים עם כלי תקשורת אמריקניים על זיכרונותיו הקשים משירותו הצבאי בעיראק, על החיים שלו עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית ועל האופן שבו החוויות הקשות מהמזרח התיכון השפיעו על יכולת קבלת ההחלטות שלו. מולטון מדבר גם על הטיפול שקיבל, וחושף שהוא ממשיך להגיע לפגישה חודשית אצל מטפל עד היום.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מולטון, בן 40 וחבר בית הנבחרים האמריקני, התראיין בימים האחרונים לאתר "פוליטיקו" ולרשת CNN, וסיפר להם על הלילות שבהם סבל מסיוטים והתעורר עם זעה קרה ועל הרצון שלו להילחם בסטיגמה שממנה סובלים בוגרי צבא ואחרים הזקוקים לעזרה נפשית. לפי "פוליטיקו", זו הפעם הראשונה בעידן המודרני שמועמד לנשיאות באחת המפלגות הגדולות חושף שקיבל טיפול נפשי. היסטוריונים סבורים שג'ון פ' קנדי וריצ'רד ניקסון נטלו תרופות פסיכיאטריות בזמן כהונתם, אך הם עשו זאת בחשאי.
אמש, בריאיון לתוכנית "מצב האומה" ב-CNN, סיפר מולטון על החלטה כואבת שקיבל במהלך שירותו בעיראק ושממשיכה לרדוף אותו עד היום: החלטתו להשאיר בשטח, בלי טיפול, ילד עיראקי קטן שנפצע מאש אמריקנית. "הנחתים שהיו לפנינו ירו על כמה מכוניות ואוטובוסים שהם חשבו שהיו מלאים בחיילי אויב, אבל לפחות במכונית אחת הייתה משפחה עיראקית שפשוט ברחה מהלחימה", סיפר מולטון, שנשלח לעיראק ארבע פעמים במהלך שירותו בחיל הנחתים.
"היה שם ילד, בן חמש בערך, ששכב באמצע הכביש, פצוע ומתפתל מכאב. ברגע הזה קיבלתי את אחת ההחלטות הקשות בחיי – לעקוף בנסיעה את הילד הזה ולהמשיך במתקפה, כי אם הייתי עוצר, אז ההתקדמות של הגדוד כולו הייתה נעצרת. זה היה מסכן את חייהם של עשרות אם לא מאות נחתים. אבל לא היה שום דבר שרציתי לעשות באותו הרגע יותר מאשר פשוט לצאת מהמשוריין שלי ולעזור לילד הקטן הזה. היו ימים כשחזרתי מהמלחמה שלא יכולתו לעבור את היום בלי לחשוב על הילד בן ה-5 הזה, על זה שעזבתי אותו באמצע הכביש. אזכור את הפנים שלו עד יום מותי".
הבחירות לנשיאות 2020 – כתבות אחרונות:
- ביידן פותח פער בפריימריז הדמוקרטיים
- כנס בחירות בגיי-בר: המועמד ההומו משנה את אמריקה
- כוכב רוק והסגן של אובמה: הדמוקרטים שרצים לנשיאות
- הסוציאליסט שרץ לנשיאות ארה"ב התגלה כמיליונר
"זה יהפוך אותי לנשיא טוב יותר"
בראיונות ל"פוליטיקו" ול-CNN סיפר מולטון כי אחרי ששב מהמלחמה סבל מפלשבקים ומחלומות רעים והיה מתעורר בלילות שטוף זעה קרה. לדבריו לא פנה מיד לעזרה, משום שהחוויה שעבר עם שובו מהמלחמה לא הייתה מתישה ולא כללה מחשבות אובדניות או אובדן שליטה מוחלט. נדרש לו זמן מה, בערך שנה, כדי להבין שהוא סובל מלחץ פוסט-טראומתי. רק אז ניגש לטיפול.
לדברי מולטון, אף שהחוויות מעיראק עדיין רודפות אותו הוא מרגיש שבזמן שעבר מאז הוא החזיר לעצמו את השליטה בדברים הודות למפגשיו עם מטפל. "עברו כבר כמה שנים מאז הפעם האחרונה שהתעוררתי עם זעה קרה או מחלום רע במיטה, או שהרגשתי שאני מתרחק מהחברים שלי", סיפר בשבוע שעבר ל"פוליטיקו". "עכשיו העניינים האלה בשליטה", הוסיף בריאיון ל-CNN. "עכשיו אני יכול להחליט מתי אני רוצה לחשוב על הדברים האלה".
מולטון מודה שהוא ממשיך לפגוש מטפל לפחות פעם בחודש, רק כדי לשמור על עצמו, "בדיוק כפי שאני הולך לבדיקות אצל רופא גם כשאני לא חולה, רק כי אני חושב שזה בריא". הוא מקווה שהעובדה שהסכים לדבר על החוויה שלו תפחית את הסטיגמה שממנה סובלים מי שמתמודדים עם מצוקה נפשית או עם מחלות נפש: "אני רק רוצה שאנשים יידעו שהם לא לבד", אמר, והדגיש כי אף שהוא עצמו לא נטל תרופות פסיכיאטריות – בעיניו הן דבר לחלוטין מתקבל על הדעת כשיש בהן צורך.
בשבוע שעבר הציג מולטון תוכנית חדשה שהוא מקדם ושמטרתה להפוך את האפשרות של טיפול נפשי לנגישה יותר עבור בוגרי צבא וסטודנטים.
בריאיון ל-CNN אמר מולטון שזיכרונות המלחמה דווקא מאפשרים לו להיות אב טוב יותר ולקבל טוב יותר החלטות בתפקידו כחבר בית הנבחרים האמריקני. לדבריו בגללם הוא יכול להקדיש מחשבה עמוקה ויסודית יותר להחלטות, והוא טוען שסגולה זו תהפוך אותו גם לנשיא טוב יותר.