777, הבובה מבייג'ינג: הונג קונג נגד קארי לאם
מנהיגת הונג קונג גדלה בבית עני וטיפסה לצמרת בעזרת נאמני המשטר בבייג'ינג. המפגינים שטלטלו את העיר השבוע בטוחים שהיא בוגדת, היא לא מתביישת לומר: "מעריצה את נשיא סין". אחרי שחיסלה את "מחאת המטריות", נשאר לה להתמודד עם בדיחות מיזוגיניות והשפלה בסקרים
לפני קצת יותר משנתיים, כשהתמנתה לראש הרשות המבצעת של הונג קונג, הבטיחה קארי לאם לאחות את הקרעים בעיר ולשמוע את קולם של צעיריה. אבל הפגנות הענק שטלטלו את הונג קונג בשבוע האחרון, ושבהן נפצעו עשרות כשהמשטרה הפעילה כוח, גורמות כעת להבטחותיה להישמע כמעט מגוחכות: הנה, בפעם הראשונה שבה העזו הצעירים האלה לצאת לרחוב ולהילחם על האוטונומיה שלהם, הם מצאו את עצמם בורחים לתפוס מחסה.
מה גרם לטלטלה בהונג קונג? שאלות ותשובות
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לאם, קתולית אדוקה בת 62, נכנסה לתפקיד במרץ 2017, אחרי שוועדה בת 1,194 חברים הצביעה בעד מינויה. לציבור הרחב בהונג קונג לא ניתנת האפשרות לבחור בעצמו את מנהיגו, והוועדה שבחרה בלאם עמוסה בנאמניו של המשטר הסיני בבייג'ינג. סין, נזכיר, קיבלה את השליטה בהונג קונג בחזרה לידיה מבריטניה ב-1997 – אבל רק במסגרת הסכם שלפיו יוּתר לעיר לקיים מערכת שלטונית נפרדת מהמערכת הדיקטטורית-קומוניסטית של המשטר המרכזי בבייג'ינג.
לאם הייתה לאישה הראשונה המתמנה לראש הרשות המבצעת של הונג קונג, מרכזי כלכלי בעל חשיבות בינלאומית. בנאום שבו קיבלה על עצמה את התפקיד הבטיחה לשתף פעולה ביתר שאת עם דרישותיהם של צעירי הונג קונג, ציבור הניצב בחזית המאבק למען דמותה הדמוקרטית של העיר ולמען המלחמה בחוסר השוויון הגדל בה. "הונג קונג, הבית שלנו, סובלת מפילוג חמור, ותסכולים רבים הצטברו בה", אמרה אז. "אתן עדיפות לאיחוי הקרע הזה", הבטיחה.
27 חודשים עברו, והונג קונג ניצבת כעת בפני אחד המשברים הגדולים בתולדותיה. ההפגנה שנערכה בה ביום שבת שעבר הייתה הגדולה זה 30 שנה, ופרץ האלימות שהתלווה לה השבוע היה סבב העימותים הגדול ביותר שידעה העיר על רקע פוליטי זה עשרות שנים.
הזרז המיידי להתפרצות הזו היה אמנם החלטת השלטונות בראשותה של לאם לקדם תיקונים לחוק ההסגרה, כך שלטענת האופוזיציה כל אדם, כולל מתנגדי משטר, יוכל להיות מוסגר למשטר הקומוניסטי בבייג'ינג, שאינו מחויב לזכויות ולערכים המקובלים בהונג קונג; אבל זה היה רק עוד מהלך אחד בשורה של מהלכים שעוררו בשנים האחרונות זעם גובר על האופן שבו מנהלים את הונג קונג בכיריה הנמנים עם תומכי המשטר בבייג'ינג.
קארי לאם היא הסיוט שלנו
לאם נולדה למשפחה ענייה, בת לאב מהגר משנגחאי שעבד על ספינות ולאֵם שמעולם לא רכשה השכלה רשמית. היא גדלה בדירה קטנה וצפופה עם ארבעה אחים, ואיתם בבית גרו כמה משפחות אחרות. בצעירותה התבלטה לאם בבית הספר הקתולי שבו למדה, ולאחר מכן הייתה סטודנטית לסוציולוגיה באוניברסיטת הונג קונג. בהמשך יצאה במימון ממשלתי ללימודים באוניברסיטת קיימברידג'.
לאם, נשואה ואם לשני בנים, החלה את הקריירה שלה בשירות המדינה לפני 38 שנה, כשהונג קונג עוד הייתה קולוניה בריטית. אחרי החזרת השליטה בעיר לסין ב-1997 התקדמה וצברה לעצמה מוניטין של לוחמת נוקשה ושל נאמנה אדוקה של המשטר בבייג'ינג.
במהלך "מחאת המטריות" הפרו-דמוקרטית בהונג קונג ב-2014 כיהנה לאם כסגניתו של מנהיג הונג קונג דאז, לאונג צ'אנג-יינג הלא-פופולרי, והיא שימשה לעתים קרובות כפניה של הרשות המבצעת במגעיה עם המפגינים. היא התווכחה עם מנהיגי הסטודנטים והתעקשה שדרישתם לבחור בעצמם את המנהיג של הונג קונג לא תיענה.
שלוש שנים אחר כך, כשזכתה בתפקיד המנהיגה, קיוותה לאם להותיר מאחוריה את הטינה הפוליטית מאותה תקופה. אבל ג'ושוע וונג, אחד הסטודנטים שהובילו את "מחאת המטריות", מיהר להזהיר מיד עם בחירתה: "קארי לאם היא סיוט עבור הונג קונג. מבחינה תיאורטית ראש הרשות המבצעת של הונג קונג הוא גשר בין הממשל המרכזי לבין התושבים בהונג קונג, אבל לאם תהיה גשר נטוי. היא רק תגיד לנו מה בייג'ינג רוצה, ולא תשקף למשטר הקומוניסטי את מה שהתושבים כאן רוצים".
דמעות נדירות, אבל רק לרגע
כשהגיע הרגע לבחור מנהיג או מנהיגה חדשים להונג קונג, נתפשה לאם מלכתחילה כמועמדת המועדפת על בייג'ינג לרשת את מקומו של לאונג, והיא אכן ניצחה בקלות את יריביה. לאם ניסתה להתנער מתדמית "הבובה של בייג'ינג", כפי שמציגים אותה מתנגדיה, אך לאמינותה לא עזרה הצהרתה בשנה שעברה ששי ג'ינפינג, נשיא סין הנחשב לשליט האוטוריטרי ביותר שלה מאז מאו דזה דונג, הוא המנהיג שהיא מעריצה יותר מכול.
לאורך רוב תקופת כהונתה סבלה לאם משיעור תמיכה נמוך. בסקר האחרון שערכה אוניברסיטת הונג קונג, עוד לפני ההפגנות שפרצו בשבוע האחרון, היא זכתה לשיעור תמיכה של 32%. שיעור המתנגדים לה עמד אז על 57%. לאף אחד משלושת קודמיה בתפקיד לא היה שיעור תמיכה נמוך כל כך אחרי שנתיים בלבד של כהונה. במהלך המחאה בימים האחרונים נשאו המוני מפגינים כרזות שעליהן התנוססה תמונתה של לאם וקראו לה להתפטר.
הפוליטיקה בהונג קונג ניחנת לא פעם בשפה אכזרית, ולאורך השנים ספגה לאם עלבונות רבים, במקרים רבים על רקע מיזוגיני. לאם הצטרפה לפני שנתיים לכמה נשים שהגיעו לתפקיד ההנהגה הבכיר ביותר בארצן, בהן הנשיאוֹת של טייוואן ושל דרום קוריאה. בבית, בהונג קונג, הדביקו לה שונאיה כינויים מבזים. בין השאר כינו אותה "777": הכוונה היא למספר הקולות שקיבלה בוועדה הבוחרת את מנהיג הונג קונג, אבל בקנטונזית המילה המציינת את המספר 7 נשמעת דומה מאוד למילה בסלנג המשמשת לציון איבר המין הגברי.
לאם אינה ידועה כמי שמפגינה רגשות, אבל בריאיון מצולם ביום רביעי האחרון, לפני אירועי האלימות, היא דמעה כשדיברה על המחיר האישי שהיא משלמת בשל תפקידה כמנהיגה. "האהבה שלי למקום הזה הובילה אותי לעשות כמה הקרבות", אמרה, ודמעות נקוו בעיניה כשדחתה את ההאשמה שלפיה מכרה את העיר שלה.
מאוחר יותר באותו ערב, כשהעימותים האלימים בין שוטרים למפגינים נמשכו, פרסמה לשכתה סרטון חדש, ובו שבה לה דמותה הנחושה והעשויה ללא חת. "אין ספק שאלה לא הפגנות בדרכי שלום", הצהירה. "אלה מהומות מאורגנות".