רופאה של נחמה ריבלין: "היא ידעה שהיא עלולה למות"
פרופ' מרדכי קרמר, מנהל מערך הריאות בבית החולים בילינסון, שטיפל באשת נשיא המדינה, נחמה ריבלין, ב-12 השנים האחרונות, מספר על התמודדותה עם המחלה ועל הסיכונים בהשתלה בגיל כה מבוגר
רעיית נשיא המדינה, נחמה ריבלין, הלכה אתמול (ג') לעולמה לאחר שלושה חודשים שבהם הייתה מאושפזת לאחר שעברה השתלת ריאה. ריבלין, סבלה במשך שנים ממחלת הפיברוזיס הריאתי האידיופתי, מחלה חשוכת מרפא המלווה בסבל רב.
הבוקר (ד') מתראיין באולפן ynet פרופ' מרדכי קרמר, שטיפל ברעיית הנשיא, ב-12 השנים האחרונות, ומספר על התמודדותה עם המחלה, צניעותה והאהבה העמוקה לבעלה, הנשיא, רובי ריבלין.
"מחלתה התחילה לפני כ 12 שנה, אז אבחנו את המחלה. הריאה מוחלפת ברקמה צלקתית ויותר ויותר מהריאה נפגעת ואז חסר חמצן. נחמה קיבלה חמצן לפני מספר שנים ולזכותה יאמר שהיא לא ויתרה על שום פעילות ולקחה את החמצן איתה לכל מקום".
הוא מוסיף ומספר: "היא תמיד הייתה עם חיוך על פניה. אישה צנועה ופשוטה שמעולם לא נדחפה ולא ביקשה לקדם אותה בתור. בחודשים האחרונים לפני ההשתלה מצבה הלך והחמיר היא כבר לא יכלה לזוז ללא חמצן בכמויות גדולות, ואז החלטנו שהיא חייבת השתלה".
פרופ' קרמר מספר שלמרות גילה, הוחלט לערוך את ניתוח ההשתלה בכל זאת. "היא הייתה במצב לא רע מלבד מחלת הריאות. לקחנו סיכון, והגוף שלה באמת לא עמד בזה. אבל גם חולה הבא שיבוא בגיל שלה אם יהיה מתאים אנחנו כן נשתיל ניתן לו הזדמנות".
כשדיברתם על הסיכונים היא הבינה במה מדובר?
"ברור. זה ידוע שאחוזי ההצלחה של השתלות בבילינסון הם 85 אחוז, מה שאומר ש-15 אחוזים לא שורדים. אבל בכל זאת רוב החולים כן שורדים את ההשתלה וכן מצליחים, לכן אמרנו וגם נחמה וכל המשפחה הסכימה שאין מנוס וחייבים ללכת על זה".