שתף קטע נבחר

 

ארה"ב: פלסטיני גורש לישראל - והוחזר מבלי שירד מהמטוס

פלסטיני שהתמודד בעבר על החלפת יאסר ערפאת ומתגורר בארה"ב גורש בשבוע שעבר לרשות הפלסטינית לאחר שריצה 11 שנות מאסר. בזמן שהיה על המטוס לישראל, שאמורה להעבירו לרשות, השופט הורה להחזירו לארה"ב כי הגירוש לא בוצע כהלכה

 

עבד אל-חלים אל-אשקר (צילום: AP)
נדרש להגיע לעשות "צ'ק-אין" - וגורש. עבד אל-חלים אל-אשקר(צילום: AP)

עבד אל-חלים אל-אשקר, תושב צפון וירג'יניה שטען כי הוא מפחד מעינוי בידי הרשויות הישראליות הוחזר לארצות הברית בצו שופט, שהורה לרשויות ההגירה האמריקניות להפוך את צו הגירוש שלו ולהשיב אותו מישראל לפני שהוא ירד מהמטוס בנמל התעופה בן גוריון.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

אל-אשקר ריצה לאחרונה 11 שנות מאסר בשל סירובו להעיד בפני חבר מושבעים גדול שחקר את פעילות חמאס. אל-אשקר רץ בשנת 2005 בבחירות להחלפת יאסר ערפאת שמת שנה קודם לכן, והגיע למקום הרביעי במרוץ כשהוא מתמודד על ראשות הרשות הפלסטינית מביתו, בזמן ששהה במעצר בית וחיכה למשפט בעניינו.

 

לפי רישומי בית המשפט, אל-אשקר נעצר ביום שלישי האחרון וגורש במהירות על-ידי הרשויות האמריקניות, שהוליכו אותו שולל בנוגע לצורך להגיע למשרדי ההגירה כדי לחתום על טפסים. אולם ביום חמישי, אל-אשקר נחת בארצות הברית שוב. הוא שוהה כעת במתקן מעצר בווירג'יניה, וממתין להחלטה מזורזת בעניינו.

 

התפנית בפרשה אירעה ביום שלישי בלילה, כשאל-אשקר נמצא כבר בדרכו לישראל. בשימוע חירום שנערך בבית משפט פדרלי תהה השופט אם אפשר להורות למטוס לעשות פרסה, ולחזור על עקבותיו. המטוס לבסוף נחת בישראל, וגורמים אמריקנים היו אמורים להעבירו לידי הרשות הפלסטינית.

 

גירוש לידי הרשות הפלסטינית מצריך מעבר דרך ישראל, טען פרקליטו של אל-אשקר. לדבריו, ישראל עלולה לסכל את העברתו לידי הרשות ולחקור אותו. הוא אף העלה אפשרות שהפלסטינים יעבירו אותו בעצמם לידי ישראל.

 

עבד אל-חלים אל-אשקר (צילום: AP)
"כמו סרט, בלתי יאמן". אל-אשקר ואשתו אסמה(צילום: AP)

אל-אשקר נולד בתחומי יהודה ושומרון והגיע לארצות הברית כדי ללמוד בשנת 1989 באוניברסיטת מיסיסיפי. לדברי פרקליטו, "יש לו חשש ממשי מעינויים על-ידי ישראל". אל-אשקר עצמו סיפר כי הוא נכלא בישראל בשנות ה-80', לאחר שהפגין נגד פעילות ישראל בגדה המערבית.

 

לאחר השימוע, ציין השופט בפסק הדין כי אין לו סמכות להתערב בגירוש. יחד עם זאת, הוא ציין כי הוא מודאג מכך שהרשויות לא ביצעו את הליך הגירוש כהלכה. צו הגירוש שלו קובע כי הוא צריך להיות מגורש לירדן, ולכן השופט אסר על אנשי ההגירה האמריקנים להעביר את אל-אשקר לידי הרשויות הישראליות בכל אופן.

 

השופט ציין עוד בהערת שוליים כי אסור שפסיקתו תתפרש בקבלת טענתו של אל-אשקר, לפיהן הרשויות הישראליות עלולות לענות אותו. גורמים ברשויות ההגירה האמריקניות מסרו כי פסיקתו של השופט התקבלה באופן מלא. בהצהרה מטעם הרשויות נמסר כי אנשיהן החזירו את אל-אשקר לארצות הברית מכיוון ש"נאסר עליהם להשלים את הגירוש אם אל-אשקר יועבר לידי הרשויות הישראליות".

 

פרקליטו של אל-אשקר ציין כי הסיפור עלול להיות סבוך עוד יותר, מכיוון שהירדנים לא יקבלו אותו לארצם. למעשה, הוא אף הציג תיעוד לכך שהשרה לביטחון המולדת של ארצות הברית העלתה את הנושא בפני מקביליה הירדנים, אך ללא הועיל.

אל-אשקר התמודד על נשיאות הרשות אחרי מותו. יאסר ערפאת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אל-אשקר התמודד על נשיאות הרשות אחרי מותו. יאסר ערפאת(צילום: AFP)

הוא הדגיש בין היתר את תסכולו מכך שסוכני ההגירה האמריקנים מגרשים אנשים ללא הודעה מוקדמת, כשאלה מגיעים ל"צ'ק-אין" שגרתי במשרדי ההגירה. יחד עם זאת, הוא ציין כי מדובר בפעם הראשונה שבה מיוצג שלו גורש לאחר שקיבל הבטחות מפורשות שזה לא יקרה.

 

במשפחתו של אל-אשקר אמרו כי הם ליוו אותו למשרד ההגירה ביום שלישי האחרון. אשתו, אסמה, סיפרה שסוכני ההגירה אמרו לה שהכל יהיה בסדר בזמן שלקחו אותו באזיקים. היא הוסיפה כי היא חיכתה ארבע שעות עד שסוכן של רשות ההגירה הגיע וסיפר לה שבעלה גורש והוא נמצא בדרכו לישראל. "זה כמו סרט, בלתי יאמן", היא אמרה.

 

אחרי שסיים לרצות את מאסרו בארצות הברית, אל-אשקר שהה עוד שנה וחצי במתקן מעצר של רשויות ההגירה, שחיפשו דרך לגרש אותו. לבסוף, הוא שוחרר בדצמבר אחרי שעורכי דינו הצליחו לשחררו בעתירה. במשך חמישה חודשים הוא היה חופשי, סיפרה אשתו אסמה. "הוא לא רצה לעזוב את הבית. הוא רק רצה להישאר איתנו בבית", אמרה.

 

בנו של אל-אשקר, אחמד מוחמד, דימה את גירוש אביו לחטיפה. הוא סיפר כי המשפחה שוחחה עמו בטלפון כשחזר לארצות הברית. "הוא מחזיק מעמד שם", סיפר. "הוא חושב עלינו יותר מאשר שהוא חושב על עצמו".

 

חמאס גינה את גירושו של אל-אשקר, והטיל את האחריות לטיפול בו על ארצות הברית. "הוא דמות לאומית שידועה בחוש הלאומנות והנאמנות לעמו. למעשה, כל העם הפלסטיני גאה בו", נכתב בהצהרה מטעם הארגון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים