"240 ש"ח לשיעור פרטי": משלמים יותר, מצטיינים יותר
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה את נתוני ההוצאה הפרטית לתלמידים עבור שירותי חינוך, שמהם עולה כי תלמידים שהפרוטה מצויה בכיס הוריהם - מצליחים יותר בלימודים. שיאני ההוצאה על מורים פרטיים: תלמידים יהודים בחינוך הממלכתי. ומי מוציא את הסכום הנמוך ביותר?
למרות תוכניות שיעורי העזר שמפעיל משרד החינוך בבתי הספר, הפערים נשמרים; ומי שמשלם יותר, כך נראה - מצליח יותר. על רקע בחינות הבגרות המתקיימות בימים אלו בבתי הספר העל יסודיים, פרסמה אתמול (יום ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) את נתוני ההוצאה הפרטית לתלמידים עבור שירותי חינוך משנת 2017. בדומה לנתוני עבר, גם בדו"ח החדש של הלמ"ס עולים פערים גדולים מאוד בהוצאה הממוצעת על שירותי חינוך בין עשירים ועניים.
על פי הדו"ח, ההוצאה החודשית הממוצעת של משק בית בחמישון ההכנסה העליון על תלמיד הייתה גדולה פי ארבעה מזו של משק בית בחמישון ההכנסה התחתון: 1,119 שקלים בחמישון העליון לעומת 277 שקלים בעשירון התחתון. עוד עולה מהדו"ח כי ההוצאה הממוצעת החודשית עומדת על 562 שקלים בחודש.
בקבוצות שונות באוכלוסייה הסכומים יכולים להיות שונים לחלוטין: בעוד שבחינוך הממלכתי מוציאים בממוצע 749 שקלים בחודש עבור שירותי חינוך, בחינוך הממלכתי-דתי מוציאים 625 שקלים. בקרב תלמידים הלומדים במוסדות חינוך חרדיים ההוצאה החודשית הממוצעת עומדת על 430 שקלים, לעומת תלמידים ערבים, שם ההוצאה החודשית היא הנמוכה ביותר ועומדת על 296 שקלים בחודש.
הנתונים, המבוססים על סקר הוצאות משק הבית מ-2017 של למ"ס, בדקו את ההוצאה הפרטית לכל תלמיד עבור שירותי חינוך הכוללים גם את התשלום עבור בתי הספר וגם עבור פעילויות מחוץ לשעות בית הספר, בהן שיעורים פרטיים ומבחנים.
בשנה זו למדו בבתי הספר היסודיים והעל יסודיים יותר מ-1.6 מיליון תלמידים: 70 אחוזים מתוכם בחינוך הממלכתי (יהודים וערבים), כמעט 14 אחוזים בממלכתי דתי ו-15.6 אחוזים בחינוך החרדי. עוד עולה מנתוני 2017 כי אין שוני משמעותי בסכומים בשכבות הגיל: בעוד שבבתי הספר היסודיים ההוצאה הממוצעת עומדת על 561 שקלים, בחטיבות הביניים עומד הסכום על 596 שקלים ובתיכון 527 שקלים.
משלמים יותר, מצטיינים יותר: "לא תמיד יש ברירה"
בתוך כך, יש לציין כי משרד החינוך מפעיל בשנים האחרונות שיעורי עזר ותגבור בחלק מבתי הספר לקראת הבגרויות, וביתר שאת לקראת הבגרות במתמטיקה. בין היתר, מפעיל המשרד מרתונים של לימודים בקרב התלמידים ושיעורי עזר אינטרנטיים. ואולם, נראה כי חרף המאמצים לתגבר את התלמידים – ההוצאה הפרטית עבור שירותי החינוך, בהם השיעורים הפרטיים, נותרה ללא שינוי.
באשר לפערי ההוצאה עבור שירותי החינוך בין החמישון העליון לחמישון התחתון, יש לציין כי נתון דומה הוצג גם מנתוני הלמ"ס המתייחסים לשנת 2013, אז עמד הפער על פי ארבעה וחצי.
שקד יעקב, תלמידת כיתה י"א ממודיעין מספרת כי למרות שהאוכלוסייה בעיר חזקה מבחינה כלכלית, מחירי השיעורים הפרטיים גבוהים מאוד. "שיעור פרטי יכול להגיע גם ל-240 שקלים ויותר, לעיתים בשביל 45 דקות בלבד. בכיתה שלי מעל לחצי מהתלמידים נעזרים בשיעורים הפרטיים כדי להתכונן לבגרויות וכדי להשלים את החסרים של החומר הלימודי", היא מספרת.
"אם רוצים להיות מוכנים יותר, אין ברירה. ראינו את זה בעיקר לקראת הבגרות האחרונה בלשון. לא היה אפשר לקבוע שיעור פרטי בעיר לקראת הבחינה, בגלל שכולם נעזרו במורים הפרטיים. בהפסקה התלמידים שואלים אחד את השני מי המורה הפרטי. פעם שאלו על שיעורי נהיגה והיום שואלים על שיעור פרטיים. המחירים הם מאוד גבוהים והם לא תמיד מצדיקים את עצמם".
ליהי טירן, תלמידת י"א מתל אביב, מספרת כי "מחיר שיעור פרטי בתל אביב נע בין 150 ל-250 שקלים. המון תלמידים צריכים לקחת שיעורים פרטיים ומדובר על עלויות מאוד גבוהות. לא כל כך אחד יכול להרשות זאת לעצמו, במיוחד בתקופת הבגרויות. אין זמן להמשיך לתרגל או ללמוד ואנחנו חייבים להמשיך את הלימוד לאחר שעות הלימודים".
"יש כאלה שפשוט לומדים לבד ומנסים למצוא אלטרנטיבות. מורה פרטי זה הפתרון הקל, ותלמידים שלא יכולים להרשות לעצמם מתמודדים עם קושי די גדול. אני לא מרגישה שמה שבית הספר נותן זה מספיק, כי הפתרון כרגע הוא ללכת למורה פרטי או ללמוד בצורה עצמאית. אני משתדלת ללכת כמה שפחות למורים פרטיים כי זו הוצאה מאוד גדולה, אבל לפעמים אין ברירה".