ארה"ב שולחת כוחות לפולין, רוסיה: "בגידה בהסכמים"
בקרמלין מגיבים בחריפות להכרזת טראמפ על עיבוי הכוחות בפולין באלף חיילים. פוטין מזהיר: "היחסים הופכים לגרועים יותר ויותר", בכירים אחרים מאיימים: "אם יתקיפו אותנו, פולין תהפוך למטרה"
הקרמלין הגיב אמש (יום ה') בחריפות להכרזת ארה"ב על כוונתה לעבות את כוחותיה בפולין, ומסר כי הצבא הרוסי עוקב באדיקות אחר פעולותיה של וושינגטון באזור, וינקוט צעדים משלו כדי להבטיח את ביטחונה הלאומי של רוסיה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
האזהרה הרוסית מגיעה יום לאחר שהנשיא האמריקני דונלד טראמפ הבטיח לעמיתו הפולני אנדז'יי דודה במהלך פגישתם בבית הלבן, לשלוח אלף חיילים נוספים לפולין, כמו גם מל"טים שישמשו לאיסוף מודיעין. ורשה מעוניינת בצעד זה כדי להרתיע את התוקפנות הרוסית.
"הצבא הרוסי עוקב אחר ההכרזות הללו מקרוב מאוד, מנתח את המידע ועושה מה שנחוץ כדי שצעדים כאלו בשום פנים ואופן לא יאיימו על ביטחונה של רוסיה", אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב. סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי רייבקוב, צוטט בסוכנות הידיעות RIA באומרו כי המהלך של טראמפ ככל הנראה מצביע על "כוונות תוקפניות".
המתיחות הגוברת בין ארה"ב לרוסיה, שמתבטאת בעיבוי הכוחות האמריקני ובתגובה הרוסית אמש, כמו גם בכמעט התנגשות שאירעה בין ספינות קרב של הצי האמריקני והצי הרוסי בשבוע שעבר, מגיעה לקראת פסגת G-20 ביפן בהמשך החודש. ייתכן שטראמפ וולדימיר פוטין ייפגשו במהלך הפסגה. מוקדם יותר היום התראיין פוטין ואמר כי היחסים בין מוסקבה לוושינגטון מתדרדרים והופכים ל"גרועים יותר ויותר".
התוכנית האמריקנית שמעוררת דאגה בקרמלין כוללת כאמור שליחת אלף חיילים, שיתגברו את 4,500 הכוחות שכבר מוצבים בפולין, שכנתה של רוסיה. בנוסף, וושינגטון מתכוונת לפתח את התשתית הצבאית שלה במדינה, ולבנות מרכזים לאימונים משותפים עם כוחות הצבא הפולני וכן מפקדות אזוריות. חיל האוויר האמריקני ישלח לפולין גם יחידה של מל"טים לאיסוף מודיעין ותצפית מסוג MQ-9.
במשרד החוץ הרוסי אמרו כי הם רואים בתוכנית האמריקנית "בגידה" בהסכם שנחתם עמם ב-1997, שבו הסכימה הברית הצבאית המערבית לא להציב באופן קבוע כוח משמעותי בשטחיהן של מדינות חדשות בנאט"ו. פולין הצטרפה לברית שנתיים לאחר אותו הסכם, ב-1999.
"מבני המפקדות שייבנו בפולין במסגרת עיבוי הכוחות הזה ירחיבו מאוד את הפוטנציאל (של האמריקנים). אנחנו רואים בזה סימן להתכוננות לפריסת כוחות נרחבת נוספת", מסר משרד החוץ הרוסי. "פעולות כאלו חותרות תחת ההסכמים שנועדו להבטיח יציבות צבאית באירופה. רוסיה לא יכולה שלא לקחת זאת בחשבון בתכנון ההגנה שלה ובפעולותיה הפרקטיות".
גם בפרלמנט הרוסי הביעו חשש רב מהצעד האמריקני. "במקרה של עימות, חס וחלילה, שטחה של פולין יהפוך למטרה ברורה למתקפת תגובה, אם יתקפו אותנו פתאום", אמר ולדימיר דזבארוב, סגן יו"ר ועדת החוץ בפרלמנט, בדברים שצוטטו בסוכנות הידיעות אינטרפקס.
מחוקק אחר, הגנרל לשעבר ולדימיר שמנוב שכעת עומד בראש ועדת ההגנה בפרלמנט, אמר כי הוא מודאג שהמל"טים האמריקניים יהיו יכולים בעתיד לשאת נשק גרעיני.
"העולם מועד בהדרגתיות לעבר נקודה מסוכנת שדומה למשבר הקריבי", אמר שמנוב. "המשבר הקריבי" הוא המונח שבו משתמשים ברוסיה לתיאור משבר הטילים בקובה ב-1962, שבו כמעט פרץ עימות גרעיני ישיר בין ארה"ב לברית המועצות.