שתף קטע נבחר

חדש: שבוע לפני הניתוח - החולים יידעו מי הרופא המנתח

כמעט כולנו מכירים את התופעה: מגיעים לניתוח ואין לנו מושג מי עומד לבצע אותו והאם הוא מומחה או מתמחה. התוצאה: רבים מעדיפים לשלם הון ולבחור את המנתח. אחרי שנים של חוסר ודאות החליט משרד הבריאות לחייב את בתי החולים לחשוף שבוע מראש מי מסתתר מאחורי המסכה. חלק מהרופאים טוענים: זו דרישה לא ריאלית

פרסום ראשון: משרד הבריאות צפוי לדרוש מבתי החולים לעדכן מראש מטופלים שצפויים לעבור ניתוחים שאינם דחופים מי הרופא שעתיד לנתח אותם.

  

בטיוטת חוזר משרד הבריאות שהגיעה לידי "ידיעות אחרונות" נכתב כי "באחריותו של מנהל המחלקה לדאוג לשיבוץ מנתח מומחה אחראי בכל ניתוח אלקטיבי, בהתאם לתחום התמחותו, וליידע את המטופל בדבר זהותו מוקדם ככל האפשר ולא יאוחר משבוע לפני מועד הניתוח.

 

שינוי שיבוץ המנתח האחראי, מכל סיבה שהיא, יאושר על ידי מנהל המחלקה, שידאג לשיבוץ מנתח מומחה אחר ולמסירת הודעה על כך למטופל בהקדם האפשרי".

  

עוד נכתב כי "במקרים חריגים ובאישור פרטני של מנהל המחלקה, מנתח אחראי בניתוח יכול להיות מתמחה בכיר".

 

מומחה או מתמחה? שבוע מראש תיוודע זהות המנתח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומחה או מתמחה? שבוע מראש תיוודע זהות המנתח(צילום: shutterstock)

  

קיראו עוד

מהיום: אפשר לבחור באיזה בית חולים לעבור הליך רפואי

לבחור נכון: רפואה ציבורית או פרטית?

מחקר: רוב חוות הדעת השניות מובילות לאבחנה חדשה והצלת חיים

 

"הידיעה תועיל למטופלים"

כיום, בחלק ניכר מבתי החולים המטופלים מגלים את זהות הרופא המנתח רק בבוקר הניתוח עצמו. במקרים רבים, כדי להשיג שליטה על מצב שהינו מלחיץ ממילא אנשים רבים מעדיפים לשלם אלפי שקלים ולקבוע מי יבצע את ההליך.

 

"ברפואה הציבורית ישנם מנתחים מעולים, אך מפניות שהגיעו למשרד הבריאות זיהינו צורך של המטופלים בתחושת ביטחון בנוגע לזהות הרופא שינתח אותם", מסבירה ד"ר ורד עזרא, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, "חוסר הוודאות גרם לזליגה לרפואה הפרטית, ולכן הרגשנו צורך ליצור הסדרה בתחום. אנו מאמינים כי הדבר יועיל למטופלים".

  

טיוטת החוזר כבר הועברה לגורמים המקצועיים, ביניהם מנהלי קופות החולים, ההסתדרות הרפואית וקצין הרפואה הראשית בצה"ל ובמשטרה.

  

אולם בבתי החולים כבר התעוררה ביקורת על החוזר. לטענת גורמים שונים, הנוהל החדש לא תואם את המציאות בשטח. טענה אחת היא שההנחיה עלולה לגרום לכך שמטופלים יביעו את מורת רוחם מזהות המנתח ששובץ להליך שלהם.

 

פרופסור יורם קלוגר, יו"ר איגוד הכירורגים של ההסתדרות הרפואית, הוסיף כי "אין ספק שבמצב אוטופי ניתן היה להכין לו"ז שבוע ימים מראש, אבל במציאות היומיומית הקיימת במערכת הציבורית זה לא ריאלי עקב אילוצי המחלקה, מקרים דחופים המבטלים מקרים אלקטיביים, וכיוצא בזאת".

  

אולם מתברר שיש מוסדות שכבר הרימו את הכפפה בעצמם. לפני כחודש השיק בית החולים וולפסון שירות המאפשר לבחור מנתח בכלל המחלקות. בבתי החולים שיבא, איכילוב ורמב"ם קיימת אפשרות לבחירת המנתח בחלק מהמחלקות. עכשיו, אם לא יהיה שינוי, זה יהפוך לסטנדרט.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מי יהיה המנתח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים