דו"ח שבוע הספר: תוך עשור - גידול של 35 אחוזים בהוצאת הספרים בישראל
לפי דו"ח מקיף שמפרסמת הספרייה הלאומית לכבוד שבוע הספר, בשנה החולפת פורסמו 8,571 ספרים בישראל. הביוגרפיות משגשגות, וכך גם הפנטזיה, המדע הבדיוני והספרים המוקלטים. אצל החרדים, לפחות 78 אחוזים מהסיפורת נכתבה על ידי נשים. סעיף מיוחד בדו"ח מוקדש לעלייה במספר ספרי הילדים והנוער העוסקים במוגבלויות
לקראת אירועי שבוע הספר שנפתחים היום (ד'), הספרייה הלאומית מפרסמת את נתוני הוצאת הספרים בשנה שחלפה. על פי הדו"ח רחב ההיקף, ב-2018 נרשמה עלייה משמעותית במספר הספרים שיצאו לאור, ובהשוואה לפני 10 שנים, מדובר בגידול של 35 אחוזים בהוצאת הספרים.
על פי הנתונים, בשנת 2018 פורסמו 8,571 ספרים, לעומת 7,692 בשנה שקדמה לה. בשנת 2008 המספר עמד על 6,326 בלבד. 91 אחוזים מהספרים שנרשמו בספרייה הלאומית בשנת 2018 ראו אור בשפה העברית, כשבמקום השני נמצאת השפה האנגלית, עם 3.9 אחוזים. אחריהן ניצבות ערבית עם 2.9 אחוזים ורוסית עם 1.1 אחוזים. בין 22 השפות שבהן הודפסו ספרים בישראל ניתן למצוא גם גרמנית, צרפתית, הולנדית ורומנית.
מבין ספרי 2018, 85.6 אחוזים היו ספרי מקור. מבין הספרים המתורגמים, הרוב תורגמו מאנגלית - 62.6 אחוזים. מתוך אלפי הספרים שראו אור, רק 1,280 ספרים השתייכו לקטגוריות פרוזה (844 ספרי סיפורת ו-88 קבצי סיפורים) ושירה (348 ספרים). הדו"ח של הספרייה הלאומית גם בדק באילו נושאים עסקו ספרי הפרוזה - מקור ותרגום כאחד. עולה כי 20.7 אחוזים מהספרים עסקו ביחסי גברים-נשים, ומתוכם 84 הוגדרו רומן-רומנטי. עם זאת, העלילה על מה שבינו ובינה מתלווה לרוב לעלילה נוספת, מתחומי הריגול, כספים, פרשיות היסטוריות ועוד.
מיוחד לשבוע הספר: סופרים ממליצים על ספרי השנה שלהם
כאשר בודקים את הנתונים בקרב הציבור החרדי, מגלים כי לפחות 50 ספרי פרוזה יצאו מן הקהילה בשנת 2018, וכמעט כולם - 94 אחוזים - ספרי מקור. מתוך אלו, 78 אחוזים נכתבו על ידי נשים באופן גלוי, ו-6 אחוזים פורסמו תחת שם עט שאינו משתייך לשום מגדר. על פי הספרייה הלאומית, רצונם של המחברים להסתיר את זהותם עשויה להיות קשורה בעובדה שמדובר ב"ספרות חול", הפונה בעיקר לקהל הנשים החרדיות, ולא ב"ספרי קודש" הפונים בעיקר לגברים. 26 אחוזים מהספרים שנכתבו על ידי חרדים עסקו השנה במשפחה והורות. הנושאים הפופולריים הבאים, בסדר יורד: מתח, שירה, יחסי גברים ונשים, שואה ורומנים היסטוריים סביב דמויות מגדריות.
בשנת 2018 נקלטו בספרייה 1,045 ספרי ילדים ונוער, 11 ספרים פחות מבשנה שקדמה לכך - הבדל מזערי. רבים מספרי הילדים שיוצאים לאור בישראל אינם ספרי מקור, אלא ספרים מתורגמים, בעיקר מנאגלית. עם זאת, בעוד שבציבור הכללי 65.6 מספרי הילדים נכתבו במקור בעברית, בקרב הציבור החרדי מדובר ב-93 אחוזים. לילדי הגיל הרך פורסמו 86 ספרים, בהדפסה על קרטון. נתונים נוספים עוסקים בספרי המדע הבדיוני והפנטזיה - על פי הדו"ח, 73 ספרים יצאו לאור בסוגות האלו ב-2018, ורובם המכריע - 89 אחוזים - יועדו לבני נוער. מרבית הספרים האלה תורגמו משפות שונות. בספרייה הלאומית מציעים כי מגמת הגידול הזו קשורה בשגשוג של המדע הבדיוני והפנטזיה בטלוויזיה, בקולנוע ובמשחקי המחשב.
