שתף קטע נבחר

"להרגיש, למשש, להריח": הגינה של נחמה

מעצי לימון לסיגליות, מנענע לנרקיסים: נחמה ריבלין הקימה בבית הנשיא גינה קהילתית, שהפכה למרכז של אהבה לטבע. "בין הערוגות נופלות המחיצות, זהו הכוח של האדמה", אמרה בעבר - והעניקה שלל המלצות

 

 
אהבה לצמחים, אהבה לפרחים, אהבה לאדמה: נחמה ריבלין, רעיית נשיא המדינה שהלכה היום (ג') לעולמה ערב יום הולדתה ה-74, התמקדה בשהותה בבית הנשיא בין היתר בשמירה על איכות הסביבה והטבע. היא הקימה גינה קהילתית בגינת בית הנשיא, אליה הגיעו ילדים מרחבי הארץ כדי לזרוע ולשתול צמחים, תבלינים ופרחים באופן קבוע.

 

הגינה הקהילתית נחנכה בספטמבר 2014, שלושה חודשים אחרי בחירתו של רובי ריבלין לנשיא המדינה. ילדי השכונה, שהשתתפו בשתילה ובהקמת הגינה, התכבדו בפירות ושאריותיהם הושלכו לקומפוסטר שהוצב במשכן הנשיא עבור אשפה אורגנית.

נחמה ריבלין בגינה הקהילתית בבית הנשיא ()
נחמה ריבלין בגינה הקהילתית (צילומים: דוברות בית הנשיא)

נחמה ריבלין בגינה הקהילתית בבית הנשיא ()
משקה את הצמחים, בשנה שעברה

שנה וחצי אחר כך הגינה כבר הייתה יפה ופורחת. "איך יודעים שבא אביב? אני יודעת שבא אביב כשאני מביטה בגינה הקהילתית שהקמנו בגינת בית הנשיא. הפרחים ששתלנו בט"ו בשבט מבצבצים, פורחים, צומחים ומפיצים ריח משכר", כתבה נחמה בפייסבוק באפריל 2016.

 

היא סיפרה אז כי תלמידי כיתה ז' שהתארחו בגינה הקימו גינה אנכית (ורטיקלית) על משטחי עץ ושתלו שתילים שונים וצמחי תבלין: "אי אפשר ללמוד על הסביבה בלי להרגיש אותה. צריך למשש, להריח, להרגיש את האדמה ולראות את הצבעים. הגינה הקהילתית היא מקום נפלא ללמוד בו על הסביבה ולחוש אותה".

 

עוד שנה חלפה, האביב חזר, ונחמה ריבלין אמרה לתלמידות שביקרו בגינה כי סיפרה על אותה גינה קהילתית למארחיה בביקור הנשיאותי בווייטנאם, משם חזרה שבוע לפני כן: "הפינה הקטנה הזו בגינת בית הנשיא משרתת את המטרה שלשמה הוקמה - להפגיש אתכן, מבתי ספר שונים, ולעסוק בצמחייה ובחיבור לסביבה. כל אחת מוזמנת לזרוע, לטעת, לשתול".

נחמה ריבלין בגינה הקהילתית בבית הנשיא (צילום: תומר רייכמן)
לפני ואחרי: משטח בור בבית הנשיא לגינה קהילתית

נחמה ריבלין בגינה הקהילתית בבית הנשיא (צילום: תומר רייכמן)
שותלת עם תלמידים

"כאן בגינה הקהילתית אנחנו עובדים יחד, כתף אל כתף, בשיתוף פעולה", הוסיפה. "בין הערוגות נופלות המחיצות, הטבע הופך קרוב, והאנשים שעובדים איתנו הופכים חברים. זו גינה קטנה, לפעמים אפילו רק ערוגה קטנה, אבל כזו שעושה הבדל גדול. זה הכוח המיוחד שיש לעבודת האדמה, ולחיבור לסביבה. תלמידות יקרות, אני מקווה שתצאו מכאן היום כשאתן מחוברות לחברות, לאדמה ולסביבה. וכשאתן חוגגות ופורחות, כמו האביב".

 

בפברואר 2018 היא כתבה בפוסט בפייסבוק על התחושות לפני חג האילנות: "כל שנה לקראת ט"ו בשבט אני מתמלאת התרגשות. ההבטחה ללבלוב ופריחה עומדת באוויר. אני מאוד אוהבת לטפח צמחייה במקומות בהם אני גרה ומאוד אוהבת לגדל צמחים. לא חייבים גינה פרטית בשביל זה, אפשר מרפסת או אדן חלון. מי שאין לו גינה או מרפסת יכול להצטרף לגינה קהילתית, ואם אין גינה קהילתית כדאי לבדוק איך אפשר להקים כזו בקהילה שלכם".

נחמה ריבלין מבשלת במטבח ביתה (צילום: מארק ניימן, לע
מבשלת מרק ארטישוק מהירקות מהגינה הקהילתית(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

ראובן ונחמה ריבלין (צילום: חיים צח, לע
תמיד ביחד, הנשיא ורעייתו(צילום: חיים צח, לע"מ)

"מה כיף לטפח? מי שזכה לגדל עץ לימון יודע שאין משהו שדומה בטעמו ובסגולותיו ללימון שקטפנו הרגע מהעץ", הבטיחה. "אם במקרה אתם שוקלים לשתול עץ כזה, יש בארץ הרבה זני לימון וכדאי להתייעץ במשתלה באיזה זן לבחור. לא תצטערו. כמובן שכדאי לשתול גם עצי רימון, זית, תאנה. מאוד משמחים המטפסים, שמטפסים על הגדר או על הבניין עצמו ועושים שירות אקולוגי - מקררים בקיץ ומחממים בחורף. ישנם כאלו עם פריחה מהממת".

 

נחמה המליצה על עוד צמחים שכדאי לטפח בגינה: "בחד-שנתיים אני אוהבת במיוחד ציניות, אסטרות, דליות, גרברות ואפונה ריחנית שכדאי לשתול ליד גדר או קיר, על מנת שתטפס. במקומות עם צל כדאי לשתול סיגליות, שריח פריחתן משכר חושים. מהגיאופיטים אהובים עליי הפרזיות והנרקיסים. וכמובן לא נשכח את צמחי התבלין - נענע, אורגנו, טימין, בזיליקום ומיורן. אין גבול לאפשרויות, כל מה שפורח ומשרה אווירה של נינוחות ושמחה בחלונות ישמח את דיירי הבית ואת החולפים ברחוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נחמה ריבלין בגינה הקהילתית
מומלצים