למה אנחנו לא פוגשים אנשים עם מוגבלות?
"ההרחקה מהחברה גרמה וגורמת למחיר שאותו משלמים האנשים עם המוגבלות. לא ניתנת להם ההזדמנות השווה להשתלב". לקראת אירועי "במה פתוחה" - מפגשים בלתי אמצעיים בין אנשים עם ובלי מוגבלות ברחבי הארץ - עירד אייכלר בטור אישי על שילוב וחברה
כשמסתכלים על הסטטיסטיקה, מבינים שכולנו מכירים אדם עם מוגבלות. אנשים עם מוגבלות הם 20% מאוכלוסיית המדינה ובכל זאת, רובנו לא פוגשים אנשים עם מוגבלות במהלך היום יום.
סקר שנעשה לאחרונה מצביע ש-90% מההורים לא רוצים שילדיהם יתחנכו עם ילדים עם מוגבלות. זה נתון קשה במיוחד כשמבינים שכל אחד מאיתנו מכיר וקשור לאדם עם מוגבלות.
לאורך ההיסטוריה, בכל העולם, מדינות פיתחו פתרונות של חינוך, תעסוקה ודיור מיוחדים לאנשים עם מוגבלות. אנשים עם מוגבלות חיים במעונות יעודיים, מתחנכים בבתי ספר יעודיים ועובדים במרכזים מוגנים שלכאורה שומרים עליהם.
הגישה הייתה לשמור עליהם, לתת להם תנאי חיים, מבלי להסתכל על הפוטנציאל של האדם, על תשתיות שמשרתות שילוב ופיתוח כמו שכל אחת ואחת מאיתנו נהנים מהם בחיי היום יום בקהילה.
ההרחקה מהחברה גרמה וגורמת למחיר שאותו משלמים האנשים עם המוגבלות. לא ניתנת להם ההזדמנות השווה להשתלב. ההדרה היא שגורמת לתפיסות לא נכונות שמשייכות התנהגויות לא רלוונטיות ומכלילות לאוכלוסיה שלמה. בחברה שרוצה להיות חברת מופת עלינו להתנער מפתרונות ישנים ולא רלוונטים ולדאוג לשילוב מלא ואמיתי בחברה.
שילוב הלכה למעשה בקהילה
אנו נמצאים בעת הזו בשיא המהפכה בשילוב של אנשים עם מוגבלות, תפיסות חדשניות ופתרונות מעשיים שמיושמים היום כמו "המודל המשלב - פתרון תעסוקתי מוכוון השמה בשוק העבודה", בתי ספר מכילים שבהם לומדים יחד ילדים עם ובלי מוגבלות ודיור בקהילה משלבים ילדים ואנשים עם מוגבלות הלכה למעשה בקהילה. המענים האלו מפותחים בשילוב ידיים מעורר השראה של המדינה יחד עם ארגונים חברתיים.
אך עדיין, האדם הסביר בקהילה לא פוגש אנשים עם מוגבלות בחיי היום יום שלו, מה שמוביל לצערנו לתפיסות לא רלוונטיות ולעיתים פחד. לאחרונה קמה קואליציה של ארגונים חברתיים שמקדמים שיח בקהילה והכרות עם השילוב של אנשים עם מוגבלות.
אנחנו בארגונים מקדמים אינטרקציות משמעותיות ומפגשים לא אמצעיים בין אנשים עם ובלי מוגבלות כדי להפיג את הפחדים, החששות ולקדם הכרויות אישיות. ככל שיהיו יותר מפגשים ואנשים שחיים איתנו ירגישו חלק, השילוב יגבר ובעוד כשעשור לא נזכור על מה הייתה המהומה.
בעוד כעשור אנשים עם מוגבלות יהיו חלק מהקהילה והזדמנויות של דיור, חינוך ותעסוקה יהיו פתוחים בפניהם כמו בפני שאר הקהילה.
האינטרס של המדינה ושל החברה הישראלית הוא מעבר למה שנכון לעשות, זהו גם אינטרס כלכלי מובהק כי בחברה שאדם עם מוגבלות חי ועובד, הוא אזרח תורם ומשפיע ולא אזרח שתלוי בחסדי המדינה והחברה. ההשפעה על התוצר של המדינה משמעותי, על הסביבה הקרובה ועל החינוך שאנו נותנים לילדינו היא דרמטית.
- מחר, יום ג' ה-11.06 נקיים יום לאומי לקידום השילוב, באירוע "במה פתוחה".
ברחבי הארץ יתקיימו מפגשים בלתי אמצעיים בין אנשים עם ובלי מוגבלות, נפגש, נצפה בהופעות של כשרונות צעירים, נאכל יחד ובעיקר נהיה יחד, שווים.
- המפגשים יתקיימו בסלוני בית ברחבי הארץ, לצד מספר אמנים ידועים ומקומיים שיתארחו בסלון. אפשר לארח, להתארח או להופיע כאמן. לפרטים והרשמה לחצו כאן.
- הכותב, עירד אייכלר, הוא יזם חברתי ישראלי, מייסד ויו"ר קבוצת שכולו טוב.