שתף קטע נבחר

ב"כללית" מקשים על חולות סרטן שד המבקשות שחזור פטמות

נשים מחלימות מסרטן שד שמבקשות לשחזר את הפיטמה והעטרה באמצעות תותב נתקלות במחסום בירורקרטי מצד קופת חולים כללית. הקופה: "מתן טיפול רפואי מיטבי וליווי מטופלות חולות בסרטן שד זוכה לתשומת לב מיוחדת"

סרטן השד היא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בישראל. לפי נתוני משרד הבריאות, סרטן השד הוא גם הסרטן השכיח ביותר כגורם תמותה  בקרב הנשים.

 

מנתוני המשרד שפורסמו בספטמבר 2018, סרטן חודרני של השד היווה בשנת 2015 כשליש מכלל הגידולים החודרניים בנשים בישראל. לא פחות מ-4,412 נשים אובחנו בשנה זו כחולות חדשות.

 

ההחלמה מהמחלה היא קשה, וכוללת מאבק עיקש שמצריך טיפולים קשים ופעמים רבות ניתוחים לכריתת השד או השדיים. אך דומה שהקשיים של המחלה לא נעלמים גם לאחר ההחלמה.

 

קיראו עוד על סרטן השד:

מחקר: התרופה שיכולה למנוע סרטן שד - במינון מופחת וללא תופעות לוואי

ממוגרפיה: יעילה לצמצום סרטן שד או יוצרת אבחון יתר?

 

החלמה שמערבת טיפולים קשים ולעיתים אף כריתה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החלמה שמערבת טיפולים קשים ולעיתים אף כריתה(צילום: shutterstock)

 

אחריות ביטוחית של קופת החולים

מעדויות שהגיעו ל-ynet, קופת החולים הגדולה בישראל מערימה קשיים על נשים שמבקשות לקבל טיפול משלים - שמוגדר לפי חוק הבריאות תחת האחריות של קופות החולים.

 

נשים רבות מבקשות לאחר סיום הטיפולים לשחזר את השדיים שנכרתו. חלק מהותי מאותו הליך הוא לא רק שיחזור השד עצמו אלא גם - ואולי בעיקר - שיחזור הפטמה והעטרה של השד.

 

לפי החוק, במקרים בהם מתבצע ניתוח לשיחזור שד, כל שלבי התהליך הניתוחי הם באחריות קופות החולים. אך כשמגיעים לפטמת השד, הנושא הופך להיות סבוך קצת יותר.

 

באופן כללי, ישנן מספר אפשרויות בעבור נשים בכל הקשור לשחזור הפטמה והעטרה. התהליך יכול לכלול שימוש בעור מהשד עצמו, השתלת חלק מהפטמה של השד הבריא או לקיחת חלקי עור מאזורים אחרים.

 

בנוגע לעטרה, ההליך המקובל כיום הוא ביצוע סוג של קעקוע - החדרה לעור, באמצעות מחט, פיגמנטציה הדומה כמה שניתן לצבע המקורי של העטרה.

 

חשוב להבין שכלל הליך שיחזור הפטמה הוא אולי הנקודה האחרונה בשיקום הקוסמטי של השד בעבור הנשים שהחלימו מהמחלה, אך הוא מגיע לאחר תקופה לא קלה של ניתוחים וייסורים. לכן, שיחזור הפטמה - שמהווה ניתוח פולשני נוסף - יכול להרתיע נשים רבות.

 

אך גם לסוגיה זו נמצא פתרון: תותבת (פרוטזה) פטמה. הפטמות התותבות עשויות מסיליקון ומתאימות להצמדה על השד עם דבק קוסמטי קבוע.

 

מדובר בפתרון לנשים שלא מעוניינות במעבר של ניתוח נוסף או כשלב ביניים עד להחלטה על ביצוע של הניתוח. תותב הסיליקון יכול להיות מותאם באופן שדומה כמעט בצורה מוחלטת לפטמה הבריאה.

 

פטמות (צילום:  מאיה חבקין)
תותבות פיטמות מסיליקון. מותאם בצורה מוחלטת לפיטמה הבריאה(צילום: מאיה חבקין)

 

"לא יכולתי לחכות שהצלקות יחלימו כדי לקנות פיטמות"

הבעיה בתותבת פטמת השד, קשורה להליך הביטוחי ולאחריות של קופות החולים למימון ההליך. עלות התותבת בישראל נעה בין אלף לאלפיים שקלים באופן כללי, כשיש מעט מאוד בעלי מקצוע שעוסקים בתחום.

 

לפי הנחיות משרד הבריאות, במקרים בהם לא הושלם תהליך השיחזור, קופות החולים מחויבות לממן גם את תותבת פטמת השד למטופלות, אך כאשר מדובר בשלב ביניים בתהליך השחזור וקיים צפי סביר כי המשך ההליך, כולל שחזור פטמת השד (בניתוח), יתבצע תוך שנה, אין חובה של קופת החולים לממן.

 

מעדויות שהגיעו ל-ynet עולה כי באופן כללי, קופות החולים לא מערימות קשיים על נשים שרוכשות את תותב הפטמה, בכל שלב בהליך, ומספקות החזר מלא או חלקי לרכישה. הקופה היחידה שהנשים נתקלות בה בקשיים, כך לפי העדויות, היא קופת החולים "כללית" - הקופה הוותיקה והגדולה בארץ.

 

קרן ( )
קרן גולדברג עם אחותה בימי הטיפולים

 

"אני החלטתי שלא לעשות קעקוע", סיפרה ל-ynet קרן גולדברג, בת 42 שהחלימה מסרטן השד. "לא רציתי את התהליך הזה. אין לי חשק לשבת שעות על קעקועים והתגלית של פיטמות הסיליקון הייתה לי מאוד נחמדה".

 

אלא שקרן, אם לשני ילדים מקיבוץ בית השיטה, נתקלה בחומה בצורה ולא הצליחה לקבל מענה מקופת חולים כללית לאחר שרכשה את התותב. בנובמבר 2018 הגישה קרן את הבקשה להחזר אך במשך ארבעה חודשים לא קיבלה התייחסות.

 

לאחר פניות חוזרות ונשנות היא קיבלה הודעה טלפונית כי בקשתה סורבה. קרן ביקשה לקבל מהקופה אסמכתא כתובה לפיה הם מסרבים לממן את התותב - אך לא נענתה. "ביקשתי בכתב את הסירוב - והם ענו שהם לא נותנים שום דבר בכתב", אמרה קרן.

 

קרן עברה לאורך השנים טיפולים רבים כדי להתגבר על המחלה. חצי שנה של טיפולי כימותרפיה, כריתה של שני השדיים, ותהליך שיחזור ממושך. "לא יכולתי לחכות שהצלקות יחלימו כדי לקנות את הפטמות, משהו שנראה נורמלי בעיניים".

 

צריך לומר, ולדבריה, לאורך המחלה קרן קיבלה טיפול מיטבי מכללית ואף זכתה לקבל כספים מקרן ייחודית לחולות בסרטן, אך עתה - בסוף התהליך - היא חשה זלזול רב מקופת החולים.

 

"אני מרגישה שאני לא מעניינת אף אחד. עברנו דברים שזה לא מה ששובר אותי, גם הסכום זה לא עשרות אלפי שקלים, אבל לאור העבודה ששאר הקופות מחזירות בלי להניד עפעף זה מתסכל. זה גורם להרגיש שיש התנהלות לא תקינה".

 

עדכון: בעקבות פניית ynet, ב"כללית" בחנו מחדש את תיקה של קרן והחליטו כי סוף כל סוף - היא תקבל החזר.

 

"רציתי ששני השדיים שלי יהיו סימטריים"

גם אצל הילה (שם בדוי), בת 35 ואם לשניים, הסיפור דומה. לאורך תקופת המחלה, השירות והטיפול שקיבלה מכללית היה מצוין. לאחר תהליך טיפול ושיקום ארוך היא סוף-סוף הרגישה שלמה עם תותב פטמת השד שרכשה.

 

הילה פנתה לכללית וביקשה החזר על הרכישה - אך נדחתה. "הגשתי ערעור ואמרתי שאני לא מבינה למה לא אישרו לי את זה, זה מוצר שמאשרים בקופות חולים אחרות". במקרה זה, התשובה שקיבלה מכללית הייתה שמאחר שלא עברה שנה ממועד הניתוח - היא עדיין לא זכאית להחזר.

 

"התותב נותן פתרון למי שלא רוצה פתרון ניתוחי", אמרה הילה, "אני יצאתי מהניתוח (לשיחזור שד) בתחושה לא אופטימלית. אתה יוצא עם שד בצורה שונה. אחרי כל הטיפולים המצב הנפשי והגופני גם ככה לא טובים.

 

"התותב עושה ברמה הכי בסיסית סימטריה בעין, אפילו ברמת התחושה האישית הוא ממש עושה הבדל. זה המשפט ש"זר לא יבין", אבל זה לגמרי ככה: התותב הזה עוזר להחזיר את המצב למעט יותר נורמלי ממה שהוא. וזה לא נורמלי שבחורה בת 35 הולכת עם שד אחד כזה ושד אחד כזה -אבל זה עוזר להרגיש טיפה יותר נורמלי".

 

"לא התפשטתי מול בעלי - הוא לא ראה אישה, הוא ראה סרטן"

לטענת מיכל קולט-ארבל, מנכ"לית ומייסדת Pink Perfect, חברה לייצור פטמות בהתאמה אישית, עבור נשים שעברו שיחזור שד הכולל פטמה, שגם קרן וגם הילה (שם בדוי) הן לקוחות שלה, והחלימה בעצמה מסרטן לפני למעלה מעשור, במשך השנים קופ"ח כללית סירבה באופן גורף לתת החזרים למבוטחות שלה, בשונה משאר קופות החולים שלא מערימות קשיים בנושא.

 

מיכל הסבירה למה היה לה כל כך חשוב לקדם את המוצר אותו היא מייצרת ומוכרת. "התביישתי להתפשט מול בעלי - כי הוא ראה סרטן ולא אישה", סיפרה מיכל. "התביישתי ללכת לקנות בגד ים כי המוכרת ראתה אותי. נמנעתי מכל דבר שאני אוהבת לעשות והיה לי מאוד קשה. הייתה לי אובססיה ורק רציתי להרגיש נורמלית".

 

 

פטמות (צילום:  מאיה חבקין)
מיכל קולט-ארבל. "רציתי להרגיש נורמלית"(צילום: מאיה חבקין)

 

תגובות

אורית שפירא, עובדת סוציאלית מומחית בתחום הבריאות MSW, ומנהלת מחלקת שיקום ורווחה באגודה למלחמה בסרטן: "הנושא של תותבות הפיטמות הוא כל כך חשוב לדימוי גופה של האישה וכן לתהליך ההחלמה שלה.

 

"עם עליית שיעורי הריפוי וההחלמה של רבות מחולות סרטן השד הופכת איכות החיים לנושא מרכזי בהתמודדות עם המחלה וההחלמה ושאלת המיניות ודימוי הגוף מהווים חלק בלתי נפרד מחייהן.

 

"פטמת שד תותבת משמשת ליצירת מראה טבעי יותר של החזה ומיועדת לתת מענה לנשים כחלק מתהליך השיחזור. נשים שנתקלות בקושי בירוקרטי, מוזמנות לפנות אלינו וננסה לסייע מול קופת החולים".

 

משירותי בריאות כללית נמסר בתגובה: "מתן טיפול רפואי מיטבי וליווי מטופלות חולות בסרטן שד זוכה לתשומת לב מיוחדת, וכללית מעמידה לרשות המטופלות ליווי של מתאמי שירות ייעודיים שתפקידם תיאום בין הגורמים הרפואיים השונים, המנהלתיים, מימוש זכויות ומתן מענה לצרכים ייחודיים של המטופלות שעולים במהלך ניהול המחלה.

 

"מטופלת המבצעת ניתוח שיחזור שד כולל שיחזור פטמה, באמצעות קעקוע או תותב, זכאית להחזר מלא על ההליך במסגרת סל הבריאות הציבורי בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

 

"אשר למטופלת שבפנייתכם, לאחר שבחנו את הפנייה בשנית, אישרנו החזר באופן מיוחד למרות שאין חובה לממן זאת על פי הנחיות משרד הבריאות. לגבי היתר, בהיעדר נתונים לא נוכל להתייחס ונציין שכל מקרה נבחן לגופו".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיחזור שדיים לאחר ניתוח כריתה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים