"הגדולה מאז הקומוניזם": מחאת הענק בצ'כיה
כ-120 אלף הפגינו לדברי המארגנים נגד רה"מ, המיליארדר אנדריי באביש, שנטען כי השתמש שלא כדין בכספי האיחוד האירופי. המשטרה ממליצה על כתב אישום, המפגינים דרשו שיתפטר: "לא רוצים באביסטן!". ברקע: חשש ששרת המשפטים החדשה תתערב ושהדמוקרטיה במרכז אירופה נשחקת
עשרות אלפי בני אדם הפגינו אמש (יום ג') בפראג בדרישה מראש ממשלת צ'כיה המיליארדר, אנדריי באביש, להתפטר מתפקידו בעקבות פרשת ניגוד אינטרסים הקשורה לאימפריה הכלכלית שלו לשעבר ולחקירה בנוגע לשימוש שעשה בכספים שקיבלה צ'כיה מהאיחוד האירופי. המארגנים טוענים שכ-120 אלף בני אדם השתתפו בהפגנה, ואם יש ממש בדבריהם – הרי שהיא הייתה הגדולה ביותר מאז נפילת הקומוניזם ב-1989.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המחאה נגד באביש הולכת וגדלה מאז סוף אפריל, אז השלימה משטרת צ'כיה את חקירתה בפרשת שחיתות שבה הוא מעורב והמליצה להעמיד אותו לדין. לפי החשד, לפני כעשור קיבל באביש שלא כדין סובסידיה של כשני מיליון אירו מכספי האיחוד האירופי עבור חווה ומרכז כנסים. המפגינים נגד באביש חוששים ששרת המשפטים החדשה עלולה להתערב בתיק, שהועבר לידי התביעה. באביש מכחיש את המיוחס לו וטוען כי מדובר ברדיפה פוליטית.
המפגינים נגד באביש קיבלו תמריץ נוסף בדמות ממצאי ביקורת ראשונית שערכה הנציבות האירופית ושלפיהם "אגרופרט" – האימפריה הכלכלית שהקים באביש ושכוללת חברות כימיקלים, עיבוד מזון, חקלאות ותקשורת – לא הייתה אמורה לקבל שום גישה לקרנות הפיתוח של האיחוד בשנים האחרונות בשל ניגודי אינטרסים של באביש.
"לא נתנהג כאילו זה נורמלי שראש הממשלה של המדינה שלנו נשאר בניגוד אינטרסים כזה שהבעיות האישיות שלו פוגעות בכל המדינה", אמר אמש מארגן ההפגנה מיקולש מינר מהבמה שהוקמה למרגלות המוזיאון הלאומי בפראג, שהוקם במאה ה-19. "אנחנו קוראים לאנדריי באביש להתפטר".
ר"מ צ'כיה מכחיש שמעל: "הבן שלי חולה נפש"
המפגינים מילאו אמש את כיכר וצלב, כיכר מלבנית שבה נרשמו בעבר כמה מהכינוסים הפוליטיים הדרמטיים ביותר בתולדות צ'כיה. הם הניפו את דגלי צ'כיה והאיחוד האירופי וקראו "הספיק לנו!" ו"אנחנו לא רוצים באביסטן!". המפגינה יאנה טומשובה, יועצת כלכלית שעשתה את כל הדרך לפראג מהעיר פיסק, כ-110 קילומטרים מדרום לפראג, אמרה: "אנחנו לא מוכנים יותר לסבול את זה שבאביש שודד אותנו".
הזעם על באביש, שלפי המגזין "פורבס" ניצב במקום השני בדירוג עשירי צ'כיה עם נכסים בשווי 3.7 מיליארד דולר, הוא המשך לגל של הפגנות מחאה במרכז אירופה על רקע החשש שבמדינות קומוניסטיות לשעבר הדמוקרטיה הולכת ונשחקת. באביש התעמת בשנים האחרונות עם מנהיגי האיחוד האירופי בשל הקו הנוקשה שהוא נוקט נגד מהגרים, אולם הוא נחשב יותר פרו-אירופי מאשר מנהיגיהן הלאומנים של פולין והונגריה, למשל.
באביש התמנה לראש ממשלת צ'כיה ב-2014, ולמרות הטענות שהושמעו נגדו מאז על ניגוד אינטרסים מפלגתו ניצחה בקלות בבחירות ב-2017: היא קיבלה אז כ-1.5 מיליון קולות, כמעט פי שלושה מהמפלגה שבמקום השני. לפי סקר שפורסם בחודש שעבר היא ממשיכה להיות המפלגה הפופולרית ביותר בצ'כיה גם כעת, אף שבמאי ירד שיעור התמיכה בה ל-28% מ-32% באפריל.