שתף קטע נבחר

מנהלי בתי הספר דורשים תוספת שכר על עבודתם בקיץ

המנהלים טוענים כי הם נדרשים לבצע מטלות רבות במהלך החופשה שעליהן הם לא מקבלים תשלום, ודורשים משכורת נוספת ממשרד החינוך: "יש לנו שכר נמוך שמבוסס על ההנחה שיש לנו חופשות רבות. זו לא המציאות"

רגע לפני סיום שנת הלימודים ויציאתם של למעלה משני מיליון תלמידים ו-160 אלף עובדי הוראה לחופש הגדול, מנהלי מוסדות חינוך טוענים כי רבים מהם מתבקשים לעבוד בזמן החופשה – ובמקרים רבים ללא תגמול. כעת הם דורשים תוספת לשכר, ואף מאיימים לפנות להליכים משפטיים. 

  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

בשבוע שעבר פנו נציגי ארגון מנהלי בתי הספר - "מנהיגים", למנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב וכתבו כי: "מנהלי בתי הספר מצווים לעבוד במהלך החופשה בהיקפים משמעותיים. בתוך כך הם נדרשים על ידי משרד החינוך להגיע לישיבות, השתלמויות, כנסים ואירועים שונים המתקיימים במהלך החופשה. כמו כן, נדרשים המנהלים לבצע במהלך החופשה את כל המטלות המתבקשות לצורך פתיחת שנת הלימודים כסדרה, ובהן תיאום ואישור מערכות שעות, קיום מפגשי היערכות ועוד".

 

המנהלים מאיימים לפנות להליכים משפטיים במידה והנושא לא יוסדר, כאשר אחת הדרישות שלהם תהיה משכורת נוספת עבור עבודתם במהלך חודשי הקיץ. משרד החינוך לא הגיב לפניית ynet בנוגע לטענות. 

שמואל אבואב  (צילום: מוטי קמחי)
מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב (צילום: מוטי קמחי)

עם זאת, יש לציין כי קיימת מחלוקת בקרב מנהלי בתי הספר באשר לעניין. "לי באופן אישי אין טענות", אומר מנהל בית ספר מאזור ירושלים. "אנחנו מקבלים שכר גלובלי עבור העבודה שלנו גם בזמן החופש הגדול. פגישות וימי הכנה לקראת פתיחת שנת הלימודים הם חלק מהתפקיד שלי, ואני לא שותף לטענות שעומדות מאחורי הפנייה הזו".

 

"מצב אבסורדי שלא יכול להמשך"

מזה שנים עולות טענות מצד מורים, עובדי הוראה ומנהלי מוסדות חינוך על כך שהם מתבקשים לעבוד בזמן החופש הגדול ללא תגמול. בשנה שעברה פורסמו ב-ynet טענות דומות מצד עובדי הוראה, שהתבקשו גם כן להשתתף בפגישות הכנה וימי היערכות בבתי הספר – ללא תשלום.

 

 

יואב פרידן ()
יואב פרידן. יו"ר ארגון המנהלים ומנהל עירוני א' בתל אביב

מפנייתם של מנהלי בתי הספר – נראה כי הם נתקלים במציאות דומה. "במקרים בהם הם המנהלים נדרשים לעבוד בפועל הם לא מתוגמלים על כך כספית בנפרד מהתגמול המשולם עבור חופשת הקיץ עצמה. מצב אבסורדי זה לא יכול להימשך. הניצול המתמשך של מנהלי בתי הספר על בסיס מחויבותם הרבה למערכת החינוך אינה הגונה ועליה להיפסק לאלתר. אנו סבורים כי בשלה העת כי משרד החינוך ייתן את דעתו אחת ולתמיד בעניין מהותי זה אשר עד היום לא זכה להתייחסות הולמת מצדו, בבחינת מוטב מאוחר מאשר אף פעם".

 

משרד החינוך מגדיר באופן מעומעם את תנאי השכר של מנהלי בתי הספר באמצעות תקנון שירות עובדי ההוראה. בתקנון אמנם נכתב כי מנהל בית ספר יהיה זכאי כמובן לשכר במהלך חודשי הקיץ, אך אין בו התייחסות לשעות העבודה הנוספות של המנהלים במהלך החופשה.

 

גם בפרק הנוגע לגמולים – אין כל התייחסות לנושא. תנאי השכר של מנהלי בתי הספר מושפעים מההסכמים הקיבוציים המרכזיים במערכת החינוך: "אופק חדש" לבתי הספר היסודיים ובחלק מחטיבות הביניים, ו-"עוז לתמורה" בבתי הספר העל יסודיים. ואולם, גם הסכמים אלו אינם מסדירים באופן מלא את התגמול עבור עבודת מנהלי בתי הספר במהלך חודשי הקיץ.

 

"החופש הגדול לא קיים עבור המנהלים"

"שכר עובדי ההוראה בישראל, לרבות מנהלי בתי הספר הוא שכר נמוך שמבוסס, בין היתר, על ההנחה שיש לנו חופשות רבות", מסביר יואב פרידן, יו"ר משותף של הארגון ומנהל בית הספר התיכון עירוני א' לאמנויות בתל אביב.

 

"לגבי מורים מן השורה, זה אולי נכון שהם נהנים מחופשות ארוכות יחסית, והטענה היא נכונה בעיקרה. עם זאת, לגבי מנהלי בתי הספר הטענה לא תקפה מבחינת המציאות. החופש הגדול עבור מנהלי בתי הספר והסגנים לא קיים. מנהלי בתי הספר עובדים לפחות חודש מלא או חודש וחצי במהלך הקיץ באופן אינטנסיבי ביותר והמערכת פשוט לא משלמת על כך כסף. אין מנהל בית ספר אחד בישראל שלא עובד בקיץ באופן אינטנסיבי ביותר.

 

"מנהלי בתי הספר נאלצים להתמודד עם דרישות של העיריות והפיקוח לקראת פתיחת שנת הלימודים. בנוסף, השכר הגלובלי נגזר מתוך ההנחה שיש חופשות. השכר אמור להיות פרוס על פני 12 חודשים מתוך הנחה שעובדים עשרה חודשים לכאורה, לא כולל הקיץ, אך לגבי מנהלי בתי הספר, המציאות הזו כמובן לא תקפה. מרבית המורים לא עובדים בחודשי הקיץ. היינו מצפים שלכל הפחות תהיה משכורת נוספת למנהלי בתי הספר עבור העבודה בחודשי הקיץ. נדרוש בעתיד משכורת 13. אנחנו ממתינים לתשובת משרד החינוך לפנייתנו, ובמידה ולא נקבל אותה – נפנה להליכים משפטיים בעניין".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כיתת לימוד. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים