שתף קטע נבחר

 

רוסיה, סנקציות ו-F-35: טורקיה וארה"ב ראש בראש

ארה"ב השעתה אימונים של טייסים טורקים ב-F-35 ומאיימת לסלק את אנקרה מתוכנית מטוסי הקרב ולהטיל עליה סנקציות, בגלל החלטתה לרכוש טילי S-400 מרוסיה. בתגובה פומבית ראשונה על מכתב האזהרה מוושינגטון אמר שר החוץ הטורקי: "איש לא יציב לנו אולטימטום"

שר החוץ של טורקיה, מלבוט צ'בושולו, הבהיר בצהריים (יום ה') כי ארצו לא תחזור בה מהחלטתה לרכוש טילי S-400 מרוסיה, למרות אזהרת ארה"ב שאם תמשיך בהליך הרכישה – תיענש בהרחקה מתוכנית מטוסי הקרב F-35 האמריקנית ובסנקציות מצד ארה"ב.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מטוסים מטוס מטוסי F-35 F35 (צילום: MCT )
"היינו שותפים בייצור". ארדואן וה-F-35(צילום: MCT )

ארה"ב וטורקיה, שתיהן חברות בנאט"ו, מנהלות זה חודשים עימות פומבי על החלטת טורקיה לרכוש את מערכת הטילים מרוסיה. ארה"ב טוענת כי מהמערכת הרוסית נשקפת סכנה לפעילות מטוסי ה-F-35 שלה, שגם אותם רכשה טורקיה, ובמה שנראה כאיתות אזהרה ממשי מוושינגטון סיפרו השבוע גורמים רשמיים אמריקניים כי ארה"ב השעתה אימונים של טייסים טורקים על מטוסי F-35 בבסיס של חיל האוויר באריזונה.

 

דברי צ'בושולו היום היו התגובה הפומבית הראשונה של טורקיה על מכתב האזהרה ששלח השבוע ממלא מקום שר ההגנה האמריקני, פטריק שנהאן, לעמיתו הטורקי, ושבו כתב כי אם טורקיה לא תחזור בה מכוונתה להתקין את מערכת ההגנה הרוסית היא תסולק מתוכנית ה-F-35.

ארדואן וטראמפ. שיחת טלפון - ואז יפן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארדואן וטראמפ. שיחת טלפון - ואז יפן(צילום: רויטרס)

וושינגטון דרשה מאנקרה לחזור בה מהעסקה עד 31 ביולי, אבל בתגובתו היום בצהריים הדגיש צ'בושולו כי איש אינו יכול להציב לטורקיה אולטימטום: "טורקיה לא תחזור בה מהחלטותיה עם מכתבים כאלה. טורקיה קנתה S-400, והמערכת הזו הולכת להישלח לטורקיה ולהיות מוצבת בה".

 

בצעד שהגביר מאוד את הלחץ על טורקיה אימץ ביום שני בית הנבחרים האמריקני החלטה שבה גינה את רכישת מערכת הטילים על-ידי אנקרה וקרא להטיל עליה סנקציות. האפשרות שעיצומים אכן יוטלו על טורקיה עוררה דאגה בקרב משקיעים. סנקציות אמריקניות עלולות להאריך את המיתון שבו מצויה כלכלת טורקיה, ועשויות להביא גם להערכה מחדש של חברותה של אנקרה בנאט"ו, ברית שבה היא חברה כבר 67 שנה.

F-35. הבחירה הקשה של ארדואן (צילום: AP) (צילום: AP)
F-35. הבחירה הקשה של ארדואן(צילום: AP)

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ניצב בפני בחירה לא פשוטה, משום שלטורקיה חשובים היחסים הן עם וושינגטון והן עם רוסיה, שאיתה יש לה קשרים הדוקים בתחום האנרגיה ובכל הקשור למלחמה המתחוללת בסוריה השכנה. אתמול שב ארדואן והצהיר כי טורקיה השלימה את עסקת ה-S-400 עם רוסיה וכי המערכות יועברו לידיה ביולי. הוא הדגיש כי אם אנקרה תסולק מתוכנית ה-F-35 היא תקרא תיגר על ההחלטה הזו מעל כל במה אפשרית, וכי טורקיה עצמה הייתה שותפה לייצור בתוכנית. בסוף החודש ייפגש ארדואן עם טראמפ ביפן, ואתמול אמר כי הוא מקווה לשוחח איתו עוד קודם לכן בטלפון.

 

בשנה שעברה עוררו כמה מחלוקות במקביל מתח ביחסים בין טורקיה לארה"ב, בכלל זה סירובה של אנקרה לשחרר מהכלא את הכומר האמריקני אנדרו ברנסון; סירובה של ארה"ב להסגיר לטורקים את איש הדת הגולה פתהוללה גולן, המואשם על-ידי השלטונות באנקרה בארגון ניסיון ההפיכה נגד ארדואן; ותמיכתה של ארה"ב במיליציה הכורדית YPG הפועלת בסוריה, מיליציה שטורקיה מחשיבה לארגון טרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
ארדואן וה-F-35. "נקרא תיגר על כל במה"
צילום: MCT
מומלצים