מחקר: קשר בין אפטות חוזרות לסיכון לחלות בסרטן
המחקר גילה כי לאבחון של אפטות חוזרות יש קשר לסרטן הצוואר והראש, הכבד, הלבלב, השד, העור, הערמונית, המעי הגס ואף לסרטן ממקור המטולוגי (דם). החוקרים ממליצים לעקוב אחר מתרפאים על מנת לשלול התפתחות סוגי סרטן מסוימים
אפטות (כיבים) בפה גורמות לאי נוחות, הגבלה באכילה וכאבים רבים. יש המייחסים את הופעתן לחוסר בתזונה, חוסר בשעות שינה, חולשה של המערכת החיסונית, חוסר איזון הורמונלי, או גורמים גנטיים.
מחקר חדש חושף כעת כי אפטות חוזרות ונשנות או בשם המקצועי של המחלה, אפטוס סטומטיטיס חוזרת (Recurrent Aphthous Stomatitis- RAS ), הנחשבת למחלה רירית נפוצה מאוד, עלולה להוות סימן מוקדם או גורם סיכון לסוגים שונים של מחלות סרטן.
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
רבע מהאוכלוסייה סובלת
אפטות הם כיבים קטנים ועגולים בחלל הפה המכוסים שכבה דקה לבנה-צהובה והילה אדומה מסביב. כ- 25% מהאוכלוסייה הכללית סובלים מאפטות בחלל הפה כאשר ללמעלה מ-50% מחולים אלו האפטות חוזרות מדי שלושה חודשים.
המופע הקליני של אפטות מתחלק לשלושה סוגים:
מיינור- כיבים קטנים עד 1 ס"מ הנוטים לעבור תוך 10-14 יום ללא הצטלקות
מייג'ור- כיבים גדולים יותר הנמשכים שבועות ואף חודשים ומותירים צלקת
הרפטיפורם- מקבץ גדול וצפוף של כיבים קטנים הדומים למחלת ההרפס.
לטענת החוקרים, עד היום טרם הוכח קשר סטטיסטי כלשהו בין הופעת אפטות למחלת הסרטן, וישנם מאמרים בודדים בלבד שמצביעים על אפשרות שכזאת.
מטרת המחקר, שנערך בטאיוואן והתבסס על למעלה ממאה אלף משתתפים בהם נערך מעקב של לפחות חמש שנים, היה לבדוק אם ישנו קשר בין אפטוס סטומטיטיס חוזרת לבין סוגי סרטן מסוימים.
המחקר התבסס על איסוף הממצאים הקליניים שנמצאו בידי החוקרים. משתתפי המחקר נחלקו לשתי קבוצות ביחס של 1:1: מתרפאים עם אפטוס סטומטיטיס חוזרת, וקבוצת ביקורת של מתרפאים ללא המחלה. במהלך המעקב, זוהו גם משתתפים שאובחנו במחלת הסרטן.
מהמחקר עולה כי לאבחון של אפטוס סטומטיטיס חוזר יש קשר לסרטן הצוואר והראש, הכבד, הלבלב, השד, העור, הערמונית, המעי הגס ואף לסרטן ממקור המטולוגי (דם).
לחלק מסוגי הסרטן הייתה עלייה קלה בשכיחות בחולים הסובלים מאפטות אולם לסרטן הערמונית ולסרטן ממקור המטולוגי, הסיכון עלה בחמישים ושישים אחוז בהתאמה. בנוסף, גברים שסובלים מסטומטיטיס חוזרת בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן מנשים הסובלות מהמחלה.
החוקרים ממליצים לעקוב אחר מתרפאים הסובלים מאפטות חוזרות ונשנות על מנת לשלול התפתחות סוגי סרטן מסוימים.
הכותב הינו רופא שיניים ומנהל מחלקת בקרה בכללית סמייל