דו"ח משרד הבריאות: אחד מכל חמישה ישראלים מעשן
על פי הדו"ח כמחצית מהמעשנים, מעשנים מעל 10 סיגריות ביום. אחוז המעשנים באוכלוסייה הערבית גבוה פי אחד וחצי מהאוכלוסייה היהודית. הגיל הממוצע לתחילת עישון אצל גברים יהודים עומד על 18.4 למול 19.8 אצל נשים יהודיות
אחד מכל חמישה ישראלים מעשן, כך עולה מדו"ח משרד הבריאות לשנת 2018. אחוז המעשנים בקרב בני 21 שנים ומעלה באוכלוסיית ישראל עומד על 19.8%. מדובר בירידה מינורית ביחס לשנת 2017 אז עמד אחוז המעשנים על 20.5 אחוזים, וביחס לשנת 2016 אז עמד הנתון על 21.6 אחוזים.
הנתונים נאספו באמצעות סקר טלפוני שבוצע על מדגם מייצג של משקי בית בישראל. קרוב למחצית מהנשאלים (46%) שהעידו כי הם מעשנים, סיפרו כי הם מעשנים למעלה מעשר סיגריות ביום. נתון זה נכון לגבי 53% מהגברים המעשנים, לעומת 32% מהנשים.
קיראו עוד
דו"ח: כרבע מהישראלים מעשנים; יותר ממה שמציג משרד בריאות
עישון בישראל: כ-50% מהתלמידים החלו לעשן בגיל 13
סכנה: מעשנים "רק" סיגריה אחת ביום? זה מה שיקרה לכם
אחוז המעשנים בקרב האוכלוסיה הערבית גבוה בהרבה מאשר באוכלוסיה היהודית. כך למשל, אחוז המעשנים הערבים בקבוצת הגיל 21 עד 34 גבוה פי אחד וחצי מאשר באוכלוסיה היהודית, ובקבוצת הגיל 54 ומעלה גבוה הנתון פי שתיים.
הגיל הממוצע לתחילת עישון אצל גברים יהודים עומד על 18.4 למול 19.8 אצל נשים יהודיות. באוכלוסייה הערבית הגילאים גבוהים יותר – עבור גברים בגיל 19.9 ונשים 24.8.
חמישית מהנשאלים העידו כי החלו לעשן מתחת לגיל 15. נתון מעניין נוסף נוגע לכך שקרוב ל-40 אחוז מהמרואיינים דיווחו כי הם "כלל לא חשים בנוח", להעיר למי שמעשנים במקום שבו העישון אסור.
"מאמצי המאבק בעישון מראים תוצאות"
סגן השר יעקב ליצמן מסר בעקבות הדו"ח: "מאמצי משרד הבריאות במאבק בעישון מראים תוצאות מעורבות לאורך השנים. לאחר מספר שנים בהן שיעור העישון היה יציב למדי, ניתן לראות התחלה של מגמת ירידה והמשך שיפור לעומת השנים הקודמות. משרד הבריאות המשיך וימשיך בפעילות לשיפור ההגנה על הציבור מפני חשיפה לעישון כפוי ולהגבלת מאמצי השיווק של תעשיית הטבק במגוון אמצעים".
איגוד רופאי בריאות הציבור, החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית, האגודה למלחמה בסרטן והמיזם למיגור העישון מסרו בתגובה: "מדינת ישראל קידמה בשנה החולפת את המאבק בעישון, הרחיבה את החוק למניעת העישון במקומות ציבוריים ושידרגה את חוק הגבלת הפרסום והשיווק של המוצרים הממכרים והממיתים לאחר מאבק נחוש של אירגוני המאבק בעישון. נתונים ראשוניים מראים כי צעד זה מתחיל להשפיע ומעודד מעשנים לפנות לגמילה.
"אנו מצפים ומקווים לירידה בשיעורי העישון בשנים הקרובות שמשמעותה מניעת מוות של ישראלים מסרטן ריאות, סרטן הגרון, מחלת ריאות חסימתית כרונית, התקפי לב ושבץ מוחי וכן הפחתה ניכרת בכניסת בני נוער למעגל העישון. עבודה רבה עוד לפנינו כאן בישראל, בעיקר כאמור בקרב הדור הצעיר".