דתיים וחילונים במצעד הגאווה בירושלים: "חשוב מהמצעד בתל אביב"
למרות התנגדות עזה מצד ארגונים דתיים ושמרניים, כ-15 אלף איש צעדו במצעד הגאווה בבירה. צועד דתי: "אווירה מרגשת, התחושה שהעם איתנו". צועד שהגיע מרמת גן: "המצעד בת"א שונה, הם משלימים אחד את השני". רבים תמכו בקריאות הבוז לשר המשפטים הטרי: "הוא לא ראוי"
כ-15 אלף איש צעדו אמש (יום ה') במצעד הגאווה בירושלים, למרות התנגדות עזה מצד ארגונים דתיים ושמרניים וכמה תקריות הומפוביות שקדמו ליציאתו. "יש פה המון אנשים והאהבה תנצח", סיפרה אחת הצועדות.
במצעד הירושלמי, שבניגוד למצעד בתל אביב נושא אופי מחאתי יותר, ניתן היה למצוא מגוון רחב של אנשים מכל שכבות האוכלוסייה - דתיים, חילונים, מבוגרים, ילדים ומשפחות שהגיעו כדי להביע את תמיכתם בקהילה הלהט"בית.
עם זאת, לצד החגיגה הצבעונית, גם בשנה הרביעית מאז הירצחה של שירה בנקי המתיחות הביטחונית סביב הצעדה הורגשה אצל חלק מהמשתתפים. אייל לוריא פרדס, בן 24 המתגורר בירושלים וזו השנה השישית להשתתפותו במצעד, סיפר כי חשש להגיע השנה למצעד. "אני חושב שלהרבה אנשים היה חשש להגיע למצעד בגלל המתקפה המאוד גדולה של הקיצוניים של הציונות הדתית, שעשו מלחמת חורמה כנגד המצעד ונגד הקהילה הגאה. זה יצר איזושהי הרתעה, אבל מצד שני זה גם מוציא מהבטן את התחושה שחייבים לצאת ולהילחם כי המאבק כאן הוא לא פשוט ולא מובן מאליו".
הוא הוסיף: "זו השנה השלישית שבה אני צועד מאז יציאתי מהארון. אני חושב שיש צמיחה מאוד גדולה בקרב הציבור הדתי-לאומי והסטרייטים שמגיעים לתמוך, כי הם מבינים שיש פה מאבק על האופי של המדינה שלנו ועל האופי של העיר שלנו - מאבק שכולנו שותפים אליו, לא משנה אם יש לך כיפה על הראש או לא".
לדבריו, "מרגש אותי מאוד לראות אלפים שצועדים עם שלטים של 'ואהבת לרעך כמוך' ו'דתי סטרייט תומך'. זה בעיניי המסר של ירושלים, זה האור שצריך לצאת לכל המדינה".
יממה לאחר שמונה בידי ראש הממשלה בנימין נתניהו לתפקיד שר המשפטים, התייצב אמיר אוחנה למצעד. אוחנה, השר ההומו המוצהר הראשון, התקבל בקריאות "בוז" ונאלץ לעזוב את האירוע.
"זכותו להגיע למצעד הגאווה, אבל גם זכותינו להשמיע ביקורת על כך שהוא נמצא בממשלה ששוללת מאיתנו זכויות באופן מהותי פעם אחר פעם", הוסיף לוריא. "זו המחויבות שלנו כציבור ליברלי במדינה דמוקרטית, והמחויבות שלו היא לדאוג לכך כשר המשפטים. אבל הוא לא יעשה את זה כי הוא מפחד מנתניהו, ולכן זה מאוד מוצדק לצעוק לו בוז".
צועדת שהזדהתה בשם אריקה היסטריקה ג'נדריקה סיפרה שהיא הגיעה במיוחד מתל אביב. "כל מי שצועד בתל אביב צריך לצעוד גם פה, זה מצעד חשוב יותר. להגיע, להרים, להרעיד קצת את ירושלים". היא הוסיפה: "ברור שיש חששות, אבל יש פה המון אנשים והאהבה תנצח".
נועה שמש, בת 42 המתגוררת בירושלים, הגיעה עם בן זוגה ושני ילדים בני חמש וחצי ושבע וחצי. לדבריה, זה המצעד ה-18 שבו היא משתתפת: "אנחנו צועדים פה מאז המצעד הראשון. השנה נראה שבאמת הגיעו המונים מכל מיני מקומות. היינו גם במצעד שבו שירה בנקי ז"ל נרצחה, וזה כמובן משפיע עלינו, אבל כהצהרה פוליטית אנחנו חייבים להיות פה ואנחנו עושים את המאמץ להגיע למצעד דווקא עם הילדים - כי מבחינתי זה עניין חינוכי. הם צריכים להיחשף וגם להכיר את המאבק הפוליטי סביב זה".
גם שמש התייחסה לקריאות הבוז נגד שר המשפטים החדש: "מבחינתי, אדם שהצביע נגד רוב היוזמות הפוליטיות למען הקהילה הגאה, לא ראוי להיות שר המשפטים".
לצד משפחת שמש צעדו בני זוג בשנות ה-50 לחייהם, רוני וצחי שמתגוררים גם הם בבירה. "היה לנו חשוב להגיע למצעד בירושלים כי חשוב לנו להזדהות ולהביע תמיכה בקהילה בעיר הקשה והמפולגת הזו. יש תמיד איזשהו חשש מאז הרצח הנורא של שירה בנקי, אך זו הסיבה שאנחנו מתעקשים להגיע - להראות שאנחנו לא מפחדים דווקא בגלל החשש הזה", הסבירו.
לדבריהם, "בשנה שאחרי הרצח הייתה תחושה מאוד חזקה שרוב הציבור, כולל הרבה מאוד אנשים דתיים שהגיעו כדי לתמוך, חושבים שיש לכל בני האדם מקום בחברה - ולא משנה מה הנטייה המינית. השנה התחושה הזו קצת ירדה".
אוריה בן ברית, דתי בן 30 מירושלים, חושב שקריאות הבוז במצעד נגד השר אוחנה לא היו במקום. "בעיניי זה הישג היסטורי שאוחנה מונה להיות שר המשפטים. חבל שיש אנשים שלא רואים שהעשייה שלו היא לאו דווקא בהעברת חוקים, אלא גם בוועדות ומאחורי הקלעים. קריאות הבוז מיותרות, יש דרך להעביר ביקורת שהיא מכבדת יותר ואני לא חושב שהוא ראוי לקריאות בוז".
לדברי בן ברית, מרגישים בקהילה את האהבה והתמיכה מהעם: "האווירה מרגשת, יש הרבה דתיים ויש תחושה שהעם איתנו, תחושה של ביחד ואהבה חופשית מצד כולם. אנשים מרגישים מאוד בטוחים ומראים את האהבה אחד לשני".
בין הצועדים היו גם לא מעט שהגיעו מרחוק. אחד מהן, יואל טייב בן ה-24, הגיע במיוחד מרמת גן. "למרות שיש לנו מצעד בתל אביב, זה לא אותו דבר. אלה שני מצעדים שונים והם משלימים אחד את השני. צריך את שניהם".
לדבריו, הוא לא חשש להשתתף במצעד: "לא היה לי חשש להגיע לכאן. אני סומך על כוחות המשטרה והביטחון, ונראה שהם עושים עבודה טובה".