שתף קטע נבחר
 

החלבון ותפקידו בתהליך הירידה במשקל

בשנים האחרונות אנו עדים לטרנד החלבון, שבא לידי ביטוי במוצרים המעושרים בו, ובהעדפה ברורה של דיאטות המבוססות על חלבון, בניגוד לדיאטות העבר שהתבססו על הפחתה בכמות השומנים. מדוע חלבון כה חשוב בתהליך הירידה במשקל ולמה הוא כה אופנתי כיום?

טרנד החלבון התחיל בארצות הברית ולישראל הגיע יחסית מאוחר. הדבר בא לידי ביטוי במוצרים שונים המועשרים בו ובראשם מוצרי החלב המעושרים בחלבון, ובהענקת משקל רב לחלבון בתפריט היומי של כאלו המתאמנים באופן קבוע ובהעדפת דיאטות עשירות בחלבונים.

 

אחת הסיבות שגרמה לכך היא בין היתר המגמה שהכניסה את הפעילות הגופנית לשגרת היום יום שלנו והפכה אותה לחלק אינטגראלי מחייהם של הרבה מאוד אנשים מבעבר. "אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להיראות טוב, מבלים שעות בחדר כושר ומחפשים דרכים הגדיל את מסת השרירים", אומרת גלית שניר, דיאטנית קלינית יועצת לתנובה. כדי לעודד בניית שריר ולמקסם את פוטנציאל האימון, רצוי להקפיד על צריכת חלבון מספקת במשך היום.

 

אילוסטרציה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: Shutterstock)

 

דיאטות חלבון פופולריות

ישנן דיאטות שמבוססות על חלבונים. הפלאוליטים מחזיקים בגישה שדיאטת הפלאו היא גישת חיים, שמקרבת אותם לתזונה של האדם הקדמון. על ידי הימנעות ממאכלים מעובדים, מסוכרים ומזונות שעשירים בהם. במקום הם ממליצים לצרוך מוצרים לא מעובדים מן החי, כמו בשרים, דגים וכדומה, שבאופן טבעי עשירים בחלבון - וזאת יחד עם ירקות.

 

הדיאטה הקטוגנית, שבה מוציאים לחלוטין את הסוכר ומגבילים מאד את כמות הפחמימות מהתפריט, מכניסה את הגוף למצב שנקרא "קטוזיס". במצב הזה, הגוף חייב להתחיל לנצל את השומן כמקור אנרגיה חלופי במקום הפחמימות החסרות. בדיאטה זו מוגברת מאוד כמות החלבון והשומן בתפריט על חשבון הורדת הפחמימות, ולכן תהיה מורכבת בעיקר ממזונות כמו בשרים, גבינות שמנות, שומן וירקות.

 (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
(צילום: shutterstock )

  

"דיאטות חלבונים שונות מעודדות ירידה מהירה במשקל וברמות הסוכר, אולם החיסרון הוא שלעיתים הן אינן מאוזנות ולכן לא מתאימות לכל אחד, במיוחד אם יש בעיה רפואית'", מסבירה שניר. "באופן כללי רצוי לצרוך מזונות מכל קבוצות המזון בצורה מגוונת, אבל חשוב לשים לב לפרופורציה בין כמות הפחמימות, השומן והחלבונים, תוך כדי יצירת תפריט מאוזן". מכיון שלרוב אנחנו צורכים כמויות גדולות מדי של פחמימות, ברוב המקרים יהיה נכון להפחית בהן ולהגדיל על חשבון זה את כמות החלבון והשומן.

 

חלבון וירידה במשקל

שניר מוספיה כי "פעם ההמלצה הייתה להפחית משמעותית מכמות השומן, על מנת להוריד מהמשקל. היום אנחנו יודעים שאת הבעיה גורמים דווקא עודף של פחמימות והסוכרים, כי אנו צורכים אותם בעודף ובכמויות גבוהות מדי ויותר מבעבר. היום אנחנו גם יודעים לומר כי אין צורך בדיאטות דלות שומן, אלא דווקא חשוב לשלב גם שומן בתפריט - פרט למקרים שבהם יש מקרה רפואי ספציפית שמצריך זאת".

 

לחלבון יש הרבה יתרונות בריאותיים, שנוגעים במיוחד לתהליך של ירידה במשקל. שניר: "חלבון מוביל את הדיאטה העכשווית כי הוא מספק תחושת שובע לאורך זמן ושומר על מסת השריר". הדבר כמובן חשוב במיוחד עבור מי שמשלב בין דיאטה לאימוני כושר סדירים על מנת להגדיל את מסת השריר.

 

"העלאת כמות החלבון בתזונה מתאימה מאוד גם למי שמעוניין לעשות דיאטה, במטרה להפחית את רמות הסוכר", מוסיפה שניר. "בנוסף לכך לחלבון גם יש תפקיד חשוב בתהליכים מטבוליים בגוף שמעודדים ירידה במשקל, זאת בניגוד לפחמימות למשל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים