מחאת ההורים: "קייטנה ב-2,300 שקל? זה ניצול"
למרות שמשרד הפנים מפעיל קייטנות בגני הילדים במחירים מפוקחים, בדיקת הנהגות הורים ברחבי הארץ מצביעה על פערים משמעותיים בין הרשויות - ודורשת להוזיל עלויות. משרד הפנים: "בוחנים את המצב"
קייטנה זה לא: בעוד פחות מחודש צפויה להסתיים שנת הלימודים וברשויות המקומיות נערכים לפתיחת הקייטנות המפוקחות בגני הילדים שמפעיל משרד הפנים זו השנה השנייה. בדיקת ועדי ההורים המקומיים בגני הילדים העלתה כי קיימים פערים משמעותיים בגובה התשלומים עבור הקייטנות ברשויות השונות, וכפי שפורסם בימים האחרונים ב"ידיעות אחרונות", הורים רבים ברחבי הארץ זועמים על המחירים הגבוהים.
בדיקת ynet בשנה שעברה העלתה כי רשויות חזקות מעדיפות לממן מכיסן חלק ניכר מהקייטנות, שכן הסכום המסובסד על ידי משרד הפנים לא אפשר, לטענתן, להפעיל קייטנה בסטנדרטים ראויים. גם השנה פועלות הרשויות באופן דומה - והתוצאה זהה: מחירים גבוהים במיוחד, ובעיקר ברשויות החזקות.
בקריית גת, למשל, עלות שעת פעילות בקייטנה עבור כל תלמיד היא כמעט ארבעה שקלים וחצי, לעומת תל מונד - שם העלות נוסקת לכמעט 14 שקלים. בשבועות אחרונים, על רקע ההרשמה לקייטנות, דרשו הורים ברחבי הארץ מן הרשויות המקומיות להוזיל משמעותית את מחיריהן.
"ביישובים רבים המחירים מאוד גבוהים ואין פיתרון לכך", אמר אחז אגם, יו"ר הנהגת ההורים הארצית בגני הילדים. "ההורים עדיין נדרשים ללא הצדקה אמיתית, והרשויות לא מסבירות את שיטת החישוב שלהן, לא מסבירות כיצד תמחרו את הקייטנה. הנהגות ההורים בכל הארץ מנסות לפנות לרשויות כדי שיורידו את המחירים, כך שיותאמו להורים שלהם יש למשל מספר ילדים בגילאים צעירים, ואין להם פתרונות אחרים".
הקייטנות של משרד הפנים אמורות לתת מענה ציבורי והולם לחופשה הארוכה של הילדים בגני הילדים. הן מופעלות במשך שלושה שבועות, בימים א'-ה', כאשר סל הסבסוד הבסיסי הוא עד לשעה 13:00, וגבייה נוספת מותרת במידה שהקייטנה מופעלת עד לשעה 16:00.
אף שמשרד הפנים הסדיר את גובה הסכומים, בשטח הרשויות גובות מחירים גבוהים יותר. בימים האחרונים, בעקבות מחאת ההורים, פרסם משרד הפנים תזכורת לרשויות המקומיות אודות גובה הסכומים המותרים לגבייה, ובחלק מהן המצב קרוב לפיתרון. ברשויות אחרות, ובהן קריית אונו, תל מונד וחיפה - מחאת ההורים נמשכת.
"קייטנה במחיר מפוקח שאורכה שלושה שבועות, עד ל-21 ליולי, קיימת בעלות של 1,500 ש"ח ובמסלול מלא - 2,300 שקלים", סיפרה לאולפן ynet איילת גבאי, יו"ר ועדי ההורים בגני הילדים בקריית אונו. "אותה קייטנה עולה בפתח תקווה 1,572 שקלים, בגבעתיים 1,860 עד 17:00, בכפר סבא עד 2,100 שקלים עד 17:00, בהוד השרון 1,870 שקלים ובקריית אונו המחיר בשמיים.
"משרד הפנים הוציא צו סיפוח לקייטנות שנועד לפקח על המחירים וליצור סטנדרט, וזו יוזמה טובה, אבל ההפתעה היא שיש סטייה בין רשות לרשות", הסבירה גבאי. "זה אמור להיות אחיד וזה לא. בקריית אונו המחירים היו זולים בעבר ב-13%".
גבאי סיפרה עוד כי "בגדרה, יבנה ואור יהודה מחאת ההורים הצליחה - והם הגיעו לסוג של הסדר חלקי או מלא מול הרשות המקומית. מה שחשוב להבין זה שלא מאוחר לתקן. אנחנו מצפים ממשרד הפנים שיעזור לנו לתקן את זה. אנחנו אופטימים ובטוחים, במיוחד בקריית אונו אבל גם בערים אחרות, שראש העיר יהיה קשוב, יעזור וימצא פיתרון".
מעיריית קריית אונו נמסר בתגובה: "בהיעדר משילות ומדיניות אחידה, נראה כי משרד הפנים פועל לייצר סיכסוכים בין רשויות. ראשי הערים משתדלים לעשות את המיטב בתנאים המורכבים הקיימים לטובת התושבים. אנו מציעים את מיטב הקייטנות, בצפיפות נמוכה ובאיכות הפעלה גבוהה. כך שכל ילד משובץ לגן שבו למד ולא נאלץ להיפרד מחבריו לטובת קייטנה מרוכזת, שמורידה עלויות אבל פוגעת בתחושת הביטחון של כל ילד".
עוד מסרה העירייה כי "אנו מאפשרים בקייטנה יום ארוך בן 9 שעות במסגרות של שלושה וארבעה שבועות, ואלה מייקרים את העלויות. העירייה לא יכולה לסבסד את מחירי הקייטנות מעבר למה שהיא כבר מסבסדת".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי "באמצעות הממונה על הקייטנות, פרסמנו צו הקובע את מחירי הקייטנות למשך שלושה שבועות, שמונה שעות ביום. מבדיקה שערכנו עולה כי מרבית הרשויות אכן פועלות על פי הצו. משרד הפנים בוחן כעת את המצב בקריית אונו, ולפי הנתונים שפורסמו נראה כי הקייטנה אינה עומדת בדרישות הפיקוח והמחירים גבוהים מהנדרש בצו: 699 שקלים לקייטנה שבה לפחות 35 ילדי גן, או 874 שקלים במקרה שנרשמו רק 28 ילדים".