שגריר ארה"ב: לישראל זכות לספח חלק מהגדה; עריקאת: "פשע מלחמה"
בריאיון ל"ניו יורק טיימס" הפתיע השגריר האמריקני דייוויד פרידמן כשאמר ש"בנסיבות מסוימות" יש לישראל זכות לספח חלק מיהודה ושומרון, "אך לא את כל הגדה המערבית". בכיר הרשות הפלסטינית סאיב עריקאת: "החזון שלהם הוא סיפוח שטחים כבושים, פשע מלחמה לפי החוק הבינלאומי"
לישראל יש זכות לספח חלק מיהודה ושומרון. כך סבור שגריר ארצות הברית בישראל דייוויד פרידמן, שהבהיר בריאיון ל"ניו יורק טיימס" כי "בנסיבות מסוימות, אני סבור שלישראל יש זכות להחזיק חלק, אבל לא את כל הגדה המערבית".
התגובה הפלסטינית לא איחרה לבוא. מזכ"ל אש"ף סאיב עריקאת אמר כי "שגרירו של הנשיא טראמפ מספק די ביסוס לכולם לא להגיע לוועידה במנאמה שבבחריין. החזון שלהם הוא סיפוח שטחים כבושים, פשע מלחמה לפי החוק הבינלאומי".
השגריר האמריקני סירב לומר כיצד תגיב ארצות הברית למהלך סיפוח חד-צדדי מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר כי וושינגטון טרם גיבשה עמדה: "עד שנבין כמה (שטח), באילו תנאים, מדוע זה הגיוני, במה זה טוב לישראל ולאזור, והאם המהלך לא יוצר יותר בעיות מכפי שהוא פותר. נצטרך להבין את כל הדברים הללו, בלי לשפוט מראש".
יצוין כי לפני שמונה לתפקיד השגריר, פרידמן שימש בהתנדבות כראש "אגודת הידידים של מוסדות בית אל בארה"ב", ארגון שתרם מדי שנה כשני מיליון דולר להתנחלות בית אל. בין היתר קיבל הארגון תרומה ממשפחתו של ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו של הנשיא טראמפ.
לדברי השגריר האמריקני, העובדה שישראל מחזיקה בשליטה ביטחונית בגדה המערבית לא צריכה למנוע הסכם שלום. הוא הזכיר שחיילים אמריקנים מוצבים בגרמניה, ביפן ובדרום קוריאה: "מקומות שבהם היינו במלחמה לפני שהשארנו שם חיילים. העובדה שיש לנו חיילים שם (מגפיים על הקרקע, בלשונו) אינה מנוגדת לשלום".
דייוויד פרידמן האשים את ממשל הנשיא לשעבר ברק אובמה בכך שאיפשר לפני כשלוש שנים להעביר באו"ם את ההחלטה שגינתה את ישראל בנוגע לבנייה בהתנחלויות בטענה כי זו הפרה בוטה של החוק הבינלאומי - ובכך קיבלו הפלסטינים לגיטימציה לטענותיהם ש"כל הגדה המערבית ומזרח ירושלים שייכים להם".
השגריר פרידמן האשים את ההנהגה הפלסטינית בכך שהיא מפעילה לחץ אדיר כדי להרתיע אנשי עסקים מהשתתפות ב"סדנה הכלכלית" לעידוד השקעות ברשות הפלסטינית שתתקיים החודש בבחריין. "לא הוגן מצד הפלסטינים לתאר זאת כניסיון לשחד או לקנות בכסף את שאיפותיהם הלאומיות. זה ממש לא כך. זה ניסיון להחיות את שאיפותיהם על-ידי יצירת כלכלה בת-קיימא". הוא התעקש שלמרות הלחץ שמפעילה הרשות הפלסטינית, יגיעו לכינוס אנשי עסקים פלסטינים.
"אין כמעט שום איש עסקים פלסטיני שרוצה להימנע ממפגש עם כמה מקרנות ההון הגדולות בעולם, כאשר כותרת הדיון מוגדרת כהענקת כסף לפלסטינים", אמר השגריר וציין כי יש רוב דומם של פלסטינים שהיו קופצים על תוכנית השלום של טראמפ, אם לא היו עומדים בפני צעדי דיכוי מצד אנשי הרשות הפלסטינית. בכירי הרשות דחו באחרונה את רעיונות "עסקת המאה" של הנשיא האמריקני והבהירו כי לא ייתכן שלום כלכלי בלי פתרון מדיני. הם אמרו גם שאינם סומכים על שום פיתרון שיציע ממשל טראמפ שאותו הם תופשים כמוטה לטובת ישראל.
השגריר פרידמן אמר כי "עסקת המאה" תתפרסם רק אם הממשל האמריקני יאמין שהפרסום יועיל יותר מאשר יזיק: "איננו רוצים להחמיר את הדברים, איננו רוצים להראות כמה שאנחנו חכמים על חשבון ביטחון האנשים".
דבריו של פרידמן בעניין האפשרות שישראל תספח חלק מיהודה ושומרון חוללו כאמור תגובות קשות בקרב הפלסטינים. בכיר פתח חוסין א-שייח אמר כי "הצהרותיו של דייוויד פרידמן חושפות את מטרתה האמיתית של עסקת המאה - לחסל את הסוגיה הפלסטינית ולהכיל את הכיבוש הישראלי על כל האדמות".
בכיר חמאס באסם נעים אמר כי דברי פרידמן "מבטאים את המחשבה ההרסנית של ההנהגה האמריקנית הקיצונית". בכיר הג'יהאד האיסלאמי דאוד שיהאב אמר כי דברי פרידמן "מעידים על אופיו האמיתי".