קריסת המרפסות בחדרה: אין אשמים, כל התיקים נסגרו
שש שנים לאחר קריסת המרפסות בפרויקט "גינדי פארק חדרה" לא נמצאו אשמים. הפרקליטות הודיעה על סגירת התיקים נגד כל 15 החשודים המעורבים בפרשה. כעת בוחנים אם יש מקום להעמידם לדין משמעתי: "מציאות קשה ומדאיגה, אך אין מענה הולם בדין הפלילי"
שש שנים אחרי קריסת המרפסות בפרויקט של גינדי השקעות בחדרה, הפרשה נסגרת ללא כתבי אישום. הפרקליטות הודיעה היום (ה') על סגירת התיקים נגד כל החשודים בפרשה. עניינם של חלק מהחשודים הועבר על ידי הפרקליטות לתובעת ועדת האתיקה של המהנדסים והאדריכלים, שתבחן אם יש מקום להעמיד אותם לדין משמעתי.
"בחינה מעמיקה של נסיבות האירוע ומכלול השיקולים הרלוונטיים הביאו את הפרקליטות למסקנה שנוכח המצב המשפטי כיום לא ניתן להעמיד לדין פלילי במקרה זה בגין עבירות מתחום התכנון והבנייה", אמרו בפרקליטות בעקבות ההחלטה. "יצוין כי תמונת הראיות בתיק העלתה מציאות קשה ומדאיגה בענף הבינוי בישראל. מבנה הענף מאפשר לכל חוליה בשרשרת להתנער מאחריותה לכשלים מהותיים בבנייה".
בפרקליטות הוסיפו: "חרף הרצון למצוא מענה בדין הפלילי לאירוע מסוג זה, על מנת להעניש את האחרים ולהרתיע אחרים העוסקים בענף הבנייה, הרי שלא נמצא מענה הולם בדין הפלילי לתופעה, וכיום המענה לה מצוי בתחומים אחרים של המשפט".
עו"ד משה מזור, ממשרד גולדפרב זליגמן, שייצג את החשודים יחד עם עו"ד ארז לוי מסר: "אנו מברכים את הפרקליטות על ההחלטה בדבר סגירת התיק. מהרגע הראשון היה ברור שלא לחברה ולא לנושאי המשרה בה הייתה אחריות כלשהי ביחס לאירוע קריסת המרפסת".
עו"ד איל כהן ואופיר סטרשנוב, ממשרד כהן-סטרשנוב-לונדון, שייצגו גם כן את חברת גינדי השקעות ומנהליה, מסרו: "החברה ומנהליה האמינו לאורך כל הדרך כי לא נפל רבב בהתנהלותם וכי לא היה כל בסיס לחשדות נגדם, והם מקבלים בסיפוק את החלטת הפרקליטות שקיבלה את כל טענותיהם ומצאה לנכון לסגור את התיק נגדם".
עורכי הדין חדוה באום וגלעד באום המייצגים את חברת מליבו בנייה בע"מ מסרו: "אנו שמחים כי בסופו של יום, ולאחר שש שנות חקירה, הגיעה הפרקליטות למסקנה כי לא נפל דופי בהתנהלות החברה. הפרקליטות קיבלה את הטענה שהשמענו עוד בראשית הדרך לגבי כל המעורבים, ולפיה אין במקרה זה סעיף מתאים בחוק לצורך העמדה לדין פלילי.
"לאחר 6 שנים הוסרה לבסוף העננה הפלילית מעל החברה, אולם בעקבות האירוע החברה נקלעה לקשיים ונאלצה להימכר. החברה נמצאת כיום בבעלות חדשה ואין לה כל קשר לאירועים שהובילו לקריסת המרפסת והיא מתנהלת על פי תקני בטיחות מחמירים."
ב-24 בדצמבר 2013 קרסה מרפסת בקומה השמינית בבניין המזרחי בפרויקט "גינדי פארק חדרה", וגרמה גם לקריסת המרפסת בקומה השביעית. המרפסת, שגודלה 57 מ"ר ועשויה מבטון, התנקתה לגמרי מהבניין ונפלה לגינה בקומת הקרקע. מרפסת הקומה השביעית נותרה תלויה על בלימה בחזית המבנה.
המרפסת בקומה השמינית קרסה בעקבות כשל כפיפה שנבע ממיעוט מוטות ברזל עליוניים בקורות שנשאו אותה. לפי תוכנית הקונסטרוקציה של הבניין היו אמורים להיות 30 מוטות ברזל בארבע הקורות שנשאו את המרפסת. עם זאת, בפועל היו רק ארבע מוטות ברזל, מתוכם אחד לא עוגן בקיר המבנה ושניים עוגנו בקיר , אך לא היו בתוך הקורה.
שלוש שנים אחר כך הודיעה המחלקה לאכיפת דיני מקרקעין בפרקליטות המדינה על כוונתה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד 15 חשודים בפרשה. מכתבי השימוע נשלחו לחברה היזמית - גינדי יזום ופיתוח בע"מ ומנהליה באותה תקופה: כפיר ומנור גינדי, אייל פרידמן, אורי לוי ועובדים נוספים מטעמה, לחברה המבצעת - מליבו בנייה בע"מ, מנהלה אמיר נחום ועובדים מטעמם.
כמו כן נשלחו מכתבי השימוע לחברת הבנייה אל ראסלן, שביצעה בפועל את הבנייה, ומנהל מטעמה וכן למתכנן השלד ולאדריכל.