שתף קטע נבחר
 

7 דרכים לבחור את חדר הלידה שלכן

מתמקמות: תקופת ההיריון והלידה רצופה באי ודאות ולעיתים גם בחששות - בחירה מוקדמת של בית החולים שבו תרצי ללדת יכולה לסייע לך בהפחתת דאגות. אז מהם השיקולים שיש להביא בחשבון? הנה 7 צעדים שיסייעו לך בהחלטתך

בשיתוף מרכז רפואי שיבא תל השומר

 

בתום תשעה חודשי היריון, אנחנו בדרך כלל מרגישות שאנחנו כבר יודעות הכול: יש לנו תוכנית לידה מסודרת, עברנו קורס הכנה (או יותר) ואפילו הכנו רשימה מפורטת של כל מה שחייב להגיע יחד איתנו לבית החולים. אבל יחד עם זאת, אנחנו עדיין מרגישות שאנחנו לא יודעות כלום - בייחוד אם מדובר בחוויית לידה ראשונה. כל כך הרבה החלטות מבקשות הכרעה, וכל אחת נראית לנו גורלית יותר מהשנייה. אבל אם יש החלטה ששווה להתעכב עליה באמת, זו ההחלטה שנוגעת למקום הלידה. איך לעשות את זה? הנה שבעה צעדים:

 

לפני הכול: חפשי מידע על הצוות המקצועי

מקצועיות הצוות הרפואי שיקיף אותך במהלך הלידה ואחריה היא אחד הקריטריונים החשובים ביותר לביצוע ההחלטה איפה ללדת. למזלנו, כיום אפשר לבצע תחקיר שלא יבייש את המוסד באמצעות הרשת - בין אם זה באמצעות חיפושי גוגל, שיכללו את שמות הרופאים המטפלים, צוות המיילדות, צוות האחיות, צוות הפגייה, מנהלי המחלקות ורופאי הילדים, ובין אם זה באמצעות המלצות מבוססות ניסיון בקבוצות פייסבוק שאת סומכת עליהן. כמובן, תוכלי גם לפנות למקורות נוספים - כך למשל, מגזין "פורבס" מפרסם דירוג שנתי של רופאי הנשים הטובים בארץ.  גם משרד הבריאות מדרג את הפגיות המצטיינות בישראל - התואר ניתן על סמך איכות הטיפול המוענק לפגים וליילודים ברחבי הארץ, לפי מדדים של שיעור זיהומים, תשתיות, כוח אדם ועוד.

 

 

שיבא (צילום: דנה אופז)
צוות רפואי מקצועי - צעד מהותי בבחירת חדר הלידה(צילום: דנה אופז)
 

 

הרגע שלפני: ערכי סיור מקדים, בדקי על קורסי הכנה

מדובר כבר בסוג של סטנדרט עבור יולדות - גוררים את בן או בת הזוג ויוצאים לסיבוב של סיורים מקדימים. המטרה של הסיורים האלה היא לתת לך כיולדת תחושה שאת נמצאת במקום הנכון עבורך. זה לא בהכרח אומר שמחלקה אחת טובה מהאחרת - לפעמים זה פשוט עניין של תיאום ציפיות. במהלך הסיור המקדים תוכלי להתרשם מבעלי תפקידים מובילים במחלקה, מהשירותים ומהמתקנים שיהיו זמינים לך - כמו מלוניות, חדרי לידה טבעית וכדומה, ומהגישה הכללית של בית החולים כלפי היולדת והתהליך הטיפולי בה ובתינוק. אל תפספסי בסיור את מיון היולדות - כן, יכול להיות שתאלצי לבלות שם לא מעט זמן וחשיבותו גדולה. בדקי האם חדר ההמתנה מרווח ונוח לשהות, האם קיימים מספיק חדרי בדיקה לרגע משמעותי זה. הסתכלי על חדרי השהייה לאחר הלידה, חזרי הזירוז וגם על המכשור הרפואי שבו מחזיק מיון היולדות.

 

בדקי מבעוד מועד האם קיימים בבית החולים קורסים מיוחדים - למשל קורס הכנה ללידת טבעית, קורס הכנה ללידת תאומים, קורס הכנה לאם יחידנית וכן גם קורס הכנה למי שעתיד ללוות אותך ברגע המיוחל. ולא פחות חשוב - בררי אפשרות לקיים מפגש אישי עם מיילדת מבית החולים כדי להכין תוכנית לידה שתסייע לך לדעת מה הן ההעדפות, הציפיות והמשאלות שלך לקראת הלידה.  

 

שיבא (צילום: אבישי פינקלשטיין)
בסיור המקדים - בדקי את השירותים ומתקני בית החולים כמו מלונית וחדרי לידה טבעית(צילום: אבישי פינקלשטיין)

 

חפשי את האקסטרה:

גם אם המחלקות השונות נראות לך פחות או יותר אותו הדבר, תוכלי למצוא את הדבר הקטן שעושה בשבילך את כל ההבדל בכל אחת מהן: חדרי לידה טבעית למשל - שמעניקים מצד אחד את האפשרות לעבור תהליך טבעי ככל האפשר, אבל מצד שני לא מוותרים על הביטחון שמעניקה מסגרת של בית חולים; גם פה, בלידה טבעית, קיימים הבדלים בין בתי החולים השונים - חפשי היכן מתקיימת האפשרות ללדת לידה טבעית במים, מה הם התנאים בחדרי הלידה הטבעית ומה היא גישתן של המיילדות המומחיות ללידה טבעית. בבית החולים שיבא החלו לפני כשבע שנים לבצע לידות מים במרכז הלידה הטבעית - ונשים רבות בוחרות לשהות במהלך הלידה בחדרי במרחב הטבעי. תוכלי למצוא גם טיפולי רפואה משלימה שיסייעו לך במהלך הלידה בכלים כמו נקודות לחיצה, תרגילי נשימות ואפילו שמנים הומיאופתיים.

 

 

שיבא (צילום: יחידת צילום שיבא )
חפשי את האקסטרה - מה מציעים בתי החולים במסגרת לידה טבעית, ואילו טיפולים אלטרנטיביים ניתן לבצע בחדרי הלידה(צילום: יחידת צילום שיבא )

הבחירה בידיים שלך:

נקודה חשובה נוספת בהחלטה קשורה בפתיחות של בית החולים והצוות המטפל. עד כמה הם באמת קשובים לרצון היולדת? נכון, קשה להגיע להחלטה מושכלת בנושא הזה לפני שאת חווה את הטיפול בעצמך, אבל יש דרכים עדינות להבין עד כמה המחלקה פתוחה ומאפשרת. למשל, האם בית החולים מקדיש לך זמן להכנה ללידה? האם מסייעים לך בבניית תוכנית לידה לפני המועד, ועד כמה מאפשרים לך להיצמד אליה במהלך הלידה? האם מעודדים אותך לגישת אפס הפרדה? אילו אפשרויות ביות עומדות לפניך? ככל שהמחלקה מציעה לך יותר אפשרויות בחירה - כך תוכלי להיות בטוחה שאת נמצאת בידיים טובות.

 

הבחירה שלך: מעיין כהן אלפסי שילדה לפני כחודש בשיבא ובחרה ללדת בלידת מים בחדר הלידה הטבעית (מתוך אלבום משפחתי)
הבחירה שלך: מעיין כהן אלפסי שילדה לפני כחודש בשיבא ובחרה ללדת בלידת מים בחדר הלידה הטבעית(מתוך אלבום משפחתי)

 

פתחי מפה:

זה אולי לא השיקול שאמור לעמוד בראש סדר העדיפויות, אבל הגיאוגרפיה של חדר הלידה היא בהחלט מקום טוב להתחיל בו. כאן, חשוב להביא בחשבון שלא מדובר רק על מרחק הנסיעה אל בית החולים ברגע האמת: שיקולים נוספים כמו יכולת הניידות של בן או בת הזוג שלך, אם יש ילדים נוספים בבית שיצטרכו להמשיך בשגרת החיים ועוד שורה של סידורים שמאפיינים את היומיום של המשפחה שלך, עם מינימום הפרעות, פקקים וקילומטרים על הכביש - כולם רלוונטיים לבחירת הלוקיישן. 

פתחי מפה: מיקום בית החולים והגישה אליו ישפיעו על הבחירה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פתחי מפה: מיקום בית החולים והגישה אליו ישפיעו על הבחירה(צילום: shutterstock)

 

הרגע שאחרי:

לא פחות חשוב מתהליך הלידה הוא שלב המעטפת - הרגעים שמגיעים מיד אחרי: ההתרגשות, ההמולה שסביבך וכן, גם החששות החדשים שמתגנבים, כשהכול קורה בעת ובעונה אחת. גם כאן, חשוב לבחון כיצד בית החולים שבחרת מייחד את עצמו: אפשרויות הנקה והאכלה מגוונות, בדקי האם קיים מערך הנקה זמין בכל העת שבו יועצות הנקה יכולת להעניק לך כלים ראשונים. בחני האם קיימים בבית החולים שירותי פרימיום, דוגמת "פירסט בייבי" שקיים בבית החולים שיבא, ומעניק ליווי צמוד להורים שזוהי הלידה הראשונה שלהם, כולל מעקב צמוד אחרי התינוק למשך שבועות קדימה.כמו כן בדקי את הטיפול הרפואי והליווי שניתנים לך וגם לפעוט, ומה בדיוק את מקבלת בתמורה ללילה במלונית? כל אלה שווים בדיקה מוקדמת, כדי שתוכלי להיות כמה שיותר רגועה בשעות שאחרי הלידה.

 

"פירסט בייבי": אחות מגיעה למיטת היולדת ומעניקה לה את ההדרכות הנדרשות והטיפול בתינוק (באדיבות שיבא)
"פירסט בייבי": אחות מגיעה למיטת היולדת ומעניקה לה את ההדרכות הנדרשות והטיפול בתינוק(באדיבות שיבא)

 

סמכי על עצמך, תכף את אמא:

כל הטיפים שבעולם, כל סיפורי הלידה וכל החברות המנוסות והאימהות המודאגות לא יקבלו את ההחלטה במקומך. בין בליל הקולות, הדעות והחוויות האישיות יש קול אחד קובע: זה הקול שלך. בסופו של דבר, רק את יודעת הכי טוב מה נכון לגוף שלך ולתינוק שלך, מה נכון למשפחה שלך. חשוב שתקשיבי לנשים שסביבך, אבל בסופו של דבר שתדעי גם לעצור את הזרם הבלתי פוסק של מידע, ופשוט תסמכי על עצמך כשאת מקבלת את ההחלטה.

 

בשיתוף מרכז רפואי שיבא תל השומר

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות שיבא
איפה ללדת? הנה מספר טיפים
באדיבות שיבא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים