שתף קטע נבחר

 

מצמצמים, מגדילים, מצמצמים: פארסת מרחב הדיג בעזה

צינור החיים העיקרי של 35 אלף איש ברצועה הפך בחודשים האחרונים ביתר שאת לכלי ענישה בעקבות שיגור בלוני התבערה מעזה והשריפות ביישובי העוטף. הרמטכ"ל אמר היום כי "ההפחתה בהפרחות הבלונים איננה מקרית". כך נראה הזגזוג שמגחיך את מערכת קבלת ההחלטות הישראלית

 

התפרעויות פלסטינים חוף ים רצועת עזה (צילום: AFP)
דייגים בעזה(צילום: AFP)

הנגישות לים הפתוח, המקצוע המסורתי והיעדר חלופות משמעותיות אחרות הפכו את תעשיית הדיג ברצועת עזה לדומיננטית מאוד לכלכלה שם. התמורות הרחבות ב-13 השנים האחרונות שעברו על התחום הזה דווקא בשל ההקשר הגיאו-פוליטי, העלו את סוגיית הדיג בעזה לכותרות. בשנה האחרונה עלה הנושא ביתר שאת כתוצאה מהתגברות החיכוך האלים בין הפלגים בעזה לישראל.

 

ברצועת עזה פועלים כיום 3,700 דייגים - חלקם חולשים על כמה סירות גדולות יחסית שפועלות במים עמוקים וחלקם דייגים בעלי סירות קטנות יותר שדגים באזורים סמוכים יותר לחוף. התעשייה מספקת גם עבודה באופן עקיף לעוד 1,500 איש לערך ולפיכך מדובר בתחום משמעותי שמפרנס 5,000 בני אדם וייתכן שהמספר אף גבוה מעט יותר.

 

לפיכך, מדובר בתחום שהוא צינור החיים העיקרי של 35 אלף איש (המשפחות הגרעיניות של העוסקים בתעשייה). תעשיית הדיג מתבססת על שתי עונות עיקריות - האחת בין החודשים ספטמבר לדצמבר והשנייה בין החודשים אפריל ליוני.

 

לפי נתוני ארגון הדייגים הפלסטיני ומשרד החקלאות הפלסטיני, בסוף 2018 ובתחילת 2014 עמד השלל מהים ברצועת עזה בממוצע על 200 אלף קילוגרמים של דגים. השיא היה בדצמבר 2018 - אז ניצודו כמעט 500 אלף קילוגרמים דגים. בחודשים שאינם חלק מעונת הדיג, יורדת כמות הדגה הניצודה בצורה משמעותית.

מרחב הדיג ביחס למספר השריפות בחודש מאי 2019 ()

דגל הרשות הפלסטינית על חוף הים ב עזה ליד גבול ישראל (צילום: EPA)
השיא בדצמבר 2018 - כמעט 500 אלף קילוגרמים דגים(צילום: EPA)

הסכמי אוסלו קבעו כי מרחב הדיג ברצועת עזה יעמוד בשיאו על 20 מייל. בפועל, כמעט באופן קבוע מרחב הדיג היה קטן יותר. עד לשנת 2006 עמד מרחב הדיג ברצועה על 12 מייל. אחרי ההפיכה שביצע חמאס ברצועת עזה צומצם מרחב הדיג למינימום של 3 מייל - וזה רק כאשר ישראל אישרה את פתיחת המרחב. למשך תקופות ארוכות הוא היה סגור לחלוטין בעבור הדייגים העזתיים.

 

השינוי הגיע בשנת 2014. במסגרת ההבנות שהושגו אחרי מבצע צוק איתן, גדל מרחב הדיג ל-6 מייל ובעונות הדיג הוא אף הוגדל ל-9 מייל. הבנות הרגיעה בין ישראל לחמאס, שהושגו בתיווך מצרי בשנה האחרונה כדי להביא לשקט יחסי ברצועה, הביאו את ישראל לאשר בחודש אפריל מרחק שיא של מרחב דיג העומד על 15 מייל ימי. מטעמים ביטחוניים צה"ל אישר את הדיג העמוק רק בדרום הרצועה ולא בצפונה, על הגבול הימי עם ישראל.

זר בלוני תבערה (צילום: AFP)
הפרחת בלוני תבערה מעזה(צילום: AFP)

שריפה ()
שריפה באשכול בחודש שעבר

שריפה ליד נחל עוז (צילום: AFP)
שריפה בנחל עוז בחודש שעבר(צילום: AFP)

שריפה שריפות מועצה אזורית אשכול עוטף עזה (צילום: כיבוי אש)
נזקי שריפה השבוע באשכול(צילום: כיבוי אש)

אלא שבחודשים האחרונים קושרת ישראל בין מרחב הדיג להפרחת בלוני התבערה לעבר יישובי עוטף עזה. לכאורה מדובר במהלך הגיוני אלא שהגדלת וצמצום מרחב הדיג הפכו כמעט לבורסה יומיומית - דבר שמעמיד באור מגוחך את מערכת קבלת ההחלטות הישראלית. היום אף התייחס לכך הרמטכ"ל אביב כוכבי שנועד עם ראשי הרשויות בעוטף עזה ואמר כי "ההפחתה בכמות הפרחות הבלונים והאירועים האלימים על הגדר איננה מקרית. אנו מעדיפים לתת לזה הזדמנות". הוא הוסיף כי צה"ל הצליח "לייצר משוואה שתביא להפחתה באירועים גם ברמה המבצעית".

 

וכך זה נראה בחודשים האחרונים: ב-25 במרץ סגרה ישראל את מרחב הדיג לחלוטין בעקבות שיגור רקטה לאזור השרון. אחרי שבוע מיום הירי, ישראל הגדילה את מרחב הדיג למרחק של 15 מייל. זה נמשך חודש, בתווך פרצו שריפות בעקבות שיגור בלוני תבערה מעזה - ואז הודיעה ישראל על צמצום מרחב הדיג ל-6 מייל.

 

חמישה ימים לאחר מכן סגרה ישראל לחלוטין את מרחב הדיג בעקבות מבצע "גן סגור", שבמהלכו נורו מאות רקטות לעבר ישראל. פחות משבוע חלף, וישראל החליטה להגדיל את מרחב הדיג ל-12 מייל. עברו עוד 11 ימים וישראל הגדילה את המרחב שוב למרחק השיא - 15 מייל.

 

ההחלטה החזיקה מעמד זמן קצר. אחרי יומיים, שבהם שוב שוגרו בלוני תבערה לשטח ישראל, צומצם המרחב ל-10 מייל. חלפו להם שלושה ימים נוספים, ושוב - ישראל הודיעה כי היא מגדילה את מרחב הדיג ל-15 מייל. עוד שלושה ימים עברו, וישראל פרסמה הודעה: מרחב הדיג צומצם ל-10 מייל. ההחלטה הזאת החזיקה פחות משבוע - ואז הוגדל שוב מרחב הדיג ל-15 מייל. יום אחד בלבד חלף - ואתמול החליטה ישראל לצמצם את מרחב הדיג ל-10 מייל.

 

שריפה מבלוני תבערה בעוטף עזה    (צילום: רועי עידן)

שריפה מבלוני תבערה בעוטף עזה    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אך ההחלטה מחזיקה זמן קצר בלבד וישראל מודיעה אחרי יומיים כי המרחב מצומצם ל-10 מייל. חולפים להם שלושה ימים ושוב - ישראל מודיעה כי היא מגדילה את מרחב הדיג ל-15 מייל. עוד שלושה ימים עוברים ויוצאת הודעה חדשה: מרחב הדיג צומצם ל-10 מייל. ההחלטה מחזיקה פחות משבוע ימים ואז שב מרחב הדיג למרחק 15 מייל. יום אחד בלבד חולף ואתמול החליטה ישראל לצמצם את מרחב הדיג ל-10 מייל.

 

נראה כי גם כאן הבינו את רמת הפארסה, ולכן בשבוע האחרון נמנעת ישראל מלפרסם בפומבי על צמצום או הרחבת מרחב הדיג. בתווך פרצו בחודשיים האחרונים עשרות שריפות באזור יישובי עוטף עזה, כתוצאה משיגור בלוני תבערה מהרצועה.

 

חלק גדול מהשלל שמעלים הדייגים בעזה מיוצא לגדה המערבית. הרצון לייצא גרם לעליית מחירי הדגים ברצועה, ובחמאס מנסים בשבועות האחרונים להתמודד עם הבעיה ולהוזיל את מחירי הדגים. לפיכך הטיל הארגון הגבלות על מכסות הייצוא ובתגובה פתחו הדייגים בעלי הסירות הגדולות שדגים כמויות משמעותיות במים עמוקים בעיצומים.

 

כדי לנסות ולהשקיט את הרוחות, איים חמאס על עיתונאים פלסטינים ברצועת עזה שלא יפרסמו כתבות בנושא ובמקביל הוא מקיים משא ומתן שקט עם הדייגים כדי להביא לפתרון. בשל החג והעלייה בביקוש בשוק בעזה נעצרו לעת עתה העיצומים.

 

בהכנת הידיעה השתתף מתן צורי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים