שתף קטע נבחר

 

"הילד מביך": קרב בין פרץ לסמוטריץ' על תיק החינוך

מחריף העימות בין ראשי איחוד מפלגות הימין, לאחר מינוי אוחנה לשר המשפטים: מספר 2 סמוטריץ' דורש לשמש כשר החינוך, היו"ר רפי פרץ סבור שההסכם ביניהם לא בתוקף. מקורבי סמוטריץ' תקפו את נתניהו: "רוכב על גבו ומוציא דבריו מהקשרם באופן נבזי ומכוער". הליכוד: "הלכה 'מדינת ההלכה'"

רפי פרץ בנימין נתניהו 'בצלאל סמוטריץ (צילום: עמית שאבי, יצחק קלמן)
מאבקים פנימיים. פרץ, נתניהו וסמוטריץ'(צילום: עמית שאבי, יצחק קלמן)

עימות בין ראש הממשלה לבצלאל סמוטריץ' בעקבות מינויו של אמיר אוחנה לשר המשפטים  - ומאבק פנימי גם בתוך איחוד מפלגות הימין. לאחר שאנשיו של מספר 2 באיחוד מפלגות הימין, ח"כ בצלאל סמוטריץ', אמרו אמש (ד') כי ההסכם על חלוקת התיקים בינו לבין יו"ר המפלגה רפי פרץ עדיין בתוקף, ולכן הוא זה שצריך לקבל את תיק החינוך - הגיבו מקורבי פרץ באומרם כי ההסכם כלל לא רלוונטי ואינו בתוקף. "זה היה נכון לבחירות הקודמות. הרב פרץ הוא המתאים ביותר לכהן כשר החינוך", אמרו.

  

אנשי סמוטריץ' אמרו כי לפי ההסכם, יו"ר האיחוד הלאומי יבחר ראשון את המשרד הממשלתי שתקבל איחוד מפלגות הימין, בראשה עומד יו"ר הבית היהודי רפי פרץ. סמוטריץ' דרש להתמנות למחליפה של איילת שקד שפוטרה השבוע על ידי ראש הממשלה, אבל נתניהו בחר בח"כ אוחנה, מייסד התא הגאה בליכוד. גורמים בבית היהודי המקורבים לפרץ תקפו את סמוטריץ' באומרם: "מאז תחילת השבוע הילד מתנהג בצורה מביכה עם התגובות וההתבטאויות שלו".  

ארכיון 2018 בצלאל סמוטריץ' אמיר אוחנה מליאה כנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
שר המשפטים החדש אמיר אוחנה - וסמוטריץ'. ארכיון(צילום: אוהד צויגנברג)

אביגדור ליברמן בישיבת סיעה ישראל ביתנו (צילום: מוטי קמחי)
ליברמן עוקץ: "'מדינת ההלכה' הלכה לרגע"(צילום: מוטי קמחי)

"אמיר אוחנה הוא חבר ואיש ראוי ואני כמובן מאחל לו הצלחה גדולה, אבל לא הוא הסיפור", אמר סמוטריץ' בהודעה רשמית, זמן קצר לאחר ההודעה על מינוי אוחנה. "הסיפור הוא נתניהו שלא היה מתייחס לאף אחד מהשותפים האחרים שלו כמו שהוא מרשה לעצמו להתייחס לציונות הדתית. הגיע הזמן שנפיק לקחים".

 

מעט אחר כך נמסר מדובר ראש הממשלה כי בקרוב ימונו שרים מאיחוד מפלגות הימין והוסיף, כשהוא מתייחס לסערת "משפט התורה" - דברי סמוטריץ' שהובילו גם את נתניהו לומר כי "ישראל לא תהיה מדינת הלכה": "מינוי ח"כ אוחנה למשפטים - הלכה 'מדינת ההלכה'". בישראל ביתנו עקצו ואמרו: "'מדינת ההלכה' הלכה לרגע ותחזור אחרי הבחירות".

הסכם האיחוד  ()
הסכם האיחוד בין הבית היהודי והאיחוד הלאומי

העימות בין הליכוד לאנשי סמוטריץ' נמשך, וגורם באיחוד מפלגות הימין מסר בתגובה לדובר הליכוד: "נתניהו מוזמן להציג את ההסכמים שחתם עם המפלגות הדתיות והחרדיות. הניסיון של נתניהו לרכב על הגב של סמוטריץ', תוך הוצאת דבריו מהקשרם באופן נבזי על ידי התקשורת, הוא צעד מכוער. נפיק לקחים".

נפתלי בנט בישיבת הממשלה האחרונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
קורא לחיבורים במפלגות הימין. נפתלי בנט(צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
 

בכל מקרה, אף ששלשום נראה שחוסר האמון בין ראשי איחוד מפלגות הימין מעמיק, קשה להעריך בדיוק אילו חיבורים יהיו בימין עד סגירת הרשימות עוד כמעט חודשיים. אתמול אמרו בימין החדש של נפתלי בנט כי "כלקח ממערכת הבחירות הקודמת, אנו נוודא באופן מוחלט שאף קול ימני לא יילך לאיבוד. זאת, על ידי איחודים בימין".

 

בינתיים, מאבק גם בתוך הבית היהודי. גורם בכיר במפלגה יצא נגד מינוי פרץ לתפקיד שר החינוך: "לקחת משרד לשלושה חודשים ועוד בזמן פתיחת שנת הלימודים זה להפקיר את המפלגה ואת קמפיין הבחירות בשביל כבוד אישי וג'ובים. במקום לרוץ בחוגי בית, רפי פרץ יהיה עסוק בפתיחת שנת הלימודים, כשיש בה בעיות או שביתות, ואיחוד מפלגות הימין רק יפסיד מזה. מדובר בהחלטה הזויה, שמונעת משיקולים אישיים ומרצון של כמה עוזרים לשדרג את מעמדם לכמה חודשים".

יריב לוין (צילום: ירון ברנר )
החליט לוותר על תיק המשפטים. השר יריב לוין(צילום: ירון ברנר )

השר יריב לוין, שהיה מועמדו הראשון של נתניהו לתפקיד שר המשפטים, הסביר את החלטתו לוותר על התיק: "לא פשוטה עבורי הידיעה שהיום הייתי יכול להיות שר המשפטים של מדינת ישראל. יש בי בוודאי הכרת תודה לראש הממשלה שהיה נכון להפקיד בידיי את התיק. עם זאת, האפשרות שעמדה בפניי הייתה גם שעת המבחן הקשה ביותר שזימנו לי החיים הציבוריים".

 

"אכן, לעיתים יש צורך במילוי מקום, וגם אני הסכמתי לעשות זאת בעבר, וכיהנתי תקופות קצרות מאוד כשר לביטחון פנים וכשר העליה והקליטה. אולם, לא יכולתי לנהוג כך כשמדובר בתפקיד שר המשפטים", הסביר. "לכל אורך דרכי הציבורית התחייבתי כי אם אגיע לתפקיד שר המשפטים, אפעל בנחישות כדי לבצע שינויים יסודיים במערכת המשפט. שינוי שיטת מינוי השופטים, השבת עקרון הפרדת הרשויות, קביעה מחדש של עקרון זכות העמידה - הם בעיניי מהלכים הכרחיים שעל שר המשפטים להוביל".

 

"אין שום אפשרות להוביל את המהלכים הללו בממשלת מעבר", הוסיף לוין. "לכן, לו הייתי לוקח על עצמי את התפקיד בעת הזו, בידיעה ברורה שאיני יכול לבצע ולו מעט ממה שאני מאמין בו ושהבטחתי לעשות, הייתי פוגע באמון שנתתם בי ובאמון של כולנו כי שינויים אלה אכן ניתנים לביצוע. הייתי אומנם רושם בקורות החיים תואר מכובד, אבל לא מעבר לכך, ופוגע במאבק שאנו שותפים לו במשך שנים ארוכות. אמשיך במאבק לשינוי פניה של מערכת המשפט. אם אתמנה בעתיד לתפקיד שר המשפטים, יהיה זה אך ורק עם כל הסמכויות על מנת לפעול במלוא העוצמה להשגת מטרתנו המשותפת".


פורסם לראשונה 05/06/2019 22:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
סמוטריץ' ופרץ
צילום: עמית שאבי
מומלצים