"הפגנת המיליון" בהונג קונג נגד חוק ההסגרה לסין: "אין שם זכויות אדם"
הממשל מבקש לאפשר להעביר מבוקשים לידי השלטון המרכזי בבייג'ינג, ובכך לפגוע בעצמאות המשפטית של האזור החצי אוטונומי. המארגנים טוענים שלאורך שעות ארוכות צועדים כמיליון איש ברחובות: "כל אחד יוכל להיעלם מהונג קונג". עימותים אלימים בין מפגינים לבין שוטרים
מאות אלפי בני אדם מפגינים היום (א') בהונג קונג במשך שעות ארוכות נגד הצעת חוק שמקדם הממשל באזור החצי-אוטונומי, ובמסגרתה תתאפשר הסגרת מבוקשים לסין. המשטרה המקומית מעריכה כי 240 אלף איש השתתפו בהפגנה ברחבי העיר, אך המארגנים טוענים שמדובר ביותר ממיליון בני אדם. אחרי שעות שבהן לא דווח על עימותים משמעותיים במסגרת האירועים, בשעות האחרונות נרשמו פצועים הן בקרב השוטרים והן בקרב המפגינים.
הצעת החוק אמורה לעלות למועצה המחוקקת של הונג קונג ביום רביעי, ואם תעבור – היא תיכנס לתוקף בסוף החודש. ההפגנות מתקיימות בתום שבועות של מחאות מצד מחוקקים, גורמים עסקיים ודיפלומטיים, החוששים מפגיעה במערכת החוק האוטונומית של הונג קונג, ומקשיים בהבטחת הגנות משפטיות וזכויות אדם בסין. גורמים רשמיים מארה"ב ואירופה פרסמו לאחרונה אזהרות בנושא בתיאום עם שדולות הנוגעות לזכויות אדם ולעסקים.
זו המחאה הגדולה ביותר שידעה הונג קונג מאז 1989, אז הפגינו מיליון וחצי איש לאות הזדהות עם מחאת הסטודנטים בכיכר טיאננמן בסין. ב-2003 הפגינו כחצי מיליון איש נגד הקשחת חוקי הביטחון הלאומי בהונג קונג.
ההפגנות בהונג קונג, היום:
הונג קונג, לשעבר מושבה בריטית, הוחזרה לשליטה סינית ב-1997 תחת התחייבות לאוטונומיה ולמערכת משפט נפרדת. המחאה נגד חוק ההסגרה מגיעה על רקע צעדים אחרים שמבצע הממשל בהונג קונג ומהדקים את הקשר בינו לבין השלטון המרכזי בסין.
אירועי היום מגבירים את הלחץ על השליטה קארי לאם, העומדת בראש האזור החצי-אוטונומי מאז מרץ 2017, ונתמכת על ידי השלטון בבייג'ינג. לאם, שעדיין לא הגיבה למחאות, סירבה עד כה למשוך את הצעת החוק בנימוק שהיא חיונית כדי לתקן פרצה בחוק. "עליה לבטל את הצעת החוק ולהתפטר", קרא ג'יימס טו מהמפלגה הדמוקרטית למפגינים מחוץ לפרלמנט. "כל הונג קונג נגדה".
בתחילה דווח רק על התנגשויות מינוריות באזור הפרלמנט בהונג קונג בין מפגינים לשוטרים, שכללו יידוי בקבוקים על לובשי המדים, ומנגד שימוש בגז מדמיע. אולם בהמשך החריפו העימותים וכמה שוטרים ומפגינים נפצעו.
כוחות הביטחון והמפגינים בהונג קונג, היום
המפגינים קוראים "לא להסגרה לסין, לא לחוקי הרשע". משתתפים החזיקו שלטים כגון "תסגירי את עצמך, קארי" ו"בואו נעשה את הונג קונג גדולה שוב", עם תמונה של דונלד טראמפ "מפטר" את לאם.
לאי, בן 78 ומתנייד בכיסא גלגלים שהיה אחד הראשונים שהגיעו להפגנות, אמר לרויטרס: "באתי לכאן כדי להילחם". גארי צ'יו, מורה שהגיע עם אשתו ובתם בת השנה, הוסיף: "אני כבר לא העניין. אני צריך להציל את הבת שלי. אם החוק יעבור, כל אחד יוכל להיעלם מהונג קונג. אף אחד לא יקבל צדק בסין. אנחנו יודעים שאין שם זכויות אדם".
קלווין טם, סטודנט בן 21 מלונדון שהשתתף בהפגנה, אמר: "חוק ההסגרה יאיים ישירות על הערכים הבסיסיים של הונג קונג ועל שלטון החוק. הוא יסיר את חומת האש של העצמאות המשפטית של הונג קונג".
המושל הבריטי האחרון בהונג קונג, כריס פאטן, אמר השבוע כי אישור החוק יהווה מכה קשה לשלטון החוק, ליציבות ולביטחון. דבריו נתמכו בפרסומים שלפיהם כמה שופטים בהונג קונג הביעו דאגה וחוסר אמון במערכת המשפט בסין, ואחד מהם אף ננזף אחרי שחתם על עצומה נגד חוק ההסגרה.