עליית מדרגה: בלוני נפץ התפוצצו בעוטף עזה
אחרי שבמהלך היום התמודדו כוחות הביטחון עם מספר שריפות שנגרמו עקב בלוני תבערה, אחר הצהריים שוגרו בלונים שנשאו מטעני נפץ והתפוצצו מעל יישוב במועצה האזורית אשכול. תושבים: "חלונות הבית רעדו"
טרור הבלונים שוב שובר שיאים: היום (יום ד') אחר הצהריים שוגרו מרצועת עזה בלונים שנשאו מטעני נפץ והתפוצצו מעל ישוב במועצה האזורית אשכול. הפיצוץ נשמע היטב ותושבים סיפרו כי "חלונות הבית רעדו". במהלך היום התמודדו כוחות הביטחון עם שמונה שריפות בעוטף עזה.
אחצ מהשריפות שפרצו היום כילתה יותר מ-50 דונמים של חיטה באזור קיבוץ נחל עוז. בנוסף פרצו שריפות ביער בארי ויער כיסופים. בכל מוקדי האש פעלו צוותי קק"ל וכוחות צה"ל וכן רכזי הביטחון.
מדוברות הכבאות והצלה במחוז דרום נמסר כי: "צוותי כיבוי, קק"ל, רט"ג, וגרורים צבאיים פעלו היום בגזרת מועצה אזורית אשכול בחמש שריפות ובגזרת מועצה אזורית שער הנגב בשתי שריפות, ובנתיבות בשריפה אחת. על כל השריפות הושגה שליטה ולאחר חקירה שבוצעה ע"י חוקר שריפות מכבאות והצלה נתיבות ואשקלון נקבע השריפות נגרמו מבלוני תבערה".
גדי ירקוני, ראש מועצת אשכול אמר היום: "אנחנו מודאגים ממגמת העליה בטרור ההצתות והפגיעה בטבע ובחקלאות שלנו. זו שנה שניה שאנחנו שומעים שהטרור חייב להיפסק ובינתיים הוא ממשיך והופך לשגרת חיינו. תושבי אשכול מצפים וזכאים לקיץ שמח, שקט ונטול ריח שריפות בבתים שלהם, כמו כל אזרחי ישראל".
"זו תחרות בין הבלון לקומביין"
אתמול פרצו שריפות בכמה מוקדים ביער כיסופים וביער בארי שבאזור המועצה אזורית אשכול, וביער שוקדה שבמועצה האזורית שדות הנגב. כל השריפות נגרמו כתוצאה מבלוני תבערה שהופרחו מרצועת עזה. בהמשך פרצה שריפה בשדה חיטה שנקצר באזור קיבוץ גבים במועצה האזורית שער הנגב, ונבדק חשד ולפיו היא גם נגרמה מבלון תבערה.
כוחות כיבוי של קק"ל ורכזי הביטחון של יישובי עוטף עזה הגיעו למוקדי האש והשתלטו על הלהבות. בתגובה, הודיעה ישראל על צמצום מרחב הדיג בעזה מעשרה לשישה מיילים. מאז החלה עונת הקיץ פרצו יותר מ-80 שריפות בעוטף עזה שנגרמו כתוצאה מבלוני תבערה.
על ההתמודדות של התושבים עם המצב המייאש אמר ניר: "אין פתרון קסם. אנחנו בכוננות כל הזמן, יש משקיפים, ומדווחים, אבל עד שמגיעים לחלקה אז הרוח מכלה את כל מה שהיא יכולה לכלות, ועד שמצליחים לכבות או למגן את שאר השדה".
-כשאתה שומע שישראל מצמצמת ומרחיבה את מרחב הדיג וחוזר חלילה, זה נראה לך כמו פעולות סבירות שיכולות לתרום לבעיה שלכם?
"זה נראה לי מגוחך. זה שמכניסים מיליוני דולרים גם מגוחך. צריכים לעשות מעשה יותר פוליטי, יותר עוצמתי, יותר עם מעוף, מחשבה הלאה, ולא להגיב על כל בלון ששורף שדה".
-אם המצב ימשיך כך לאורך הקיץ תצליחו לעמוד בנזקים?
"על הנזקים מפצה מס הרכוש. אנחנו מנסים למזער כמה שיותר את הנזקים, מנסים לסיים את הקציר כמה שיותר מוקדם ומהר, זו תחרות בין הבלון לקומביין, מי ישיג את מי".
הרמטכ"ל אביב כוכבי התייחס היום למצב בדרום בטקס התייחדות עם חללי חטיבת הנח"ל ואמר לחיילי החטיבה כי "לאורך השבועות והחודשים האחרונים ראיתי אתכם לא פעם עומדים על המשמר בגבול רצועת עזה ומבטיחים את בטחונם של תושבי הדרום. מתמוודדים עם ניסיונות חדירה, מטעני חבלה והפרות סדר, תוך הפגנת שיקול דעת נחישות ומקצועיות. כעם אשר נלחם על זכותו לחיות במדינה עצמאית ריבונית ומשגשגת אל לנו לשכוח כי עודנו נדרשים לעמוד איתן נגד צבאות טרור המקיפים אותנו".
פיקוד העורף שינה את מערך ההתרעה
ברקע גל השריפות המתחדש עקב בלוני התבערה, שונה היום מערך ההתרעה של פיקוד העורף. במסגרת השינוי הופסק השימוש במספרי פוליגונים בעת אזעקה (לדוגמה מפלסים 221), וכעת מצוין שם היישוב. כמו כן, יופסק השימוש במערכת איכון משותפת לכמה ישובים. המשמעות: אם בעבר האיכון היה לכיון שדרות והאזעקה הופעלה בשדרות וניר עם, ממחר יהיה איכון נפרד לשדרות ולניר עם. אם האיכון יהיה בשטח בין שני ישובים, תופעל אזעקה בשניהם, בהתרעה נפרדת לכל ישוב.
הערים הגדולות בארץ (ירושלים, באר שבע, תל אביב, חיפה ואשדוד) חולקו לרובעים וההתרעות יתייחסו למיקום ספציפי. לדוגמה, אם איכון הנפילה הוא לכיון שכונת נחל בקע בבאר שבע, לא תופעל אזעקה באזור מרכז העיר ובכלי התקשורת יהיה כתוב "באר שבע דרום". המטרה של פיקוד העורף היא שעם הזמן יידע כל תושב להבחין בין אזעקה ביישוב שבו הוא נמצא לבין אזעקה רחוקה ולא רלוונטית.
זהו מכפיל כוח משמעותי בהצלת החיים, כי כעת התושבים יהיו יותר ממושמעים ויידעו שאם הם שומעים אזעקה אז היא מכוונת רק אליהם", הסביר ראש ענף התרעה בפיקוד העורף, סא"ל שלומי ממן. "המהלך יסייע לשמירת על התפקוד הרצוף: מוסדות חינוך, בתי חולים ומפעלים חיוניים יעצרו פחות בגלל אזעקות אזוריות. זה גם יחזק את החוסן הלאומי שכן הרבה פחות אנשים ייחשפו לאזעקות בזמן אמת".