שתף קטע נבחר
 

פעם נתניהו היה נגד הדרת נשים

סיפור קצר על ישיבת ממשלה מ-2011, בשיאה של שרשרת אירועי הקצנה דתית באותם ימים. הרבה השתנה מאז. כלומר, מדינת ישראל הלכה אחורה

 

הדרת צעירה בת 17 עלתה במה יום העצמאות עיריית רמת גן  נתן גושן ()
נתן גושן ובת ה-17 שהתבקשה לרדת מבמת יום העצמאות

"כפי שלחרדים ולדתיים ישנם נושאים שחשובים להם ושלא יתפשרו עליהם, כך גם לחילונים יש כאלה, והדרת נשים ושירת נשים הם דוגמה לכך", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו במהלך ישיבת הממשלה. הייתי שם. זאת הייתה ישיבת ממשלה שהתקיימה בנובמבר 2011. הודעתי בה כי ועדת השרים למעמד האישה בראשותי תדון בשורה של סוגיות בעניין הדרת נשים שהסעירו אז את המדינה.

 

 

חודשיים לפני כן הודחו צוערים מקורס קצינים משום שיצאו מאירוע שבו שרו נשים. ההדחה גרמה לסערה ציבורית ופילגה את רבני הציונות הדתית. היו שסברו, למשל הרב שרלו, שעל החיילים היה להישאר באירוע, בעוד שהרב זלמן מלמד גרס שלחיילים דתיים אסור להשתתף באירוע שבו נשמעת שירת נשים ואף יש להדיח את המג"ד.

 

חברת כנסת חדשה, כיום כבר סגנית השר ציפי חוטובלי, הניחה הצעת חוק שלפיה לחיילים דתיים תוענק חסינות מפני הדחה במקרה של סירוב להשתתף בטקס שבמהלכו ישירו נשים, וקבעה כי הגוף המוסמך להחליט עבור החיילים יהיה הרבנות הצבאית. מי שהיה אז הרב הצבאי הראשי הוא היום יו"ר איחוד מפלגות הימין ומועמד לתפקיד שר החינוך, הרב רפי פרץ. אז הוא נתן גיבוי למפקד בנימוק שזאת לא הייתה פעילות פנאי. האם היה נוהג כך כיום?

 

"איני מבין את ההקצנה הזו", אמר השר לשעבר דן מרידור באותה ישיבת ממשלה. "דורות של חיילים שירתו בצבא ותמיד היו להקות צבאיות שכללו חיילות ואף פעם זה לא הפריע לאף אחד".

 

אם ב-2011 התעוררה סערה ציבורית עזה, והתקיימה ישיבת ממשלה סוערת לא פחות, הרי שמאז, בתהליך זוחל, החיילים כבר לא צריכים לצאת מהטקסים בגלל שירת נשים. הנה, ממש לפני שבועות ספורים, בטקס יום הזיכרון בהשתתפותם של מאות חיילים, אסר מג"ד על חיילות בבסיס בדרום לשיר במהלך הטקס כדי שלא לפגוע ברגשות הבנים המשרתים. הן נאלצו לדקלם את השירים. מחזה אבסורד.  

 

בת 17 מתבקשת לרת מהבמה ביום העצמאות

בת 17 מתבקשת לרת מהבמה ביום העצמאות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

השבוע התפרסם כאן תיעוד המראה כיצד באירוע יום העצמאות ברמת גן ניסה הזמר נתן גושן לאפשר לאחת המעריצות שעלתה לבמה לשיר איתו, אבל מנהל מחלקת התרבות התורנית בעירייה עלה לבמה ומנע זאת. גושן הנבוך הקדיש למעריצה את השיר. עוד אבסורד.

2011 הייתה שנה קריטית בכל הנוגע לפגיעה בזכויות נשים ולהדרתן. נאסר על נשים בבתי עלמין מסוימים להספיד את מתיהן וללוותם לקבורה; נשים נאלצו לעלות לאוטובוסים בקווים מסוימים בדלת האחורית ורדיו "קול ברמה" אסר באופן גורף להעלות לשידור נשים. הייתה תחושה כללית שחזרנו מאות שנים לאחור. תחושה של מצור.

 

על רקע כל אלה ועוד אימצה הממשלה בסוף 2011 את החלטות ועדת השרים בראשותי. בעקבות החלטה זו יצאו חוזרים והנחיות של נציבות שירות המדינה, עודכנו ותוקנו הרישיונות לחברה קדישא, משרד התחבורה הקים ופרסם קו חם לנשים המוטרדות בעת נסיעתן באוטובוסים, והוקם צוות בין-משרדי.

 

התקדמנו. זה לא הספיק. צוות שמינה היועץ המשפטי לממשלה ישב על המדוכה, ובמרס 2014 הגשנו, שרת המשפטים דאז ציפי לבני ואנוכי, דו"ח משותף שכלל החלטות למימוש השוויון המגדרי ומניעת הדרת נשים.

 

עצם ההכרה של ממשלת ישראל הייתה בגדר התקדמות, אבל מתברר שאף שלכאורה חל שיפור במעמדן של נשים בישראל, עם כל צעד קדימה אנחנו עושים גם צעד או שניים לאחור. עדיין שורפים או תולשים כרזות של נשים, עדיין שירת נשים אסורה בחלק מהמקומות, הפרדה בחינוך בין בנים לבנות זוחלת יותר ויותר, והכי חמור: על פי פרסומים, בטיוטת ההסכם הקואליציוני בין הליכוד ליהדות התורה נכלל סעיף של ביטול איסור ההפרדה בין גברים לנשים. כלומר, כל ההישגים שהושגו בהחלטות של ממשלות שנתניהו עמד בראשן - בטלין ומבוטלין.

 

אמרו מעתה: דברי נתניהו שבהם פתחתי, שלא תהיה הדרת נשים, הם היסטוריה. זה היה בנימין נתניהו של 2011, בנימין נתניהו של 2019 הוא אדם אחר.

 

נקווה שדוברו, שאמר אחרי שסמוטריץ' לא מונה כשר משפטים "הלכה מדינת ההלכה" – לא יצטרך לאכול את הכובע או את השטריימל, יחד עם כולנו.

 

  • לימור לבנת כיהנה כשרה מטעם הליכוד

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
לימור לבנת
צילום: עידו ארז
מומלצים