המכלית עדיין בוערת, איראן רומזת: התזמון חשוד
שתי מכליות הנפט שהותקפו הבוקר במפרץ עומאן, אחת מהן יפנית, נפגעו ממש בשעה שחמינאי נפגש עם ר"מ יפן וקיבל ממנו מסר מטראמפ על הגרעין. טהרן: "המילה 'חשוד' אפילו לא מתחילה לתאר את זה". המכלית הנורבגית עדיין עולה באש, איראן שהואשמה בתקיפה דומה בחודש שעבר: "הצלנו 44 מלחים"
סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א דיווחה בצהריים (יום ה') כי מכלית הנפט הנורבגית Front Altair, אחת משתי המכליות שככל הנראה הותקפו הבוקר במפרץ עומאן, טבעה, אולם החברה המנהלת את המכלית הכחישה את הדיווח הזה, ומסרה כי לפי עדי ראייה מכלי שיט סמוך – המכלית עדיין בוערת.
שר החוץ של איראן, שהואשמה בעבר בתקיפת מכליות באותו האזור, פרסם בצהריים הודעה שבה כינה את התקרית במפרץ עומאן "חשודה" וקרא למדינות האזור להתכנס ולקיים שיחות בנושא. "המילה 'חשוד' אפילו לא מתחילה לתאר את מה שכנראה אירע הבוקר", נמסר בהודעת שר החוץ מוחמד ג'וואד זריף. בהודעה הודגשה העובדה שההתקפות על המכליות, אחת מהן של חברה יפנית, אירעו ממש בשעה שמנהיג איראן עלי חמינאי נועד עם ראש ממשלת יפן שינזו אבה, שהביא עמו לטהרן מסר מנשיא ארה"ב דונלד טראמפ על סוגיית הגרעין.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המגזין Tradewinds, העוסק בענייני תובלה ימית, דיווח הבוקר כי המכלית Front Altair נפגעה מטיל טורפדו. האירוע התרחש מול חופי פוג'יירה שבאיחוד האמירויות, אותו אזור שבו הותקפו לפני כחודש ארבע מכליות אחרות. כלי תקשורת בנורבגיה דיווחו כי אש פרצה על המכלית וכי כל 23 אנשי הצוות פונו ממנה. המכלית הייתה בדרך מקטאר לטייוואן.
זמן קצר לפני כן או אחרי כן נפגעה באזור מכלית נוספת, Kokuka Courageous, הנושאת דגל פנמה. היא הייתה בדרך מנמל בסעודיה לסינגפור. מכלית זו שייכת לחברת הספנות היפנית Kokuka Sangyo, ולפי נשיא החברה היא הותקפה פעמיים במהלך שלוש השעות שעברו עד שכל 21 אנשי הצוות פונו ממנה. נזק נגרם לצדה הימני, ואיש צוות אחד נפצע באורח קל מאוד. לדברי החברה המנהלת אותה, המכלית נמצאת כעת כ-130 קילומטרים מפוג'יירה ולא נשקפת לה סכנת טביעה. במכלית היה מטען של מתנול, ולדברי החברה לא נגרם לו נזק.
עדיין לא ברור מי אחראי לתקיפת המכליות, אבל הדיווחים על התקרית מגבירים שוב את החשש מהתלקחות במפרץ הפרסי על רקע איומי המלחמה שמשמיעות זו נגד זו ארה"ב ואיראן. מפרץ עומאן שוכן בכניסה למצר הורמוז, נתיב ימי שדרכו עובר חלק עצום מאספקת הנפט העולמית, ולכן לכל תקרית ביטחונית בו עשויה להיות השפעה גדולה על השווקים לטווח הארוך. כבר הבוקר, בשעות שאחרי הפיצוצים, עלה מחיר הנפט בשיעור של עד 4%. בשבועות האחרונים הואשמה טהרן על-ידי גורמים בארה"ב ובאירופה באחריות למתקפה על ארבע המכליות בחודש שעבר, אך היא דוחה בתוקף את ההאשמות.
חמינאי לשינזו אבה: לא מאמין לטראמפ
הבוקר, כמה שעות אחרי התקרית במפרץ עומאן, דיווחה הטלוויזיה הממלכתית של איראן כי ספינות איראניות הצילו 44 אנשי צוות משתי המכליות ופינו אותם לנמל איראני. ממש באותה שעה, כאמור, נפגש מנהיג איראן חמינאי עם ראש ממשלת יפן שינזו אבה, שהוא ראש הממשלה היפני הראשון שמגיע לטהרן מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. יפן חוששת מהשפעת המתיחות בין ארה"ב לאיראן על שוק הנפט, ובודקת אפשרות לפשר בין הצדדים.
בתום הפגישה דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" כי חמינאי אמר לאבה, שבא לטהרן עם מסר מנשיא ארה"ב דונלד טראמפ: "אני לא חושב שטראמפ ראוי להחלפת מסרים כלשהי, ואין לי שום תשובה בשבילו עכשיו או בעתיד". הסוכנות דיווחה כי בפגישה הדגיש חמינאי לאבה שאיראן "בשום אופן לא תשוב לנהל משא ומתן עם ארה"ב" – משא ומתן שאותו הגדיר "ניסיון מר".
לפי "פארס", בפגישה אמר חמינאי לאבה שאיראן מתנגדת לייצור נשק גרעיני, אך הדגיש בפניו גם שהוא אינו מאמין להצעתו של טראמפ לנהל "משא ומתן כן". הוא טען בפגישה כי הבטחתו של טראמפ שלא לחתור להחלפת המשטר בטהרן היא שקר.
זמן קצר אחרי הפגישה בין השניים מסר משרד המסחר היפני כי בשתי המכליות שהותקפו הבוקר היה מטען ש"קשור ליפן".