לעיני הילדים: הוצאות להורג בצפון קוריאה
ארגון זכויות אדם מסיאול ראיין מאות עריקים צפון קוריאנים, במחקר על משטר האימים של קים ג'ונג און. לפי העדויות גם מי שגנב פרה נידון למוות: "כיתות יורים הורגות אותם בשווקים ובבתי ספר, הגופות מושלכות בהרים"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הדו"ח של ארגון זכויות האדם TJWG התפרסם אחרי ארבע שנות מחקר וראיונות עם 610 עריקים צפון קוריאנים, שברחו מארצם וחיים בדרום קוריאה. "הוצאות להורג בפומבי נועדו להזכיר לאזרחים את המדיניות הספציפית של השלטון", אמרה שרה סון, שניהלה את המחקר. "הסיבה השנייה, והעוצמתית יותר, היא לעורר פחד בקרב אנשים מן השורה".
לפי ארגון זכויות האדם מבין 323 אתרי ההוצאה להורג 267 נמצאים במחוזות שסמוכות לגבול עם סין – האזור שממנו ברחו רוב העריקים שהשתתפו במחקר. במחקר נכתב כי ההוצאות להורג מתקיימות על גדות נהרות, בשדות, בשווקים, בבתי ספר וגם במתקני ספורט.
מבין הנידונים למוות יש גם מקורבים לשלטון או בכירים צפון קוריאנים – כמו דודו של קים ג'ונג און שהוצא להורג ב-2013 – אך רובם הם כלל לא חלק מהאליטה של פיונגיאנג. לרוב מדובר באנשים פשוטים שמוצאים להורג על עבירות כמו "גניבת נחושת ופרות", צפייה בטלוויזיה דרום קוריאנית או ניסיון להסתנן לסין.
ההוצאות להורג נערכות לרוב לעיניי מאות אנשים, לעיתים גם לעיניי אלף ויותר. בחלק מהמקרים מגיעים גם ילדים לראות את עונשי המוות. לפי המחקר הילד הצעיר ביותר שהגיע היה רק בן שבע. לפי הדו"ח לעיתים בני המשפחה של הנידון למוות – גם הילדים – נדרשים לצפות בהוצאתו להורג.
העריקים מספרים כי ברוב המקרים מתקיימות כמה הוצאות להורג במקביל. בדרך כלל הנידונים למוות מתים מול כיתת יורים. בשאר המקרים ההוצאה להורג היא בתלייה. לפני ההוצאות להורג מתקיים "משפט שדה מזורז" שבו שומע הקהל את העבירה שביצע הנידון למוות. גופות הנידונים למוות בדרך כלל לא נמסרות למשפחות אלא מושלכות בהרים, ונקברות בקברים לא מסומנים.
לפי ארגון זכויות האדם ייתכן שצפון קוריאה הפחיתה את מספר ההוצאות להורג בפומבי, לאור הלחץ הבינלאומי עליה לשנות את דרכה. "מאז 2005 התליות הפומביות הופסקו או לפחות ירדו", נכתב במחקר. "חלק מייחסים את זה ללחץ הבינלאומי".
אית'ן שין, אחד ממחברי המחקר, אמר: "למרות שבלתי אפשרי לוודא את זה נראה שמספר ההוצאות להורג בפומבי במגמת ירידה. ייתכן שההוצאות להורג בחשאי בעלייה, אבל נראה שצפון קוריאה זהירה יותר בשעה שהיא מחפשת הכרה כמדינה נורמאלית".
נזכיר כי לעיתים חלק מהדיווחים בסיאול על הוצאות להורג בצפון קוריאה מתבררים כשקריים. בכמה מקרים "קמו לתחייה" צפון קוריאנים שדווח על הוצאתם להורג, או על שליחתם למאסר ממושך.