טראמפ אומר שהאירו זול. האם הוא צודק?
הנשיא האמריקני צייץ שהדולר חזק מדי ושוב טלטל את השווקים. בדקנו האם הוא צודק, בחנו את מצבו של השקל לעומת הדולר והערכנו האם תוכנית הקיצוצים של האוצר באמת תסייע לצמצום הגירעון. פודקאסט מנועי הכסף - פרק 60
"היורו ועוד מטבעות מרכזיים בעולם נסחרים במחיר זול משמעותית לעומת הדולר. עניין אשר מעמיד את המטבע האמריקני במצב לא הוגן!". שוב דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית, הצליח לטלטל את השווקים השבוע ולהחזיר את הפוקוס לשוקי המטבעות בעולם בציוץ אחד. אין זו כמובן הפעם הראשונה שטראמפ מצליח לטלטל שוק זה או אחר בציוץ אלא שהפעם המצב שונה - כמעט כולם החל מה-OECD ועד האקונומיסט הסכימו איתו.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
איך מונעים מטראמפ להשמיד 455 מיליארד דולר
טראמפ נגד סין: מה זה יעשה לשווקים?
מהדולר ועד הגירעון: איך הבחירות החוזרות ישפיעו על הכיס שלנו?
אחרי החג: הבורסה בת"א ננעלה בירוק, השקל מתחזק
מדוע בעצם מודאג טראמפ מדולר חזק?
נושא החוזק של המטבע המקומי מטריד לא רק את וושינגטון אלא את רוב הכלכלות המתפתחות בעולם. כאשר המטבע המקומי חזק, הייצואנים סופגים הפסדים. מדוע? משום שיצואן מייצר את התוצרת שלו במדינה ומוכר למדינה זרה. את השכר לעובדים ואת עלויות המכר הוא משלם במטבע המקומי החזק לעומת ההכנסות שלו שמגיעות במטבע זר - הזול יחסית, וכאשר המטבע המקומי מתחזק ההכנסות של הייצואן קטנות וההוצאות גדלות.
במדינה קטנה יחסית כמו ישראל אשר נשענת במידה רבה על ייצוא, התחזקות המטבע המקומי פוגעת בכלכלה. עם זאת, בניגוד לכלכלות המבוססות על ייצוא, הכלכלה האמריקאית מבוססת במידה רבה על צריכה פרטית. והדרך להגדיל את הצריכה הפרטית ולגרום לאזרחים לרכוש מוצרים היא להקל עליהם. או במילים אחרות לחזק את המטבע המקומי על מנת לשפר את כוח הקנייה.
על התמחור של היורו והשקל מול הדולר, הדרכים להתמודדות עם הגירעון התופח של ישראל ועל הירידות במחיר הנפט דיברנו בפרק ה-60 של פודקאסט מנועי הכסף עם הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות.