רבבות דרשו ממנהיגת הונג קונג להתפטר: "לא סומכים עליה"
למרות הקפאת חוק ההסגרה לסין, ההפגנות בהונג קונג נמשכות: עשרות אלפים גדשו את רחובות העיר לבושים בשחור וקראו למנהיגה להתפטר. "היא מנהיגה נוראית ושקרנית"
עשרות אלפי בני אדם גדשו היום (א') את רחובות הונג קונג, רבים מהם לבושים בשחור, ודרשו את התפטרות המנהיגה, קארי לאם. יממה לאחר שהחליטה להקפיא את חוק ההסגרה לסין בעקבות המחאה נגדו, המפגינים ממשיכים לטעון כי לאם לא באמת מתכוונת לוותר עליו.
מה גרם לטלטלה בהונג קונג? שאלות ותשובות
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
חלק מהמפגינים החזיקו פרחי ציפורן לבנים, אחרים הניפו שלטים שעליהם נכתב "אל תירו, אנחנו הונג קונגים". הם ביקשו להימנע מאלימות חוזרת, לאחר שביום רביעי ירתה המשטרה כדורי גומי ורימוני גז לעבר המפגינים.
בין עשרות האלפים היו גם משפחות צעירות ומבוגרים, שיצרו "נהר שחור" לאורך הרחובות, תחנות הרכבת והרובע הפיננסי של העיר. קולות תרועות חזקים נשמעו כשהמפגינים קראו באמצעות מגפונים ללאם להתפטר. הקריאות הדהדו לאורך הרחובות, והמפגינים גם קראו "לרדוף אחרי המשטרה השחורה", שלטענתם פעלה בצורה מוגזמת בהפגנות האחרונות, שבהן נפצעו יותר מ-70 בני אדם.
אתמול הודיעה קארי לאם כי היא תקפיא את חוק ההסגרה לסין ללא הגבלת זמן. "אחרי דיונים חוזרים ונשנים במהלך היומיים האחרונים, אני מכריזה שהממשלה החליטה להקפיא את הליך החקיקה", אמרה. "החלטנו לחדש את התקשורת שלנו עם כל המגזרים בחברה. נרחיב את עבודות ההסברה ונקשיב להשקפות שונות הקיימות בחברה שלנו", הוסיפה במסיבת עיתונאים. "אני רוצה להדגיש שהממשלה שומרת על ראש פתוח. אין לנו שום כוונה לקבוע תאריך יעד לדיונים בנושא".
אך יחד עם זאת, המפגינים טוענים כי על לאם להתפטר. "היא סירבה להתנצל אתמול. זה בלתי מתקבל", אמרה קתרין צ'נג בת ה-16. "היא מנהיגה נוראית ומלאת שקרים. אני חושבת שהיא הקפיאה את החוק כדי לתעתע בנו". בת כיתתה, סינדי ייפ, הצטרפה אליה: "זו הסיבה שאנחנו עדיין דורשים להסיר את החוק. אנחנו לא סומכים עליה יותר, היא צריכה להתפטר".
מבקריה של לאם הסבירו כי חוק ההסגרה לסין עלול בין היתר לאיים על מעמדה החוקי של הונג קונג, ועל המוניטין שלה כמרכז כלכלי אסיאתי. כמה מאילי ההון של הונג קונג כבר החלו להעביר את כספם אל מחוץ לגבולותיה בשל החוק.
בתוך כך, סין המשיכה לתמוך בלאם. בשופר המפלגה הקומוניסטית הסינית, "פיפל'ס דיילי", נכתב באחת הפרשנויות היום כי הרשויות המרכזיות במדינה הביעו "תמיכה נחושה" בלאם.
החוק שעורר סערה נועד לאפשר הסגרה לכל סמכות שיפוטית שאיתה עדיין אין להונג קונג הסכם הסגרה – כולל למשטר הסיני בבייג'ינג. לפני שבוע הולידה הצעת החוק מחאת ענק שבה לפי המארגנים השתתפו מיליון איש – ואם הדבר נכון מדובר בהפגנה הגדולה ביותר בהונג קונג זה 30 שנה. עם זאת, בממשלת הונג קונג אומרים כי רק 240 אלף השתתפו באותה הפגנה.
השינויים שתוכננו הגבירו את חשש התושבים מהאפשרות שסין מהדקת את אחיזתה בהונג קונג, שהושבה לידי הממשלה בייג'ינג ב-1997 אחרי עשרות שנים תחת שלטון בריטי. השבת הונג קונג לסינים נעשתה רק אחרי שהתקבלו ערבויות המבטיחות את השמירה על האוטונומיה של הונג קונג ועל החירויות בה, בכלל זה קיום מערכת משפט נפרדת. כעת גובר החשש שהאוטונומיה והחירויות הללו נשחקות. הנהגת הונג קונג טענה שחוק ההסגרה הכרחי כדי שהונג קונג תפסיק להיות מקלט לפושעים נמלטים.
מתנגדים לשינויים בחוקי ההסגרה מזהירים שבמערכת המשפט הסינית לא יהיו לחשודים ולנאשמים המוסגרים אותן הזכויות כמו בהונג קונג, ושהשינויים בחוק יחשפו את תושבי הונג קונג למשפטים לא הוגנים ולסעיפי אישום מעורפלים שעניינם סוגיות של ביטחון לאומי. עם המתנגדים לשינויים בחוק נמנים בין השאר אנשי עסקים, עורכי דין וסטודנטים שעל פי רוב נוטים לתמוך בממסד המקומי.