ההורים על משבר הצהרונים: "לא נהיה הכיס העמוק של המדינה"
הקדמת הבחירות הביאה גזירה כלכלית על הורי הילדים שלומדים ברשויות הנחשבות חלשות מבחינה סוציו-אקונומית. "חוסר הוודאות והאיום על הצהרונים מחזיר אותנו שנים אחורה", אמר יו"ר הנהגת ההורים הארצית. הערב יחליטו ההורים על צעדיהם הבאים: "הפוליטיקאים עסוקים במשחקי כיסאות - וילדינו נופלים בין הכיסאות"
הנהגת ההורים הארצית הודיעה הערב (ב') כי לא תסכים לתוספות תשלומים שעלולות להיגבות מההורים לטובת פתיחת הצהרונים בשנת הלימודים הבאה. דבר משבר הצהרונים, שנוצר בעקבות פיזור הכנסת והמשך קיומה של ממשלת המעבר, פורסם לראשונה ב-ynet.
"הפתרון למשבר הצהרונים לא יבוא מאיתנו", אמר ל-ynet עו"ד אייל באום, יו"ר הנהגת ההורים הארצית. "לא נשמש עוד ככיס העמוק של המדינה, ולא נהיה מוכנים לשלם את התשלומים העודפים על מנת שהצהרונים יפעלו. בזמן שהפוליטיקאים עסוקים במשחקי כיסאות, הילדים שלנו נופלים בין הכיסאות".
"הציפייה מאיתנו היא שאנחנו נהיה אלו שנביא לפתרון המשבר, אבל מבחינתנו, הכתובת לפתרון היא המדינה - לא אנחנו. חוסר הוודאות והאיום על הצהרונים מחזיר אותנו שנים אחורה, במקום להתקדם. אנחנו קוראים לשרי הממשלה להתערב באופן מידי במשבר חמור זה בכדי שהילדים שלנו ימשיכו לקבל גם בשנה הבאה את מה שמגיע להם".
הערב צפויה הנהגת ההורים הארצית לקבל החלטה בדבר המשך צעדיה נוכח האיום כי בשנת הלימודים הבאה לא ייפתחו הצהרונים, המופעלים על-ידי משרד החינוך באמצעות הרשויות המקומיות.
במסגרת תוכנית הצהרונים שיזם שר האוצר משה כחלון בשנת 2017 ומופעלת בגנים ובכיתות א'-ב' בבתי הספר, פועלים הצהרונים לאחר שעות הפעילות במוסדות החינוך בסבסוד דיפרנציאלי, כך שהורים ברשויות חזקות יותר משלמים יותר מאשר אלו ברשויות החלשות. בעוד שביישובים המשויכים לאשכול חברתי כלכלי 3-1 מסבסדת המדינה את הפעילות עבור כל תלמיד בסכום של 600 שקלים לחודש, ביישובים החזקים ביותר (אשכולות 10-8) המדינה מסבסדת את הפעילות בעלות של 150 שקלים בלבד.
תושבי היישובים המשתייכים לאשכולות החלשים ביותר לא צפויים להיפגע בשלב זה, שכן הסבסוד עבור הפעלת הצהרונים ניתן להם באופן מלא ואינו מושפע מהחלטת הממשלה.
תקציב הפעלת הצהרונים מידי שנה עומד על קרוב ל-400 מיליון שקלים ובתוכנית משתתפים כ-230 אלף תלמידים ברחבי הארץ. תקצוב הצהרונים מאושר מידי שנה על ידי הממשלה, אך ספק אם ממשלת המעבר תוכל לאשר תקציב זה עד לתחילת שנת הלימודים הבאה, בהינתן הקונסטלציה הפוליטית החדשה.
אחת הדרכים לפתרון המשבר, כפי שמסתמן מצד הרשויות המקומיות, היא שעלות הסבסוד "תגולגל" להורים כך שהם ייאלצו לשלם אותה מכיסם. במכתב ששיגר יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, לראש הממשלה בנימין נתניהו בשבוע שעבר כתב כי "לשנת הלימודים הקרובה אין תקציב לסבסוד הצהרונים לכלל הרשויות באשכולות סוציו-אקונומיים 10-4, ומשמעות הדבר שההורים יישאו במלוא עלות הצהרון". כאמור, הנהגת ההורים הודיעה כי תתנגד באופן גורף לגלגול עלות הסבסוד על ההורים במערכת החינוך.
בניגוד לצהרונים: משבר בינוי הכיתות צפוי להיפתר
פיזורה של הכנסת הוביל גם לעיכוב בתקציבים ייעודים שהובטחו למשרד החינוך בגובה של כשני מיליארד שקלים לטובת הפעלת כמה פרויקטים חינוכיים. עם ההחלטה על פיזור הכנסת עלה חשש כי התקציבים הללו, אשר יועדו בין היתר להשלמת תוכניות המשרד לבינוי כ-1,600 כיתות, להפעלת תוכניות לנוער בסיכון ותקצוב ארגוני ותנועות הנוער – לא יועברו למשרד החינוך במועד המתוכנן ובכך חלק מן התוכניות לא תוכלנה להמשיך לפעול כמתוכנן.
ואולם, מחר צפויה להתכנס ועדת הכספים של הכנסת ובמסגרת העברות תקציביות לכלל משרדי הממשלה שיידונו בהצבעה – גם תקציב זה צפוי להיות מאושר. במערכת החינוך מעריכים כי בכך המשבר ייפתר.
עניין נוסף שעלול להיתקל בקשיים הוא אישור גובה תשלומי ההורים למוסדות החינוך בשנת הלימודים הבאה. ועדת החינוך של הכנסת מאשרת מידי שנה את הסכומים המותרים לגבייה, אך בעקבות פיזור הכנסת עלה שוב החשש כי הוועדה לא תתכנס בעניין. עם זאת, בימים האחרונים הגיש משרד החינוך לוועדה בקשה להתכנס ולאשר את הסכומים, וגם נושא זה צפוי להיפתר בקרוב.