הונג קונג נכנעה למפגינים: הוקפא חוק ההסגרה לסין
מנהיגת הונג קונג קארי לאם הצהירה כי תקפיא את החוק השנוי במחלוקת בתגובה למחאה הציבורית שהוציאה מאות אלפי אזרחים להפגין ברחובות. "נקשיב להשקפות שונות הקיימות בחברה שלנו", אמרה במסיבת עיתונאים
מנהיגת הונג קונג קארי לאם הודיעה היום (שבת) כי היא מקפיאה את חוק ההסגרה לסין ללא הגבלת זמן. זאת בעקבות ההפגנות ההמוניות נגד החוק.
"אחרי דיונים חוזרים ונשנים במהלך היומיים האחרונים, אני מכריזה שהממשלה החליטה להקפיא את הליך החקיקה, ולחדש את התקשורת שלנו עם כל המגזרים בחברה. נרחיב את עבודות ההסברה ונקשיב להשקפות שונות הקיימות בחברה שלנו", אמרה לאם במסיבת עיתונאים. "אני רוצה להדגיש שהממשלה שומרת על ראש פתוח", היא הוסיפה. "אין לנו שום כוונה לקבוע תאריך יעד לדיונים בנושא". הקונסוליה האמריקנית בהונג קונג בירכה על החלטתה של לאם.
מה גרם לטלטלה בהונג קונג? שאלות ותשובות
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
סין אמרה כי היא תומכת בהחלטת ההנהגה להקפיא את החוק. דובר משרד החוץ מסר כי מה שמתרחש בהונג קונג הוא "עניין פנים-סיני" וכי לאף מדינה, ארגון או אדם אין זכות להתערב בכך. לדבריו, נחישותה של בייג'ינג להגן על ריבונותה וביטחונה של הטריטוריה, וכן על שגשוגה ויציבותה, אינה ניתנת לערעור.
עשרות אלפי מפגינים שיתקו ביום רביעי את מרכז הונג קונג, חסמו רחובות מרכזיים וצבאו על בניין המועצה המחוקקת. יותר מ-70 מפגינים בני 15 עד 66 נפצעו בעימותים עם שוטרים – שירו לעברם כדורי גומי וגז מדמיע. בעימותים נפצעו גם 21 שוטרים. ההישג החלקי של המפגינים לא איחר לבוא, ולקראת הצהריים, שעון מקומי, הודיעו פקידים במועצה המחוקקת כי הוחלט לדחות את הדיון בהצעת החוק "למועד מאוחר יותר". והיום כאמור הודיעה לאם על הקפאת החוקים "עד להודעה חדשה".
החוק שמעורר סערה נועד לאפשר הסגרה לכל סמכות שיפוטית שאיתה עדיין אין להונג קונג הסכם הסגרה – כולל למשטר הסיני בבייג'ינג. לפני שבוע הולידה הצעת החוק מחאת ענק שבה לפי המארגנים השתתפו מיליון איש – ואם הדבר נכון מדובר בהפגנה הגדולה ביותר בהונג קונג זה 30 שנה. עם זאת, בממשלת הונג קונג אומרים כי רק 240 אלף השתתפו באותה הפגנה.
השינויים שתוכננו הגבירו את חשש התושבים מהאפשרות שסין מהדקת את אחיזתה בהונג קונג, שהושבה לידי הממשלה בייג'ינג ב-1997 אחרי עשרות שנים תחת שלטון בריטי. השבת הונג קונג לסינים נעשתה רק אחרי שהתקבלו ערבויות המבטיחות את השמירה על האוטונומיה של הונג קונג ועל החירויות בה, בכלל זה קיום מערכת משפט נפרדת. כעת גובר החשש שהאוטונומיה והחירויות הללו נשחקות. הנהגת הונג קונג טענה שחוק ההסגרה הכרחי כדי שהונג קונג תפסיק להיות מקלט לפושעים נמלטים.
מתנגדים לשינויים בחוקי ההסגרה מזהירים שבמערכת המשפט הסינית לא יהיו לחשודים ולנאשמים המוסגרים אותן הזכויות כמו בהונג קונג, ושהשינויים בחוק יחשפו את תושבי הונג קונג למשפטים לא הוגנים ולסעיפי אישום מעורפלים שעניינם סוגיות של ביטחון לאומי. עם המתנגדים לשינויים בחוק נמנים בין השאר אנשי עסקים, עורכי דין וסטודנטים שעל פי רוב נוטים לתמוך בממסד המקומי.