לגליזציה לקנאביס? תנו למחשב לשכנע אתכם
מערכת הבינה המלאכותית Project Debater שפותחה על-ידי IBM בישראל קיבלה יותר מאלף טיעונים בעד ונגד - והצליחה לייצר שני נאומים קוהרנטיים וברורים בעד ונגד לגליזציה של קנאביס. מי ניצח בסוף? צפו
ענקית המיחשוב IBM ערכה היום (ה') בכנס Think בתל אביב ניסוי ראשון מסוגו באמצעות מערכת Project Debater שפותחה בישראל. המשתתפים בכנס ניסחו יותר מאלף טיעונים בעד ונגד לגליזציה של קנאביס ובסופו
של דבר ניסחה המערכת המבוססת על בינה מלאכותית
(AI) שני נאומים בנושא - ללא התערבות אנושית.
Project Debater נולד בישראל לפני יותר משש שנים ובתחילת השנה הוצג בסן פרנסיסקו, שם התמודד ראש בראש עם הריש נטרג'ן, אחד מאלופי הדיבייט, בניסיון להכריע בוויכוח אם הממשלה צריכה לסבסד מעונות יום לילדים בארה"ב. הנואם האנושי אמנם הצליח לשכנע את הנוכחים וניצח באותו דיבייט, אבל המכונה של IBM יצרה נאומים קוהרנטיים שהותירו רושם רב.
איך זה עובד? המערכת אינה יודעת מראש על נושא הדיון, אך בזיכרון שלה ישנם כ-400 מיליון מאמרים מעיתונים מכתבי עת שאליהם היא ניגשת ברגע האמת. זאת לא משימה פשוטה בכלל - היא צריכה למצוא ולבודד טיעונים שרלוונטיים לצד שלה וליצור מהם נאומים ברורים שמסודרים לפי נושאים. במקביל, היא גם מחפשת טיעונים שתומכים בטענות של הצד הנגדי על מנת להתכונן לנאום התגובה שתיתן.
הפעם החליטו ב-IBM לעשות משהו שונה: המשתתפים בכנס Think התבקשו לשלוח טיעונים בעד ונגד לגליזציה של קנאביס באמצעות הסמארטפון. 62 אחוזים מהטיעונים שהתקבלו היו בעד ו-38 אחוזים נגד. המערכת השתמשה אך ורק בטיעונים הללו כדי לייצר שני נאומים - בעד ונגד.
"קנאביס הרבה פחות מסוכן מאלכוהול, שחוקי ברוב המדינות בעולם. לאנשים יש זכות לעשות מה שהם רוצים עם גופם. קנאביס פחות מזיק מסמים חוקיים כמו אלכוהול וטבק. למעשה, לקנאביס יש יתרונות רפואיים, מטיפול בגלאוקומה ועד למניעת אפילפסיה", הצהיר הדיבייטר בנאום הבעד שלו.
בנאום הנגד, לעומת זאת, הזהיר המחשב כי "קנאביס עלול להפוך לסם כניסה שיוביל לשימוש בסמים כמו קוקאין והרואין. לא צריך להפוך אותו לחוקי מפני שהוא פוגע במוח ויכול לגרום להתנהגות לא-הגיונית ואולי מסוכנת".
אז מי ניצח בסופו של דבר? הקהל התבקש להצביע ונאום הבעד זכה ברוב מוחץ - 76 אחוזים מול 24 אחוזים.