לפחות 1,330 ספרים בנושאי יהדות ומחשבת ישראל יצאו לאור בשנת 2018. ההוצאות הפרטיות מובילות בתחום, ויותר אנשים פרטיים הוציאו ספרים בנושאים אלו מכל קבוצת מו"לות אחרת. גם סוגת הביוגרפיה נפוצה יחסית בישראל ובשנת 2018 יצאו לאור למעלה מ-400 ביוגרפיות, מהן 48 ביוגרפיות המספרות את סיפורם של אנשים ששרדו את השואה. רובם של ספרים אלו נכתבו בידי הדור השני והשלישי של המשפחה. ביוגרפיות נוספות נכתבו על ידי אנשים המתעדים את שורשי משפחתם ואת מסע העלייה לארץ ישראל וההתיישבות בה. מדובר בגידול של כ-20 אחוזים ביחס לשנה שעברה. זהו גידול משמעותי גם ביחס לשנים הקודמות בעשור האחרון, שהממוצע בהן עמד על כ-300 ביוגרפיות חדשות שיצאו לאור מדי שנה.
וישנם גם ספרי פנאי. ב-2018 יצאו לאור בישראל 276 ספרים בקטגוריה זו והם מתחלקים לכמה נושאים: 73 מדריכי טיולים; 34 ספרי בישול במגוון רחב של תחומים - מבישול מהיר ועד טבעוני; 47 ספרים נכתבו על העצמה ועזרה עצמית ועוד מגוון תחומים. בספרייה הלאומית בדקו גם את תפוצתם של ספרים דיגטליים וספרים מוקלטים. לפי הנתונים שאספו, בשנת 2018 נקלטו אצלם 430 ספרים דיגטליים שיצאו לאור באותה שנה, ו-550 ספרים מוקלטים. עם זאת, לא צוין בדו"ח כמה מבין הספרים המוקלטים הם ספרים חדשים.
פרק מיוחד בדו"ח של הספרייה הלאומית מוקדש השנה ליחס לאחר ולשונה בספרות הילדים והנוער, מאז קום המדינה ועד היום. על פי הספרייה, "ספרות זו מהווה בבואה לנורמות, לעמדות ולערכים שמחברי הספרים ניסו להטמיע לאורך השנים בקרב קהל הקוראים הצעיר ובמובנים רבים השינויים שחלו בספרות הילדים משקפים גם את התמורות שעוברת החברה הישראלית בדרך וביכולת להכיל ולקבל קבוצות ובודדים 'אחרים'". בספרייה מספרים כי בראשית שנות המדינה הצעירה לא נרשם כמעט עיסוק ספרותי בילדים בעלי לקויות, ילדים על הרצף האוטיסטי ונכים, וכי שינוי משמעותי החל להתרחש משנת 2000 ואילך. משנה זו ועד היום יצאו לאור 78 ספרי ילדים שהנושא המרכזי שלהם הוא ילדים עם לקויות פיזיות וקוגנטיביות. מגמת העלייה הוכפלה מאז 2010 ובשמונה השנים האחרונות יצאו לפחות 52 ספרים שבהם הדמות הראשית היא ילדה או ילד בעל צרכים מיוחדים - 11 מהם יצאו בשנת 2018. בספרייה מציינים כי מדובר ב"נתון מדהים".
לפי הספרייה, ההבדל איננו רק מספרי אלא גם מהותי: "הספרים בשנים האחרונות משקפים את היחס המשתנה של החברה אל הילדים עם הלקויות. הם אינם מנסים 'לתקן' את אותם ילדים, כי אם מסבירים ומתארים עבור הילדים כיצד באה לידי ביטוי ההפרעה או הלקות וכיצד אותם ילדים מתמודדים איתה. בחלק מהספרים היחס הדואלי כלפי השונה עדיין קיים, לרבות הכתיבה על ההדרה והרתיעה מהאחר והשונה, אך המגמה היא לקבל ולהכיל ילדים אלו בחברה".