דיווח: סעודיה האיצה פיתוח טילים בליסטיים בסיוע סין
מידע מודיעיני אמריקני מסווג מראה שהסעודים הרחיבו את תשתית הטילים ארוכי הטווח, שעשויים לאפשר בהמשך אף נשיאת נשק גרעיני. החשש: מירוץ חימוש במזה"ת. הדמוקרטים טוענים שהממשל הסתיר מהם את המידע
הממשל האמריקני קיבל מידע מודיעיני על כך שסעודיה התקדמה משמעותית בתוכנית שלה לפיתוח טילים בליסטיים, בעזרת סיוע מסין. כך מסרו היום (חמישי) שלושה מקורות יודעי דבר לרשת CNN. ההתפתחות מאיימת על מאמצים בני עשרות שנים של ארצות הברית להגביל את תפוצת הטילים במזרח התיכון.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לדברי המקורות, ממשל טראמפ לא חשף בתחילה את המידע המסווג בפני חברי הקונגרס, והדבר הרתיח מספר חברי קונגרס דמוקרטים, שגילו את המידע מחוץ לאפיקים הממשלתיים, והסיקו כי המידע לא הוצג במכוון בסדרה של תדרוכים שבהם לדעתם הוא אמור היה להימסר.
על פי המידע המודיעיני, סעודיה הרחיבה הן את תשתית הטילים הבליסטיים שלה והן את הטכנולוגיה הדרושה באמצעות רכישות מסין לאחרונה.
גילוי המאמצים הסעודיים הגביר את החששות בקרב חברי הקונגרס ממירוץ חימוש במזרח התיכון, ומעלה את השאלה אם מדובר בהסכמה שבשתיקה למאמצים הסעודיים מצד ממשל טראמפ, המבקש להתמודד עם האיום מאיראן.
בנוסף, מעלה החומר המודיעיני שאלות בנוגע למחויבות הממשל למניעת הפצת נשק במזרח התיכון וכן על המידה שבה הקונגרס מעודכן בהתפתחויות במדיניות החוץ באזור.
ההתפתחות מגיעה על רקע המתחים הגוברים בין הקונגרס לבית הלבן בנוגע לסעודיה. למרות הביקורות הבינלאומיות על מלחמתה של הממלכה הסעודית בתימן ועל רצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י, הבית הלבן דווקא מהדק את הקשרים עם הממלכה הסעודית, כפי שמעידה ההחלטה לאחרונה למכור לסעודים נשק ותחמושת במיליארדי דולרים למרות התנגדות הקונגרס.
אף שהמטרה הסופית של הסעודים לא פוענחה באופן מוחלט על ידי המודיעין האמריקני, אמרו המקורות ל-CNN, ההתקדמות בתוכנית הטילים עלולה לסמן צעד נוסף במאמצים של סעודיה להשיג טילים שיכולים לשאת ראש נפץ גרעיני.
יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, הבהיר כי אם איראן תשיג נשק גרעיני, סעודיה תפעל לעשות זאת גם כן. בריאיון לתוכנית "60 דקות" ב-2018 אמר כי "ללא ספק, אם איראן תפתח נשק גרעיני, נעשה זאת בהקדם האפשרי גם אנחנו".
סעודיה היא בין הקונים הגדולים ביותר של כלי נשק אמריקניים, אולם נאסר עליה לרכוש טילים בליסטיים מארה"ב על פי תקנות שנקבעו ב-1987, במסגרת אמנה בינלאומית שמטרתה למנוע מכירת טילים המסוגלים לשאת נשק להשמדה המונית.
עם זאת, הסעודים נקטו בעקביות בעמדה שלפיה הם צריכים להתאים עצמם ליכולת הטילים של איראן ולעיתים פנו לעזרה של מדינות אחרות, כולל סין, שאינה חתומה על האמנה.
לאורך השנים דווח כמה פעמים כי סעודיה הפרה את האיסור באמצעות קנייה מסין, כדרך לאותת לאיראן על הכוח הצבאי הפוטנציאלי שיש לה.